Prvi Karlovački

Europski tjedan sporta 24. rujna i u Karlovcu – #BeActive Night

Autor: Ksenija Begović

19.09.2022

Karlovac

Potaknuti građane da se što više rekreativno bave sportom i privući djecu i mlade u što većem broju u sport cilj je promotivne aktivnosti Europski tjedan sporta ove se godine osmi put održava u Hrvatskoj i traje od 23. do 30. rujna.

Koordinator Europskog tjedna sporta je Ministarstvo turizma i sporta koje je u program uključilo i Karlovac o čemu je bio riječi na današnjoj konferenciji za novinare.

U Šancu te na Šetalištu dr. Franje Tuđmana bit će tako 24. rujna održana aktivnost #BeActive Night, a bit će to večer u znaku plesa.

Naime, podaci o fizičkoj aktivnosti građana Hrvatske nisu zadovoljavajući, a ovakvi projekti doprinose da se to promijeni, o čemu je između ostalog govorio državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak.

Pokušavamo provesti u djelo i Nacionalni program sporta i program Vlade RH koji su također prepoznali problem nekretanja građana, odnosno pomanjkanja bavljenja sportom, a što u stvari ima za posljedicu da se sve manje djece bavi sportom. Mi smo kroz zakon, koji će ovih dana biti pušten u saborsku proceduru, također anticipirali taj problem i pronalazimo modele kako da kroz lokalnu zajednicu potaknemo što veći broj djece na bavljenje sportom. Jedan od naših aktivnosti u novom Zakonu o sportu je potpora financiranju sporta lokalne zajednice, gdje ćemo određena sredstva plasirati putem županijskih sportskih saveza, a vezano za stručni rad s djecom i mladima, istaknuo je Družak najavivši i #BeActive Night.

Karlovčani svoj grad vole nazivati i gradom sporta, a gradonačelnik Damir Mandić naglašava da po pitanju rekreacije građana grad tu na zavidnoj razini.

Današnji stil življenja iziskuje puno više aktivnosti, promocije i važnosti bavljenja sportom. Drago mi je da je cijela ova organizacija prepoznala Karlovac kao grad gdje će se održati ovaj europski tjedan. Kad govorimo o rekreaciji mislim da se mi možemo natjecati i kandidirati za grad sporta u Europskoj uniji, rekao je između ostalog Mandić.

Ovakve su inicijative ono što je potrebno dodala je ambasadorica Europskog tjedna sporta, hrvatska olimpijka, nordijska skijašica Vedrana Malec.

Mi u Hrvatskoj volimo misliti da smo velika sportska nacija, ali smo zapravo dobri na vrhunskoj razini i kao profesionalni sportaši imamo super rezultate, no nažalost treba najviše raditi s mladima. Ovakve rekreativne manifestacije su ono što može pomoći da mladi osvijeste više da je važno biti vani i važno je baviti se sportom. Ne moramo biti vrhunski, ali možemo biti aktivni, poručila je Malec.

Inicijativu su podržali i bivši karlovački olimpijac u veslanju Tihomir Jarnjević, te Oscar Kovačić osvajač bronce na Svjetskom prvenstvu u taekwondou u Bugarskoj.

Zaključno se obratio i predsjednik Karlovačke športske zajednice Željko Šančić, napomenuvši da KŠZ okuplja više 130 članica te da ta brojka ujedno obavezuje i Zajednicu, ali i Grad te Ministarstvo.

Zahvaljujući razumijevanju grada Karlovca, gradonačelniku, ali i našem Tomi Družaku vjerujem da ćemo u vremenima koja slijede stvoriti bolje preduvjete da se športom bavi što više mladih i rekreativaca, istaknuo je Šančić.