Centar za oftalmologiju dr. Pavan i Optika Paloma

Edukacija o novostima u prevenciji, dijagnostici i liječenju očnih bolesti

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dan otvorenih vrata

  Dan otvorenih vrata Centra za oftalmologiju dr. Pavan i optike Paloma održan je danas u Kinu Edison.

  U okviru Dana otvorenih vrata posjetitelji su mogli besplatno izmjeriti očni tlak, te razgledati izložbu oftalmoloških uređaja i preparata. U posebnom dijelu programa održan je simpozij na kojem su uvaženi stručnjaci iz tog područja govorili o temama važnim za zdravlje i bolesti oka.

  O ciljevima skupa više je rekao profesor Josip Pavan, vlasnik navedene privatne ordinacije, pročelnik za oftalmologiju u KB Dubrava, te zaposlenik na više sveučilišta u Hrvatskoj.

  -Ovaj skup organiziran je u cilju edukacije šire javnosti, ali i u cilju informiranja liječnika koji nisu oftalmolozi o novostima u prevenciji, dijagnostici i liječenju pojedinih očnih bolesti. Naime, dijagnostika i instrumentarij u oftalmologiji se strašno brzo mijenjaju i svakih dvije do tri godine imamo potpunu promjenu dijagnostičkih tehnologija i tehnoloških mogućnosti i jednostavno smo prisiljeni pratiti taj trend novog, boljeg i bržeg dijagnosticiranja na korist naših pacijenata. Ovo predavanje upoznat će javnost s nekoliko bitnih tema. Jedna od njih je katarakta kao bolest koja je najčešći uzrok sljepoće koja se može popraviti, odnosno može se liječiti i operirati. Druga tema su posljedice dijabetesa na oko. To je jedan vrlo ozbiljan kompleks bolesti koje nerijetko završavaju i sljepoćom koja je za razliku od katarakte nepovratna, izjavio je profesor Pavan uoči skupa.

  Osvrnuo se i na jednu posebno bitnu temu koje je bila zastupljena.

  -To je dječja oftalmologija, utjecaj ekrana, laptopa i korištenje laptopa u školi na razvoj dječjeg vida koji se razvija samo prvih osam do deset godina života. Kasnije se taj razvoj zaustavi, tako da je to jedno posebno osjetljivo razdoblje. I na kraju ćemo imati još jedno predavanje koje se tiče mogućnosti plastične rekonstruktivne kirurgije, dakle ne samo nužno one kirurgije koja ide za ljepotom, iako ni to nije nelegitimno, nego i one kirurgije za liječenje bolesnika operiranih od tumora koji se pojavljuju na licu, a kojih u današnje vrijeme ima sve više, kao i kirurgijom i oporavcima nakon prometnih nesreća i trauma drugih vrsta, poručio je Pavan.

  Skup je prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Damir Mandić.