Prvi Karlovački

“FilmEk” – novi projekt Kinokluba koji donosi sedmu umjetnost u nenaseljene dijelove županije

Autor: Marta Marinović

20.05.2020

Karlovac

Kinoklub Karlovac ne miruje s aktivnostima, priprema novi kreativni projekt naziva „FilmEk“ filmski eko kamp koji je namijenjen razvoju publike na slabo naseljenim područjima.

Već dugi niz godina radimo projekte po Karlovačkoj županiji koji su slični ovome, poput “Riječnog kina” i “Filmskog Uskrsa i Vaskrsa”. U Vojniću smo osim raznih filmskih projekcija, projekata i radionica pokrenuli Okrugli stol u čijem su fokusu problemi mladih i dostupnost filma u manjim sredinama. S vremenom smo došli na ideju kako bi mogli napraviti sličan projekt, kojim bi potaknuli filmsku kulturu i u slabo naseljenim dijelovima županije. Spletom okolnosti odabrali smo Plaški u tom dijelu županije nismo puno radili, na neki način je odsječen, pa smo upravo ondje vidjeli idealnu priliku za projekt, istaknuo je voditelj projekta Hrvoje Žibrat.

U sklopu projekta održat će se trodnevni filmski kamp na kojemu će sudjelovati izviđači iz Duga Rese i djeca iz Plaškog. Kamp je za sada predviđen za kolovoz, a prve aktivnosti projekta bit će u lipnju.

Cijeli projekt je podijeljen na nekoliko aktivnosti. Prva aktivnost je javna rasprava o važnosti filmske umjetnosti i obrazovanja. U zadnja dva mjeseca svi smo se suočili s važnosti medijske kulture i digitalizacije koja je prisilila nastavnike i profesore da se “preko noći” prebace na virtualno. Primaran cilj nam je upoznati djecu i mlade s filmskom umjetnošću, rekla je voditeljica Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković.

Na filmskom kampu u Plaškom djeca će učiti o filmskim projekcijama, a imat će i jedan zadatak – snimiti film sa dugoreškim izviđačima.

Osim samog kampa u cilju na je organizirati nekoliko kino projekcija. U Plaškom je pokrenuta i jedna kino dvorana, to nam je dodatan razlog zašto tamo radimo projekt. Filmovi bi bili besplatno dostupni svim posjetiteljima.

Za provedbu projekta “FilmEk” osigurana su sredstva Ministarstva kulture u iznosu od 30 tisuća kuna. U polju filmske umjetnosti ovo je jedan od deset projekata na području cijele Hrvatske koji je financiran na temelju javnog poziva. (ma)

Foto:i.č.