Prvi Karlovački

Festival volonterstva približio je Karlovčanima ljepotu volonterskog rada

21.09.2019

Karlovac

U prijepodnevnim satima održan je sedmi po redu Festival volonterstva u organizaciji Udruge Carpe Diem. Cilj Festivala je podići vidljivost volonterskog rada te nagraditi najbolje volontere u našem gradu.

Mi smo 2013. godine otvorili lokalni volonterski centar, nekako nam je bilo u interesu i jako nam je važno da se volonterski rad promovira i da bude vidljiv građanima, a onda je najbolje ovako, jednu subotu prijepodne doći u centar grada i pokazati sve što radimo, istaknula je predsjednica Udruge Carpe Diem Aleksandra Podrebarac.

Volontiranje je plemeniti rad u kojem osoba daje sebe za drugoga.

Volonterstvo je općenito izuzetno važno za lokalnu zajednicu jer mnoge udruge, odnosno mnogi ljudi koji ulažu svoje slobodno vrijeme i svoje znanje daju onu dodatnu vrijednost ali i često ispravljaju ono što u društvu ne valja, tamo gdje fali podrška države oni ulaze tu i rade. Posebice se odnosi na humanitarne udruge i one koji se bave pomaganjem osobama s posebnim potrebama i slično, kazala je Podrebarac.

Na Festivalu su se predstavile razne karlovačke udruge koje njeguju volontiranje, a uz predstavljanje u 12 sati održan je i izbor za Naj volontera u četiri dobne kategorije, a ove je godine Udruga Carpe diem pripremila i jednu novost – izbor za najbolji volonterski program.

NAJvolonterka grada Karlovca od 14 do 19 godina je Gabriela Prpić, volonterka Kinokluba Karlovac
NAJvolonter grada Karlovca od 20 do 29 godina je Damjan Milčić, volonter udruge KA-matrix
NAJvolonter grada Karlovca od 30 do 60 godina je Luka Vlašić, volonter udruge Frendofon
NAJvolonterka grada Karlovca iznad 60 godina je Mirjana Došen, volonterka u Centru za mlade Grabrik.

Po prvi puta ove godine ocjenjuje se NAJvolonterski program, nagradu je osvojio projekt „Znanje na dar“, kojeg provodi OŠ Grabrik. Radi se o pomoći u učenju gdje učenici, članovi volonterskog kluba škole, pomažu svojim vršnjacima u savladavanju nastavnog gradiva.

Volontiranje je lijepa gesta pomaganja drugima, bez traženja išta zauzvrat. (MA)

foto: i.č., Volonterka