Epicentar karlovačke kreative - otvoren je 47. ZILIK

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ovogodišnji ZILIK simbolično je otvoren na rođendan jednog od ZILIK-ovih osnivača Petra Grgeca. Upravo su on i njegova žena Dana predložili tadašnjem ravnatelju Doma za djecu Vladimir Nazor Petru Caru ideju o osnivanju Zimske likovne kolonije koja bi se održavala tijekom zimskih školskih praznika. Sami cilj ZILIK-a je bio ispunjenje dječjih lica i srca s kreativnom i umjetnošću.

  47. ZILIK svečano je otvorila izložba akademskog slikara Damira Facana-Grdiše pod nazivom "Konforntacija prostora".

  -Već sam bila upoznata s autorovim radovima na raznim izložbama. Njegov se rad uvijek istaknuo u prvom planu i kad sam ih sve vidjela u ateljeu donijela sam i konačnu odluku da će on prisustvovati na otvorenju ZILIK-a. Prije svega njegovi autori korespondiraju s djecom, odnosno izgledaju poput ilustracija koje su izvedene u velikim dimenzijama. Specifičnosti njega kao autora su te što radi akvarele upravo u monumentalnim formatima te ima posebnu tehniku nanošenja "suho na suho" na debelom papiru s nizanjem puno tonova u jednom sloju, istaknula je Sonja Švec Španjol, izbornica kolonije i predsjednica Umjetničkog savjeta ZILIK-a.

  Autor izložbe uz samo slikarstvo bavi se i ilustracijom i restauracijom za zidno slikarstvo. Ilustrirao je brojne dječje slikovnice što ga dodatno povezuje sa ZILIK-om, a uz Zorin dom ga veže restauracija stropa dvorane u kojoj je održana i sama svečanost.

  Ove su godine po prvi puta izabrani sudionici Velikog ZILIK-a putem natječaja. Također, ove godine nakon dugo vremena Veliki ZILIK ponovno poprima međunarodni karakter sudjelovanjem umjetnika iz Crne Gore, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine.

  Na ZILIK-u sudjeluju razni akademski umjetnici koji realizacijom maštovitih likovnih radionica oplemenjuju živote djece.

  -Vodimo računa da se ne ponavljaju radionice, kako tematski tako i s likovnim tehnikama. Želimo da djeca svake godine nauče nešto novo. Točno se vidi da žive s umjetnošću, prepoznaju likovne tehnike, rastu, kreativno se razvijaju i vesele se ZILIK-u svake godine, ne samo zbog likovnosti nego i zbog socijalizacije s drugom djecom. ZILIK-om im  se razvija mašta i kreativnost, a to nam je i pokazatelj kako bi se trebalo više raditi s djecom na satovima Likovne umjetnosti u osnovnim i srednjim školama, nadodala je Švec Španjol.

  Svečano otvaranje maleni su Karlovčani dodatno obogatili svojim glazbenim, pjevačkim te recitatorskim izvedbama.

  ZILIK je kreativni epicentar za djecu. Kroz umjetnost im nudi drugačiju perspektivu na svijet, a ujedno im i uljepšava, možda čak i rutinsku svakodnevicu. (ma)

  foto: i.č.