Forum žena SDP-a Karlovac

Forum žena SDP Karlovac danas obilježio mjesec ružičaste vrpce

VIŠE IZ RUBRIKE

Akcije

Želimo ovakvim akcijama pomoći u dostizanju cilja, promociji prevencije, ranom postavljanju dijagnoze i pravovremenom liječenju.

Forum žena SDP Karlovac danas je obilježio mjesec ružičaste vrpce. O ovoj temi je na konferenciji za medije govorila predsjednica socijaldemokratskog Foruma žena Karlovac, Ehlimana Planinac.

Forum žena SDP-a daje podršku edukaciji i prevenciji u borbi protiv raka dojke.  Listopad je mjesec u kojem se obilježava borba protiv raka dojke upozoravanjem i podizanjem svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke s ciljem rane dijagnoze i povećanja broja izliječenih. Ukoliko se bolest otkrije u ranom stadiju 90% oboljelih žena se može izliječiti. Dakle, pravovremenim otkrivanjem raste i  postotak izlječenja.

Činjenica je da je rak dojke najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji i to mahom u žena iznad 50 godina, iako nisu pošteđene ni mlađe žene.

-Mi ispred Foruma žena SDPa želimo ovakvim akcijama pomoći u dostizanju cilja, promociji prevencije, ranom postavljanju dijagnoze i pravovremenom liječenju. Pozivamo ovim putem sve žene da se informiraju o mogućnostima koje su nam na raspolaganju, o načinu samopregleda te daljnjim koracima kako bi se neželjena dijagnoza ipak na vrijeme otkrila. Posebnu pažnju trebaju obratiti žene koje u obitelji imaju slučajeve ove bolesti, naročito po ženskoj liniji. Napominjemo kako ova zloćudna bolest ne zaobilazi ni muškarce, iako znatno rjeđe, no to ne umanjuje važnost prevencije ni u njih, rekla je Ehlimanac

-Pozivamo žene koje su dobile poziv neka se odazovu Nacionalnom preventivnom programu, a ako imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu neka se, ukoliko već nisu, bez odgađanja jave svom izabranom liječniku, ginekologu kako bi pravovremeno počele s redovnim kontrolama. Kako se često naglašava važnost prevencije i ovom je slučaju posebno bitno reći - prevencija glavu čuva, poručila je.