Prvi Karlovački

Fra Mario Škrtić: „U ovim teškim vremenima potrebna nam je jedna snažna molitva“

Autor: Sunčica Laić

14.08.2020

Vijesti

Uoči sutrašnje proslave blagdana Velike Gospe na Kamenskom, fra Mario Škrtić poziva sve sudionike i hodočasnike da se pridržavaju epidemioloških preporuka

Tradicionalna proslava blagdana Velike Gospe održat će se u subotu 15. kolovoza u marijanskom svetištu na Kamenskom. Danas završava Velika Devetnica Uznesenju Marijinom koja se održavala od 06. kolovoza.

Velika Gospa je vrlo značajan blagdan za nas katolike. Na neki način slavimo ga kao drugi Uskrs, jer kako je za Uskrs Isus uskrsnuo od mrtvih, tako je i Marija tijelom i dušom uznesena na nebesa na taj blagdan kojega stoga slavimo vrlo svečano.

Pozivamo stoga sve hodočasnike na blagdan Uznesenja Marijina na Kamensko da zajedno proslavimo Veliku Gospu što je naše tradicionalno karlovačko proštenište Marijino. 

Svaki dan imamo klanjanje i bitno je mislim, da se u ovom vremenu koje nam je možda i teško i pomalo krizno, jedna snažna molitva s tog mjesta koje si je Marija izabrala vine u nebesa, istaknuo je fra Mario Škrtić, župnik župe Kamensko.

Naglasio je i kako očekuju veliki broj vjernika, među kojima i hodočasnike iz župe Švarča i župe Presveto Srce Isusovo koji dolaze pješice, te kako će se stvarno potruditi da se oni dobro osjećaju i „da svako ponese kući puno duhovnih radosti s tog mjesta“.

 -Zbog veličine tog blagdana mi smo osigurali sva sredstva i način da se pridržavamo svih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Bit će prisutan veliki broj volontera koji će se brinuti za hodočasnike da se mogu osjećati sigurno i da nitko ne mora ugrožavati svoje zdravlje. Mi ćemo tamo osigurati dovoljno prostora, dvorište ispred crkve na Kamenskom je dovoljno veliko da se može održavati potreban razmak. Molimo sve da ponesu sa sobom zaštitne maske za lice. Bit će dovoljno sredstava za dezinfekciju ruku. Morat ćemo vjerojatno popisati sve hodočasnike koji dolaze, tako da sve vas molimo za strpljenje, ali sve će se moći vrlo svečano održati kao što je to bilo i proteklih godina, poručio je fra Mario Škrtić.

Inače, svetište na Kamenskom ima vrlo dugu tradiciju. Pavlinski samostan na Kamenskom osnovala je Katarina Frankopan još 1404. godine. S obzirom da su Pavlini izuzetno marijanski red tamo su širili pobožnost Blaženoj Djevici Mariji koja se toliko ukorijenila na tom mjestu i u našem narodu i to je postalo tradicionalno i najvažnije svetište u karlovačkom kraju.

Raspored svetih misa na blagdan Velike Gospe

Svete mise bit će služene ujutro u 7 i 8.30 sati. U 10.30 sati bit će upriličena procesija s kipom Majke Božje Kamenske koji će nositi djevojke iz Pokupske doline u narodnim nošnjama. Potom u 11 sati slijedi središnje misno slavlje koje će predvoditi preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u Zagrebu. Također, sveta misa bit će služena i u 18 sati. Sve svete mise, osim one u 7 sati ujutro bit će služene na otvorenom.