Proizvodnja živog vapna na tradicijski način – nematerijalno kulturno blago

Eko vapnika u Grdunu dobila je čvrsti krov i sada je u potpunosti zaštićena

VIŠE IZ RUBRIKE

Tradicija

Tomislav Brkić brine o svojoj vapniki i stalno ulaže u nju

Tomislav Brkić iz Grduna prvi je u Hrvatskoj otvorio obrt proizvodnje eko vapna "Eko vapno EMA". Vapniku EMA u Grdunu obitelj Brkić sagradila je 2002. godine pomoću vlastitih sredstava, a tada je Tomislav Brkić radio u tvornici "Josip Kraš". Dobio je otkaz i otpremninu od sedam tisuća kuna, koju je uložio u izgradnju vapnike i prvi u Hrvatskoj otvorio obrt pod nazivom "Eko vapno EMA", po djeci Matiji i Ani. Brkić brine o svojoj vapniki i stalno ulaže u nju. U svemu tome pomaže su Ministarstvo kulture i medija. Vapnarenje u Grdunu zaštićeno je kao nematerijalno kulturno blago. Tako je eko vapnika nedavno dobila krov, a na to je Tomislav Brkić posebno ponosan.

-Vapnika je bila pokrivena najlonom i to je bilo privremeno rješenje. Dobio sam pola sredstava od Ministarstva kulture i medija, a pola sam sredstava sam osigurao. Kupio sam masivnu vrhunsku drvenu građu za krovište i napravili smo krov koji je izuzetno čvrst i stabilan, istaknuo je Brkić.

Tomislav Brkić došao je kao vrlo mlad na karlovačko područje, a ubrzo se zaljubio u Grdun, rijeku Dobru i prirodu.

-Rođen sam 1959. godine u mjestu Miličani kod Koprivnice, a osnovnu školu završio sam u Sokolovcu. Školovao sam se u Ljubljani u građevinsko-tehničkom smjeru. Došao sam 1978. godine u Karlovac i zaposlio se kao stolar u tvornici "Josip Kraš". Kada sam kao dečko dolazio u Grdun u malu vikendicu pomagao sam vapnarima obrađivati kamen, kako bi nešto zaradio. Shvatio sam da je vapnarenje umjetničko djelo u kojem se ne koriste tehnička pomagala, osim tri vrste čekića različitih težina za obradu kamena tijekom voltanja, kazao je Tomislav Brkić.

Vapnika je sagrađena s vanjske strane betonskom stijenkom debljine deset centimetara, umjesto pruća, jer je beton dugotrajniji. Unutra je sagrađena od gline i cigle kako ne bi probijala temperatura tijekom paljenja. Proces paljenja vapna traje 40 sati pod stalnom temperaturom od 900 do 1.200 Celzijevih stupnjeva. Vapnika se loži drvetom, bukovim i kestenovim granjem, a najvažniji je kvalitetan kamen iz kamenoloma Zvečaj. Na taj tradicijski način dobiva se ekološki čist proizvod, živo vapno, koje Brkić daruje školama diljem Hrvatske za nastavne programe. Vapno je najstarije vezivo u povijesti, nakon gline, a koristi se u svim granama industrije, u građevinskoj, kozmetičkoj, poljoprivrednoj i drugim. Na vapnu uvijek mora biti sloj vode, koji se naziva vapnena voda i vrhunski je antibiotik, ako je vapno proizvedeno loženjem na tradicijski način. Nakon osamnaest godina vapniki je bila potrebna obnova, jer je cigla pregorjela i glina nije bila funkcionalna. Obnovom unutrašnjosti, uz potporu Ministarstva kulture, vapnika je dobila novi sjaj. Obitelj Brkić projekt obnove završila je u roku s puno truda, pažnje i ulaganja u svaku sitnicu. Tomislav Brkić kazao je da je sretan što su svi članovi obitelji uspjeli biti dobri radnici, restauratori i mentori. U vapniku je utrošeno dvadeset kubičnih metara gline te 1.500 komada pune cigle.

Tomislav Brkić drži radionice diljem Hrvatske i šire. 2013. godine snimio je film o vapnarenju "Od kamena do finalnog proizvoda", kojeg su 2014. godine pogledali i viši stručni savjetnici Ministarstva kulture. Film je pokrenuo prve korake da vapnarenje u Grdunu bude zaštićeno kao nematerijalno kulturno blago, što se kasnije i ostvarilo.

-Nakon radionice proizvodnje živog vapna u Lukavcu, gdje sam bio pozvan zajedno sa sinom Matijom, vapnarenje je dobilo zaštitu kulturne baštine pod nazivom "Znanje i umijeće proizvodnje živog vapna na tradicijski način". Održao sam brojne edukacijske radionice o eko vaparenju diljem Hrvatske, a radionice je držala i moja kćer Ana i na to sam posebno ponosan, kazao je Brkić.

Imanje obitelji Brkić u Grdunu, osim vapnike ima još niz zanimljivosti. Na imanju je izvor s čistom prirodnom vodom, a u malom bazenu kupa se šaran. U sklopu imanja, nedaleko vapnike je raspelo, gdje ljude iz cijelog kraja dolaze na blagoslov hrane. Bio je veliki problem, jer je voda često dolazila na cestu ispred raspela, no to je uređeno, cesta je podignuta i stavljen je novi sloj asfala. Za to se pobrinula Karlovačka županija.