MUP obnavlja 25 zgrada diljem Hrvatske, a projekt u Karlovcu najveći je i financijski najizdašniji

Energetski se obnavlja zgrada policije u Mačekovoj ulici

VIŠE IZ RUBRIKE

  Energetski se obnavlja zgrada policije u Mačekovoj ulici, u kojoj je smještene Policijska postaja Karlovac i Postaja prometne policije Karlovac. Radovi su počeli u studenom prošle godine, a o projektu je bilo riječi na današnjoj konferenciji a novinare u Policijskoj upravi karlovačkoj.

  Ovo je jedan od projekata energetske obnove koje Ministarstvo unutarnjih poslova provodi na području cijele Hrvatske kako je rekao Franjo Šandrk iz Službe za investicije i nekretnine MUP-a.

  -U ovoj kampanji aplicirali smo za 26 objekata diljem Hrvatske za energetsku obnovu i  ugovorili smo ukupno 25. Vrijednost je projekata 101 milijun kuna. Od toga je iznos bespovratnih sredstava 49 milijuna kuna, a 52 milijuna kuna će se financirati iz sredstava državnog proračuna. Projekt obnove Policijske postaje Karlovac i Postaje prometne policije Karlovac  je najznačajniji i financijski najvrjedniji projekt.

  Projekt energetske obnove zgrade sufinancira Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Posrednička tijela su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Trajanje je 24 mjeseca, odnosno do 20. prosinca 2020. godine, kako je izvijestila Patricija Pepelnik iz Eurokonzaltinga, koji su i pripremili projekt za aplikaciju.

  -Ukupna vrijednost projekta sukladno ugovoru o  bespovratno dodijeljenim sredstvima iznosi oko 12 milijuna kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi iznose oko 11,5 milijuna kuna, dok dodijeljena bespovratna potpora iznosi oko sedam milijuna kuna. Projekt obuhvaća izvedbu toplinske izolacije vanjske ovojnice, izvedbu toplinske ovojnice krovova i podova, zamjenu stolarije i zamjenu postojeće rasvjete, kazala je Pepelnik.

  Nakon energetske obnove smanjit će se godišnja potrošnja primarne energije za oko 75 posto, potrošnje energije za grijanje za oko 77 posto dok će se emisija CO2 smanjiti za oko 76 posto.

  Načelni Policijske uprave karlovačke Darko Bratić je istaknuo da je gradnja zgrade policije u Mačekovoj ulici započela 1964. godine, a u etapama je završena 1972. godine. Zgrada ima oko 3.500 kvadratnih metara korisnog prostora i jedan je od kapitalnih policijskih objekata.

  -Konačno će zgrada dobiti ne samo vanjski izgled nego će u ovom dijelu energetske obnove biti dovedena u takvo stanje gdje ćemo uštedjeti značajna sredstva koja smo do sada i još uvijek trošimo, posebno na poziciji grijanja. Naime, tu se radi o godišnjem izdatku od 500 tisuća kuna samo za grijanje. Osim vanjskog dijela, promjene prozora, bit će izmijenjene i instalacije i grijaća tijela unutar postaje i bit će izmijenjena rasvjetna tijela i uvodi se LED tehnologija, kazao je Bratić.

  Izvođač radova je tvrtka Jukić-Dam, nadzor provodi tvrtka Petračić-projekt, a usluge projektantskog nadzora provodi tvrtka 2A. Završetak radova po ugovoru s izvođačem predviđen je 10. studenog ove godine. (kb)

  Foto: Igor Čepurkovski