Prvi Karlovački

Energetski obnovljena zgrada OŠ Braća Seljan-od uštede na energentima do boljeg pedagoškog standarda

Autor: Sunčica Laić

16.09.2020

Karlovac

U zgradi bi se trebao smjestiti dio Glazbene škole, a prostor koji neće trebati OŠ Braća Seljan bit će ponuđen i nekim udrugama

Završila je energetska obnova zgrade Osnovne škole Braća Seljan ukupno vrijedna 2,740  milijuna kuna. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 1,451 milijun kuna, ukupna vrijednost prihvatljivih troškova je 2,380 milijuna kuna, a značajna sredstva osigurao je i Grad Karlovac.

Kako je istaknuo voditelj projekta, Robert Vodopić, ova završna konferencija je ujedno 10-ta i jubilarna jer je u zadnje tri godine obnovljeno 10 javnih zgrada.

U sklopu energetske obnove koja je završena i prije roka, izvedena je toplinska zaštita vanjskih zidova i stropa, zamijenjen je dio dotrajale vanjske stolarije energetski učinkovitijom, zamijenjena su postojeća rasvjetna tijela Led žaruljama i postavljeni su termostatski radijatorski ventili. Energetska obnova unaprijedila je energetski razred građevine s D na B kategoriju, smanjena je emisija CO2 za 70-ak posto na godišnjoj razini i postignuto je godišnje smanjenje toplinske energije za grijanje od 146.545 kWh/god.

Ravnateljica OŠ Braća Seljan koja ima 296 učenika, Jasmina Budinski rekla je kako su uređenjem ovog objekta dobili 1.100 kvadratnih metara dodatnog prostora.

Naglasila je kako će se osim uštede na energentima, poboljšati kvaliteta rada i podignuti pedagoški standard.

Tijekom ljeta uređen je cijeli prvi kat zgrade gdje su preselili dnevni boravak, tako da su u uvjetima koronavirusa osigurali da 40-ak učenika koliko ih je u boravku, ima kvalitetan prostor.

Cijelo ljeto, kako je navela, trajali su i radovi na uređenju sanitarnih čvorova vrijedni 1,3 milijuna kuna tako da svaki razred ima svoj sanitarni čvor, te u obje smjene učenici imaju osigurane kvalitetne uvjete rada.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako ukupna vrijednost radova na navedenih deset objekata iznosi nešto više od 38 milijuna kuna, od čega je 16 milijuna kuna europskog novca, sedam milijuna kuna je od Ministarstva regionalnog razvoja, a ostalo su sredstva iz Gradskog proračuna.

Ovim putem ujedno je zahvalio svima koji su na bilo koji način u ove tri godine sudjelovali u tim projektima.

Kazao je kako se obnovom bivšeg MIOŠ-a otvorila mogućnost da OŠ Braća Seljan krene u jednu smjenu, što je sad zbog korone zastalo, ali kada prođu mjere i to će biti nastavljeno.

-Dobili smo na raspolaganje dosta prostora kojega možemo ponuditi, odnosno dodijeliti onim subjektima u gradu Karlovcu, tu prije svega mislim na javne ustanove, odnosno udruge kojima taj prostor treba. Mogu najaviti da ćemo 22. rujna na Gradskom vijeću donijeti novu odluku za davanje u najam prostora u vlasništvu Grada Karlovca i ono što je već izgledno, u ovoj zgradi će se smjestiti dio Glazbene škole Karlovac koja će tu održavati nastavu općeobrazovnih predmeta i prema onom što smo do sada usuglasili, oni bi preuzeli cijeli drugi kat. Ostatak prostora koji neće trebati OŠ Braća Seljan, škola će ponuditi i nekim udrugama i karlovački tamburaši će napokon dobiti svoj vlastiti prostor kojega će moći koristiti za svoj rad, naglasio je Mandić.

Inače, kako je istaknuo, Grad Karlovac je od 2017. godine do danas proveo 25 raznih EU projekata u ukupnoj vrijednosti od 101 milijun kuna, od čega je 70 milijuna kuna europskog novca, ostalo je gradski novac i u dijelu sufinanciranja sredstva Ministarstva regionalnog razvoja.

Najavio je i još neke projekte kao što je projekt Ženske grupe Korak Karlovac i Grada Karlovca.

-Grad Karlovac je kupio nekretninu i Ženska grupa Korak će se javiti na natječaj uređenja svoje nove kuće za zlostavljane žene i obitelji i taj projekt vrijedan gotovo 15 milijuna kuna će biti gotovo u cijelosti sufinanciran europskim novcem, naglasio je Mandić.

Rekao je i kako imaju projektnu dokumentaciju za obnovu Sokolskog doma, za obnovu male zgrade Gradske uprave i dijela zgrade Javno vatrogasne postrojbe, a u planu je i obnova Sportske dvorane vrijedna 20-ak milijuna kuna.