Prvi Karlovački

Festival znanosti u Gradskom muzeju počinje danas, a traje do subote

Autor: Marta Marinović

02.05.2022

Kultura

Festival znanosti počinje danas u Gradskom muzeju Karlovac pod nazivom „Život i smrt spomenika u Zvijezdi“. Program je posvećen aktualnoj temi vrednovanja graditeljske baštine i izazovima njezinog očuvanja i gubitka. Događanja u okviru Festivala znanosti u Gradskom muzeju traju do subote, 7. svibnja, a sastoje se od predavanja uglednih stručnjaka s područja povijesti arhitekture, urbanizma i zaštite graditeljske baštine, radionica za mlade o životu zgrade Muzeja – spomenika kulture i arhitektonske šetnje povijesnom jezgrom Karlovca za građanstvo koja je na rasporedu u subotu.

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan.

Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

PROGRAM FESTIVALA ZNANOSTI 2022. U KARLOVCU

Ponedjeljak, 2. 5. 2022. / 16.15 – 17 sati na platformi Zoom

Predavanje “Kada počinje život spomenika?” održat će sc. Ana Šverko, d.i.a.

U predavanju se pod pojmom spomenika podrazumijeva graditeljska baština. Definira se sam pojam spomenika, a zatim se obrazlaže kada, kako i zašto neko arhitektonsko ili urbanističko djelo uopće postaje spomenikom. Pritom se navode teorije i principi teoretičara arhitekture i konzervacije.  Pristup predavanju putem poveznice.

Utorak, 3. 5.  i četvrtak, 5. 5. 2022. / 10 – 11 sati/ dvorište Muzeja

“Zašto je zgrada Muzeja jedan od najvrjednijih spomenika graditeljske baštine Karlovca?” naziv je predavanja više kustosice Lana Bede, prof. pov. umj.

Uskoro se navršava 70 godina od kada je Gradski muzej Karlovac (1953.) udomljen u jednom od najvrjednijih objekata spomeničke baštine Karlovca. Radi se o baroknoj kuriji, nekadašnjoj rezidenciji generala karlovačke tvrđave, smještenoj unutar zaštićene kulturno-povijesne jezgre grada, na trgu J. J. Strossmayera broj 7. Zgrada je tijekom svog dugog života više puta mijenjala vlasnike i namjenu, a kako se to odrazilo na njezinu arhitekturu doznajte na radionici. Cilj je radionice obići objekt uz stručno vodstvo, otkriti njegove arhitektonske slojeve i sačuvane izvorne elemente te saznati kako treba skrbiti o baštinjenim vrijednostima. Radionice su za uzrast 12+, obavezna najava na e-mail lana.bede@mgk.hr

Petak, 6. 5. 2022. / 19 sati / potkrovlje Gradskog muzeja

Predavanje “Središte staroga grada: povijesna iskustva i aktualne mogućnosti”, sc. Marko Špikić, red. prof.

U predavanju će biti riječi o problemu očuvanja središta povijesnih gradova. Bit će prikazana iskustva modernizacijskih preobrazbi u Europi u posljednjih stotinjak godina i reakcija konzervatora, urbanista, arhitekata i povjesničara umjetnosti. Govorit će se o temeljnim pojmovima, temama rasprava, stajalištima i prijedlozima, otkrivanju gradova kao skupnih vrijednosti, nastojanjima i revitalizacijskim uspjesima.

Subota, 7. 5. 2022. / 11 – 12 sati / polazak ispred Gradskog muzeja

Arhitektonska šetnja povijesnom jezgrom Karlovca pod vodstvom Mateja Mihalića, dipl. pov. umj.

Šetnja je namijenjena svima koji žele saznati nešto više o trenutnom stanju i važnosti graditeljske baštine grada Karlovca. Tematski obuhvaća užu povijesnu jezgru grada – “Zvijezdu”, od ostataka bedema, stambenih kuća i njihovog razvitka u 18. stoljeću do vojnih i sakralnih objekata na središnjem gradskom trgu. Tijekom obilaska naglasak će biti na ugroženom graditeljskom nasljeđu s jasnim ciljem da se probudi senzibilitet i svijest o mogućnosti trajnog gubitka nasljeđa.