Prvi Karlovački

Eko Pan započeo s projektom Poduzmi zeleniji otisak

Autor: Miloš Milovanović

20.11.2020

Karlovac

Vrijednost projekta je 971 tisuća i 100 kuna, trajat će 30 mjeseci, a uz voditelja projekta i direktora društvenog poduzeća udruga će zaposliti još četiri duže nezaposlene osobe

Udruga Eko Pan je putem natječaja, odnosno javnog poziva namijenjenog udrugama i posebnom sektoru kroz Poziv jačanje poslovanja društvenih poduzetnika faza I Europskog socijalnog fonda, ostvarila sredstva u ukupnom iznosu od 971 tisuću i 100 kuna. Tim novcem će u razdoblju od 30 mjeseci provoditi projekt pod nazivom Poduzmi zeleniji otisak. Kako je na predstavljanju rekla voditeljica projekta Ivana Francišković Olrom puno im znači korištenje sredstava iz ovog fonda.

Udruga Eko Pan se od osnutka 2002. godine, kontinuirano  bavi informiranjem i edukacijom iz područja zaštite okoliša i prirode, a od preseljenja u prostor u centru grada, građani mogu koristiti usluge Eko knjižnice igračaka, Bibliopana i Uzmi/Ostavi policu. U prostoru  se održavaju sekcije šivanja i prepravljanja odjeće, radionice, predavanja i buvljaci. Kroz daljnji razvoj navedenih usluga i samoodrživosti udruge, projektom Poduzmi zeleniji otisak doprinijet će se boljoj javnoj percepciji društvenog poduzetništva i potaknuti održive vrijednosti i odnose u lokalnoj zajednici.

Eko Pan će u narednim mjesecima kontinuirano razvijati usluge u domeni društvenog poduzetništva. Ono je u Hrvatskoj još uvijek u povojima, međutim zahvaljujući Strategiji razvoja društvenog poduzetništva  ono se potiče, upravo kroz ovakve projekte. Drago mi je da smo ostvarili sredstva kojima ćemo uspjeti doprinijeti  nekim programima i uslugama  koje potiču na povezanost i odgovornost  u području okoliša i prirode. Bit ćemo dosta orijentirani prema najmlađima; sve usluge koje ćemo raditi bit će upravo namijenjene njima. Međutim, isto tako imat ćemo i usluge koje će biti namijenjene odraslim osobama, dakle želimo obuhvatiti cjelokupnu populaciju i implementirati neke vrijednosti kojima se Udruga zapravo već 20 godina bavi kontinuirano, kazala je Francišković Olrom.

Uz pozicije voditelja projekta i direktora društvenog poduzeća, Udruga će tijekom provedbe zaposliti još četiri duže nezaposlene osobe s područja Karlovačke županije, posebice žene, s obzirom da su one u nepovoljnijem položaju na tržištu rada. Izravnim korisnicima projektnih aktivnosti bit će omogućena edukacija iz upravljanja društvenim poduzećem, osnova računovodstva i knjigovodstva, edukacija o provedbi turističkih usluga i usluga čuvanja i brige o djeci.

Provedbom projekta Eko Pan će razvijati znanja i vještine za provedbu usluga u domeni društvenog poduzetništva kroz sljedeće usluge: rođendanske eko igraonice, zatim izleti namijenjeni upoznavanju sa živim svijetom i stjecanje vještina za snalaženje u prirodi te edukaciju građana  iz područja primjene permakulture i smanjenja otpada u svakodnevnom životu.

Tijekom 30 mjeseci trajanja provedbe projekta Eko Pan će poticati pozitivne društvene promjene kroz usluge koje se temelje na edukaciji, solidarnosti te boljem razumijevanju odnosa povezanosti i odgovornosti za okoliš i prirodu.

Informacije o svim aktivnostima i uslugama bit će dostupne na web stranci  i društvenim mrežama udruge, promotivnim materijalima projekta kao i u izlozima prostora Pan i  Šumek.