S obzirom da su prijave za ovogodišnje izdanje karlovačkog Four River Film Festivala već otvorene, organizatori očekuju povećanje prijavljenih filmova upravo s azijskog područja

Four River Film Festival predstavljen u Bangladešu, održana i azijska premijera filma IKEA for YU

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovački Four River Film Festival proteklih je dana predstavljen u glavnom gradu Bangladeša - Dhaki, gdje je održan 17. Dhaka International Film Festival. Jedan od najprestižnijih filmskih događanja u Bangladešu zaslužan je za formiranje pozitivnog stava prema nacionalnoj filmskoj kulturi. Festival je također stvorio prostor za mlade i ambiciozne filmaše u Bangladešu i široj Južnoj Aziji da se povežu s globalnim umjetničkim trendovima.

  U sklopu festivalskog okruglog stola West Meets East Ksenija Sanković, voditeljica Kinokluba Karlovac predstavila je karlovački filmski festival. Ovaj okrugli stol održan je po prvi puta te je predstavljeno nekoliko organizacija koje djeluju diljem svijeta, a sudjelovali su i brojni filmski djelatnici. Koordinator DIFF-a Ahmed Muztaba Zamal bio je član žirija FRFF-a u Karlovcu 2009. godine te je nakon toliko vremena napokon uzvraćen susret u Bangladešu.  Tijekom festivala, osim s filmašima iz Bangladeša, Ksenija je ostvarila brojne veze prvenstveno s azijskim filmašima - iz Kine, Južne Koreje, Nepala. S obzirom da su prijave za ovogodišnje izdanje karlovačkog Four River Film Festivala već otvorene, svakako se očekuje povećanje prijavljenih filmova upravo s azijskog područja.

  Osim programa West Meets East, u sklopu DIFF-a održana je i konferencija „Women in Cinema“ na kojoj su sudjelovale Ksenija Sanković te Marija Ratković Vidaković. Na konferenciji su se predstavile žene kako iz akademske zajednice, tako i iz različitih filmskih industrija diljem svijeta, što je posebno značajan događaj u Bangladešu, društvu koje je i dalje poprilično patrijarhalno.

  Održani su i filmski programi u kojima je prikazano i natjecalo se ukupno 217 filmova, iz 60-ak zemalja, između ostalih dokumentarac Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić IKEA for YU, koji je prikazan u programu „Woman Filmmaker“ s obzirom da glavne „uloge“ u filmu imaju upravo žene, kako onu redateljsku, tako i producentsku i snimateljsku, a i glavna protagonistica filma je sama Marija.

  -Radovala me ova premijera i prikazivanje filma na jednom sasvim novom teritoriju kojem problematika Balkana i nije baš svakodnevna. Jednako tako vjerujem da se moji vršnjaci u ovom djelu svijeta bore protiv puno većih prepreka od onih koje ja susrećem u filmu. Upravo zato mi njihove pozitivne reakcije imaju posebnu težinu, izjavila je nakon projekcije Marija.

  Podsjetimo, film IKEA for YU imao je premijeru na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a hrvatska premijera ga očekuje za nešto više od mjesec dana na ZagrebDox-u. Karlovčani će imati priliku pogledati ga ovoga ljeta u sklopu Riječnog kina 2019. (vb)