Energetska obnova Ambulante Banija u svojoj završnici

VIŠE IZ RUBRIKE

  Radovi energetske obnove Ambulante Banija Doma zdravlja Karlovac bliže se kraju. Vrijednost samog projekta iznosi oko 1,5 milijuna kuna. Ciljevi obnove su ušteda potrošnje goriva i energenata te smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Većina projekta je već određena.

  -Izolirali smo strop našeg objekta, promijenili smo stolariju, odnosno postavili smo visokoučinkovitu PVC stolariju, napravili smo toplinsku ovojnicu. Također smo promijenili termostatske ventile na svim našim radijatorima, a u čekaonicama smo ugradili dva rekuperatora zraka, pomoću kojih u svakom trenutku znamo koja je razina ugljičnog dioksida. Ugradili smo i automatsku, regulacijsku crpku za potrošnju goriva, rekla je ravnateljica Doma zdravlja Karlovac Tatjana Šterk-Tudić.

  Zgrada ambulante izgrađena je 1960. godine, a krajem 2018. počela je energetska obnova. Primarna svrha projekta bila je toplinska izolacija prostora i povećanje standarda ambulante.

  -Veseli nas ovaj projekt na Baniji, ljudi su emotivno vezani uz ovaj prostor. Svi se projekti vezani uz Dom zdravlja strateški razvijaju. Prvo se sređuje unutrašnjost, odnosno sve ono što je najbitnije za pacijenta. Naravno tu još ima prostora za unutarnje uređenje, no mi idemo korak po korak. Ovo je vrlo značajna investicija jer se ističe naša potentnost povlačenja sredstava. Kada se ulazi u ovakve investicije često se dižu krediti jer se od uštede mogu vraćati, ali u ovoj investiciji oni nisu dignuti. Prema tome, sva ušteda se može vezati, a to je 60 posto očekivanoga, na neke druge projekte koji su slične naravi, istaknuo je župan Damir Jelić.

  Radovi su formalno završili 2. prosinca 2019. godine, a do sada se je radilo na uređenju manjih nedostataka. Radovi su ukupno trajali 110 radnih dana.

  Županija s projektima ne miruje, u strateškom planu slijedi još nekoliko velikih energetskih obnova.

  -Razni su izazovi pred nama. Tu se ističe nekoliko škola poput gimnazije u Ogulinu, a u domeni zdravstva nam predstoji obnova stare bolnice na Dubovcu te bolnice u Ogulinu, nadodao je župan.

  U financiranju energetske obnove sudjeluje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje, Karlovačka županija te Dom zdravlja Karlovac.(ma)

  foto: i.č.