Gradska toplana

Eremić: "Do nove sezone grijanja vrelovodna mreža trebala bi biti u potpunosti obnovljena"

VIŠE IZ RUBRIKE

Dobra dinamika

Do kraja listopada u planu je obnoviti više od 9.000 metara trase vrelovoda.

Što je sve do sada napravljeno u sklopu projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“, aktivnosti koje su u tijeku, kao i one koje prethode prezentirano je danas u Gradskoj toplani.

Na radove po sva tri ugovora osvrnuo se direktor Gradske toplane, Zdravko Eremić.

Eremić je rekao i kako bi do nove sezone grijanja, vrelovodna mreža trebala biti u potpunosti revitalizirana.

Istaknuo je i kako je zbog zamjene vrelovoda do sada uklonjeno 108 stabala koja su bila na trasi ili u neposrednoj blizini trase, a zasađeno je 59 novih. Uglavnom, kako je naglasio, koliko stabala bude uklonjeno, toliko će ih biti zasađeno novih, jer „toplo srce grada brine i o očuvanju zelenog Karlovca“.

Podsjetimo, projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133, 8 milijuna kuna ili 17,7 milijuna eura, od čega se 103,585 milijuna kuna ili 13, 7 milijuna eura financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Cilj projekta je povećati pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije uz smanjenje gubitaka u distribuciji koji će biti smanjeni sa trenutnih 15 posto na manje od 8 posto.

Realizacija projekta predstavlja prvi korak u stvaranju energetski učinkovitog toplinskog sustava u gradu Karlovcu koji će proizvodnju toplinske energije temeljiti na obnovljivim izvorima što će doprinijeti i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Jedna od glavnih društvenih koristi ovog projekta je povećanje komfora potrošačima uvođenjem preduvjeta za cjelonoćno grijanje.

Kako bi se uspješno završio projekt i kako bi ogrjevna sezona u 2023. godini mogla početi, do kraja listopada planira se obnoviti više od 9.000 metara trase vrelovoda.

Za više informacija idi na poveznicu desno

Klikni za ostatak članka

 

Zdravko Eremić, direktor Gradske toplane istaknuo je važnost ulaganja u energetsku obnovu i održivi razvoj grada te činjenicu da će revitalizacija vrelovodne mreže omogućiti bolju kvalitetu života građanima Karlovca.

qrf

-Grupa 2 je od početka prošle godine pa do sada izvršila 96% radova, odnosno, od 4.250 metara izvedeno je 3.975 metara. Grupa 3 odradila je 74% posla, od 8.942 metra odrađeno je 6.575 metara. Sve tri grupe od 15.700 metara odradile su 10.550 metara do sada položenih cjevovoda, što je otprilike 68%. Ogrjevna sezona će početi na vrijeme i prema planu s novim rekonstruiranim cjevovodom, kazao je Eremić.

Gradska toplana ostaje predana ostvarenju ciljeva projekta i daljnjem unapređenju toplinskog sustava za dobrobit svih građana, rečeno je danas na konferenciji za medije.