Prvi Karlovački

EU ostaje u Karlovcu – slavimo već ovaj vikend

Autor: Branko Obradović

08.05.2021

Karlovac

Razgovor: Ivana Šulentić, voditeljica Europe Direct, informacijskog ureda Europske unije u Karlovcu

Europe Direct, informacijski ured Europske Unije, u Karlovcu postoji od 2013. godine. Nedavno je prošao na natječaju i postojat će još najmanje do 2025. godine, na adresi  Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, koja je ujedno i nositelj ovog projekta. Ured je dio mreže informacijskih centara Europe Direct koji postoje u svim državama članicama, a kada je 2013. otvoren – bio je 500-ti u Europi i prvi u Hrvatskoj.  Taj je ured zapravo „produžena ruka“ Europske Komisije u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, poveznica između građana i Europske unije, mjesto na kojem građani mogu dobiti sve informacije o Europskoj uniji, o zakonodavstvu, politikama, programima i mogućnostima financiranja kao i prioritetima Europske komisije.

Uoči Dana Europe, kojeg će Europe Direct Karlovac i ove godine svečano obilježiti, razgovarali smo s voditeljicom tog ureda Ivanom Šulentić.

Europe Direct Karlovac bio je prvi takav ured u Hrvatskoj, vi ga vodite već treću godinu. Što se promijenilo u posljednjih 8 godina? Možete li procijeniti koliko građani danas znaju o Europskoj Uniji, svojim pravima i mogućnostima?

-Općenito govoreći, mislim da su građani dobro informirani i svjesni dobrobiti članstva u EU. Prema posljednjem istraživanju Europskog Parlamenta iz veljače ove godine, čak 78 % ispitanika u Hrvatskoj kaže kako EU članstvo donosi koristi državi. Pandemija korona virusa dodatno je, čini se, osnažila povjerenje u europske institucije. Tako, prema tom istraživanju, 74 % ispitanika smatra da će oporavak biti brži zahvaljujući EU-u. Građani vjeruju da će, uz pomoć europskog plana oporavka, gospodarstvo brže stati na noge i othrvati se negativnim posljedicama koronakrize. Naš je posao, svih nas koji na neki način radimo u institucijama povezanima s EU, građanima dodatno priobližiti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju. Jer, EU je zajednica najnaprednijih demokracija svijeta, i to ne samo po gospodarskim rezultatima, već i po kvaliteti života građana te ljudskim pravima i slobodama. Dakle, nastavljamo raditi kao i do sada, a novi slogan za iduće 4 godine je “Upoznaj, pitaj, raspravljaj”. U tome je sve rečeno. Za svaku informaciju koja tiče se EU – građanima smo na raspolaganju. I dalje ćemo organizacijom raznih događaja, tribina, okruglih stolova, radionica, suradnjom sa školama i medijima informirati građane i komunicirati  najaktualnije društvene teme.

Što Europe Direct radi, s kakvim vam se upitima građani najčešće obraćaju?

-Građani dolaze i zovu najviše radi povlačenja EU sredstava, poticaja koje mogu dobiti za svoje poslovanje i pitaju kako aplicirati na natječaju.  Ono što najčešće radimo jest – objasnimo cijelu proceduru, uvjete i slično, jer iako dobivanje sredstava iz EU zvuči na prvu kao da EU dijeli “šakom i kapom” to u stvarnosti nije ni približno tako. Proces od prijave projekta, ocjenjivanja projekta do  dodjeljivanja sredstva je dugotrajan, a isto tako sredstva se moraju i opravdati i to je ono što građani moraju znati. EU je svakako tu za unapređenje poslovanja, poticanje poslovanja i ujedno olakšava ulaganja jer dio financiranja prebacuje na sebe, ali se doslovce svaki dobiveni euro mora opravdati i to se trudimo svakome objasniti. Dosta pitanja pristiže zbog novonastale situacije uzrokovane korona virusom. Mi smo tu da odgovorimo na svako pitanje o EU. To znači da informiramo građane o njihovim pravima u Europskoj uniji, sredstvima financiranja i slično, prema potrebi upućujemo ih na druge izvore informacija i dajemo podatke za kontakt s nadležnim ustanovama. Organizacijom radionica, tribina i javnih događanja trudimo se podignuti svijest građana o važnim društvenim pitanjima, a raznim aktivnostima obilježavamo svaki značajan datum u kontekstu članstva u EU.

Primijetili smo da ste proteklih godina imali važne goste kako na lokalnoj tako i nacionalnoj razini koji su sudjelovali u vašim okruglim stolovima, javnim okupljanjima i online kampanjama?

-Poanta je da je EU svima još pomalo apstraktna tema. Stoga na naše događaje pozivamo poznate osobe, i to osobe poznate ne samo na lokalnoj i regionalnoj, već i na nacionalnoj razini. Njihovim sudjelovanjem na našim događanjima pokušavamo skrenuti pozornost na EU teme, jer su ti gosti sami po sebi zanimljivi, pa skretanjem pažnje na njih – skrećemo i pažnju na ono što je bitno za EU. Važnim EU pitanjima pristupamo opuštenije, na ležerniji način, trudimo se koristiti jak vizualni izričaj i tako guramo prioritete EU. Primjerice, na tjedan sporta doveli smo legendarnog Ćiru i Vladu Šolu i samim time privukli smo veći broj građana i športskih klubova, obrazovnih institucija, lokalnih, regionalnih i nacionalnih institucija, svi su taj dan bili na igralištu Sokolskog doma. Ljudi su dobili priliku slušati ove legende u panel raspravi, fotografirati se s  njima. S druge strane, mi smo provukli svoj cilj komuniciranja, a to je naglasak na zdrav i aktivan život i  inicijativu Europske komisije koja se u tu svrhu provodi već šestu godinu za redom. Ukomponirali smo zabavnu i edukativnu svrhu,  za što smo dobili i priznanje Ministarstva turizma i športa. U kampanji širenja solidarnosti prošle godine sudjelovali su također poznati sportaši Domagoj Duvnjak,  Velimir Zajec, Josip Glasnović, zatim saborska zastupnica Maja Grba Bujević, i mnogi drugi, a poanta je bila naglasiti solidarnost kao važnu vrijednost na kojoj počiva Europska unija. Atraktivna lica uspjela su iskomunicirati ono šta je nama važno, a građanima je bilo zanimljivo, jer nemaju svaki dan priliku vidjeti ova poznata imena. Imali smo i neke iznimno važne i aktualne teme poput demografije. Organizirali smo okrugli stol na kojem su o toj temi govorili stručnjaci iz tog područja poput potpredsjednice Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice, demografa Stjepana Šterca, bivše ministrice, danas saborske zastupnice Nade Murganić, Jakše Puljiza s Instituta za razvoj i međunarodne odnose te naše županice Martine Furdek Hajdin. Kroz zanimljivu raspravu, koju su pratili predstavnici gradova i općina te javnopravnih tijela s područja Karlovačke županije,  ovu smo temu stavili u fokus javnosti, jer smatramo da ona to zaslužuje i da se o njoj ne smije prestati razgovarati. Puno je tu još događaja, ali cilj i svrha je da idemo među građane na sve načine na koje mislimo da možemo, a da ih pritom  ne opterećujemo  s nepotrebnim podacima. Želimo da važne teme i pitanja polako ulaze u samu svijest građana. Mi građani grada Karlovca i Karlovačke županije, građani RH, mi smo i građani EU, dio smo EU i važno je da se tako i ponašamo i da tako djelujemo.

9. svibnja slavi se Dan Europe, u spomen na povijesnu “Schumanovu deklaraciju” iz 1950. godine. Kako će se proslaviti u Karlovcu?

-Za vikend 8. i 9. svibnja organiziramo niz aktivnosti. Središnji događaj bit ću u subotu, 8. svibnja, u Glazbenom paviljonu. Građani će kroz cijeli dan moći razgledati izložbu o nastanku Europske unije, a na videozidu puštat će se video materijali o njezinoj povijesti te o projektima koji su uz pomoć europskog novca ostvareni u Karlovačkoj županiji. Svečani program bit će od 11 do 12 sati kada će posjetiteljima kod Glazbenog paviljona Dan Europe  čestitati voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.  Očekuju se i obraćanja zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola, predstavnika Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, gradonačelnika Damira Mandića te Zamjenice Župana koja obnaša dužnost župana Martine Furdek Hajdin. U obilježavanju Dana Europe sudjelovat će i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Karlovačke županije. Njihove proizvode (za koje mnogi možda nisu ni znali da se proizvode na karlovačkom području), podijeliti ćemo taj dan prolaznicima koji se taj dan nađu na promenadi. To je, primjerice, namaz honey-berry OPG-a Mance, proizvod na bazi meda s dodatkom aronije i bazge,  sapun od lavande OPG-a Poturica, džem od jabuke i cimeta OPG-a Polović- Štenta. Bit će tu i cvijeća uzgojenog u Vrtnom centru Dolinar, što je još jedan lokalni proizvod koji pronalazi put do tržišta. Na taj način Europe Direct Karlovac promovira Europski zeleni plan, jedan od glavnih prioriteta Eurpske Komisije, čiji je cilj postizanje održivog gospodarstva pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike. Jedna od strategija tog Zelenog plana je strategija „Od polja do stola“ , mjera koja promovira  zdraviji i održiviji prehrambeni sustav, u što se lokalni OPG-ovi sa svojim domaćim, zdravim proizvodima sjajno uklapaju. U znaku Europske Unije bit će i obala Korane pokraj Aquatike. Ta je šetnica nedavno uređena u sklopu EU projekta „Susret s rijekom“, a postavljeni su i multimedijalni info-punktovi. U subotu i nedjelju, 8. i 9. svibnja,  na njima će se puštati video materijali o nastanku Europske Unije. I na zgradi Trend TV-a na Tržnici također će se cijeli vikend puštati čestitka uz Dan Europe.

Karlovački Europe Direct bio je prvi takav u Hrvatskoj, nedavno ste ponovno prošli na natječaju. I od 1.5. nastavljate poslovati kao „produžena ruka“ Europske komisije za područje Karlovačke županije. Kakvi su planovi za iduće 4 godine?

-Europska komisija diktira prioritete za  svaku godinu i EUROPE DIRECT Karlovac sukladno  tome prilagođava fokus na zadane prioritete. U ovoj 2021. godini, fokus je na Europskom zelenom planu i Europi spremnoj za digitalno doba, pa je sukladno tome i ED Karlovac napravio plan koji je ocijenjen odličnim. Tako ćemo u ovoj godini voditi računa da upravo te teme komuniciramo i to tako da ih što je moguće više  približimo građanima.  Ono što ćemo mi kao jedna od zelenijih županija forsirati je poticanje održive proizvodnje, surađivat ćemo s OPG-ovima, jer upravo oni moraju biti i jesu dio Europskog zelenog plana i strategije “Od polja do stola”. Isto tako, u fokusu će nam biti i strategija EU-a za bioraznolikost do 2030., i to upravo zbog resursa i potencijala koje kao županija posjedujemo. Već sam rekla što u suradnji s OPG-ovima pripremamo za skorašnji Dan Europe, kako bismo, između ostalog, potaknuli građane da što više koriste lokalne proizvode. Za Dan bioraznolikosti krajem svibnja također pripremamo iznenađenje. Tijekom godine, u suradnji sa Šumarskom školom, planiramo zasaditi jedan mini park kroz koji ćemo provući i strategiju bioraznolikosti ali i strategiju “Od polja do stola”. U planu nam je proširiti tu suradnjiu i na sve škole, pa i vrtiće. Nećemo zanemariti ni Europu spremnu za digitalno doba, pa kroz radionice i kampanje planiramo naglašavati upravo taj prioritet. Fokus će biti i na Konferenciji o budućnosti Europe, velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojem sudjeluje cijela Europa, u kojoj ćemo sudjelovati i mi te ćemo poticati građane, poduzeća i ostala tijela i insittucije da sudjeluju u kreiranju budućnosti Europe. Od većih događaja očekuje nas proslava povodom ulaska u novu perspektivu EUROPE DIRECT -a 2021.-2025. Taj događaj organizirati ćemo u devetom mjesecu, jer se nadamo da će do tada mjere popustiti i da ćemo se koliko toliko vratiti na staro normalno. U planu je događaj koji će okupiti mnoge umjetnike, s obzirom na to da su u ovoj korona krizi upravo oni najviše stradali. Uz kreativne izvedbe pjevača, plesača i ostalih umjetnika, dočarati ćemo europski duh koji i dalje ostaje u Karlovcu. U svim događanjima, raspravama, kampanjama surađivat ćemo s građanima, lokalnim medijima, ali i gradovima, općinama i županijom te ostalim EDC mrežama jer samo zajednički možemo bolje djelovati, biti ravnopravni članovi EU te koristiti prednosti koje nam EU daje. Za kraj svima želim čestitati Dan Europe. Želim svima da se udružimo u razumijevanju i međusobnoj podršci, toleranciji i solidarnosti, kako bismo očuvali vrijednosti na kojima počiva velika europska obitelj te kako bismo premostili ova izazovna vremena. Nadam se da ćemo Dan Europe iduće godine slaviti s mnogo više susreta i zagrljaja i mnogo manje virtualnih sastanaka.