Nakon potresa

Ekskluzivno: Bili smo u Svetoj Trojici i vidjeli kako ide obnova

VIŠE IZ RUBRIKE

Obnova baštine

Građevinari krenuli od temelja, konzervatori rade od stropa

Oko mjesec i pol dana je prošlo kako su građevinski radnici počeli raditi u crkvi Presvetog Trojstva. Podsjetimo da se radi o velikom građevinskom zahvatu konstrukcijske obnove jedne od najstarijih zgrada u Zvijezdi koja je pretrpjela značajna oštećenja u potresu. Posao je, kako je najavljeno, vrijedan 66 milijuna kuna, a izvode ga tvrtke Hedom i Spektar gradnja.

Danas smo imali ekskluzivnu priliku vidjeti i čuti što je do sada napravljeno i što se trenutačno u Svetoj Trojici radi. Inženjer iz tvrtke Hedom, Martin Vukadin nam je rekao da su bili angažirani na rekonstrukciji i obnovi i drugih sličnih objekata stradalih u potresu, no ovo im je jedan od zahtjevnijih projekata. Jedan od najvećih problema je što se nikad ne zna „što te čeka ispod“ dok se ne krene raditi.

-Dosta toga se sazna tek kad radovi krenu, kad se dio otkopa i tek tada možemo vidjeti kakvo je pravo stanje konstrukcije i onda možemo donijeti odluke što dalje raditi i kako dalje postupati. Za sad smo napravili uglavnom pripremne radove, krenuli smo s otkopima oko temelja, naravno krećemo od temelja prema gore. Radimo pripreme za injektiranje i ojačavanje temelja, nakon toga će ići injektiranja i ojačavanje samih zidova i kad se taj dio završi stavljamo FRCM sustav koji se jako puno koristi u ovim obnovama nakon potresa, a kojima se još dodatno ojačavaju ti zidovi, rezimirao je Vukadin.

Kad se obnavljaju objekti koji su zaštićeni spomenici i kulturna baština, svaki zahvat građevinara budno prate i konzervatori.

-Već kod samo projektiranja projektant od konzervatora dobije naputak što se smije, a što se ne smije raditi. Ali, kako se kod samih radova često otkrije nešto novo, tako smo i tu otkrili da se na jednom od svodova nalazi barokni oslik i mi sad nećemo moći raditi na tom dijelu dok se ne završi konzervatorski dio posla. Isto tako u zvoniku smo pronašli kosti i tu smo morali odgoditi naše radove dok se taj dio nije definirao što dalje i kako postupati arheološkim nalazima, dodaje.

Dok građevinci rade od temelja, trenutačno se intenzivno radi i na svodu, ali tamo je angažirana ekipa konzervatora. Danas ih je radilo šestero.

Pojašnjavaju da moraju obaviti konzervatorske radove kako bi se nakon toga mogla izvesti statička sanacija objekta, a to je pak posao građevinara. Prvo je sve pukotine na dijelu svoda koji se vidi trebalo očistiti i trenutno ih ispunjavaju žbukom kako bi se učvrstio taj žbukani sloj. U stropu su također postavljene cjevčice kroz koje će se injektirati vezivni materijal kako bi se stručno rečeno „konsolidirao“ stariji sloj žbuke koji se nalazi ispod vidljivog sloja, a koja je jako sipka. Uz to, taj stariji i noviji dio žbuke koji je vidljiv su se odvojili i sad ih treba ponovo povezati. Nakon svega će se staviti „facing“ koji će štititi slikani sloj tako da se mogu nastaviti građevinski radovi.

Naime, građevinari trebaju injektirati svod s gornje strane kako bi ga statički učvrstili, ali radi poroznosti starog sloja žbuke postojala je bojazan da će bi injektirano sredstvo moglo prodrijeti do donjeg, vidljivog sloja i oštetiti oslikane dijelove. Ovako će oni nakon konzervatorskih radova biti zaštićeni i sačuvani, a građevinari će moći napraviti svoj dio posla i statički učvrstiti svod.

Sve se naravno odvija i pod budnim okom župnika i gvardijana Krunoslava Alberta, zadovoljan, jer sve što se radi, radi se vrlo stručno, kako je ocijenio.