Ukupna vrijednost projekta je 6,78 milijuna kuna

Energetska obnova zgrade Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ završena i prije roka

VIŠE IZ RUBRIKE

  Završena je energetska obnova zgrade Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ ukupno vrijedna 6,78 milijuna kuna.

  -Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ korištenjem mjera energetske učinkovitosti. Energetska obnova će unaprijediti energetski razred građevine od E na B kategoriju, smanjiti emisiju CO2 za 97,27 posto i postići energetsku uštedu od 193.330 kWh godišnje, istaknuo je voditelj projekta, Robert Vodopić.

  Ravnateljica knjižnice, Jasmina Milovčić navela je što je energetska obnova sve obuhvatila.

  -Sretni smo što smo ovom energetskom obnovom dobili jedan ugodan prostor, kako za naše korisnike isto tako i za djelatnike. Radovi koji su izvedeni, a koji su započeli na rođendan knjižnice protekle godine, 1. ožujka, a koji su  i ranije završeni, obuhvaćali su toplinsku i hidroizolaciju krova i stropova, hidroizolaciju i toplinsku izolaciju poda i ukopanih zidova podruma, zamjenu vanjske bravarije, zamjena unutrašnje rasvjete učinkovitom, isto tako i novo niskotemperaturno zračno grijanje, odnosno hlađenje pomoću ventilokonvertora. Očekujemo velike uštede što se tiče troškova energenata i nadamo se ta ušteđena sredstva uložiti u nove programe i napredak knjižnice, poručila je Milovčić.

  Gradonačelnik Damir Mandić kazao je kako je ovo dio jednog šireg pristupa energetskim obnovama javnih zgrada, kako su do sada iskoristili svaki euro koji se „pojavio“, te da je kvalitetno odrađeno sve što je bilo i planirano. Najavio je i energetske obnove objekata koje slijede.

  -Ono što je iz pozicije Gradske uprave ili ako ćemo gledati iz pozicije proračuna jako važno, sva ova ulaganja koja je Grad sa svoje strane stavio na raspolaganje će se sigurno ustanovama vraćati kroz njihove uštede i ostati im za njihove programe i poboljšanje kvalitete svog djelovanja.

  Što se tiče Gradske uprave,  u ovom trenutku projektiramo energetsku obnovu Sokolskog doma, energetsku obnovu male zgrade Gradske uprave i ono što nam se otvara i što nam je želja, to je krenuti u energetsku obnovu Sportske dvorane za što imamo gotovu dokumentaciju, izjavio je Mandić.

  Kazao je i kako im izazov predstavlja činjenica da sama energetska obnova ne širi njezine mogućnosti uporabe, tako da bi tu ulaganja bila puno veća. Inače, prema procjeni energetska obnova Sportske dvorane iznosila bi oko 15 milijuna kuna.

  -Ono što je sigurno, ulaganja u energetsku obnovu već sada se u financijskom dijelu pokazuju kao jako kvalitetna, istaknuo je prvi čovjek našega grada.

  Naglasio je kako prema preliminarnim izračunima ušteda na do sada energetski obnovljenim objektima na godišnjoj razini iznosi oko milijun kuna.

  -S obzirom da će energenti, odnosno električna i toplinska energija vrlo vjerojatno poskupljivati, mislim da su ovo ulaganja koja će se vratiti puno brže nego što smo planirali, zaključio je Mandić.

  Inače, projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Od ukupne vrijednosti investicije u iznosu od 6,786 milijuna kuna, ukupni prihvatljivi troškovi iznose 5,311 milijuna kuna, bespovratna sredstva 2,790 milijuna kuna, a ostalo je Grad osigurao kreditom kod HBOR-a. Razdoblje provedbe projekta bilo je predviđeno od 17. kolovoza 2018. do 17. kolovoza 2020. godine, što znači da je završen i prije roka. (sl)

  Foto: (ič)