Prvi Karlovački

“Dvorana u bivšoj vojarni u Luščiću spasila je klub”

Autor: Branko Obradović

30.11.2019

Sport

Razgovor: Matija Ratkaj, predsjednik i trener Inline hokej kluba "Karlovac"

Inline hokej klub “Karlovac” osvojio je ove godine naslov prvaka Hrvatske i prema svemu sudeći to je za sada i posljednja titula državnog prvaka, jer se u ovoj sezoni ne igra prvenstvo Hrvatske u konkurenciji seniora. Seniorskog državnog prvenstva u ovoj sezoni nema. Karlovački klub i klub iz Samobora nastupaju s mlađim uzrastima u Regionalnoj ligi sa slovenskim klubovima. Inline hokej klub “Karlovac” uredio je dvoranu u bivšoj vojarni u Luščiću i tu se održavaju sve klupske aktivnosti. Nažalost, dvoranu često devastiraju vandali, pa je to veliki problem kluba. O svemu tome razgovarali smo s predsjednikom i trenerom Inline hokej klub “Karlovac” Matijom Ratkajem, koji je i trener u hokeju na ledu.

Ove jeseni imali ste provalu u dvoranu, a tom prilikom napravljena je značajna šteta. O čemu se radilo?

-Da, napravljena je značajna šteta, no to ne možemo gledati samo kroz novac, jer je u tu dvoranu uloženo puno rada i truda, a i dalje se uređuje. Uništena su četiri umivaonika i dvije školjke. To nije prva provala u te prostorije, to je konstantno. 2017. godine ušli smo u taj prostor i počeli s uređenjem, od tada redovno jednom mjesečno provaljuje se u dvoranu i radi šteta. Mislim da to rade klinci iz obijesti, jednostavno nemaju kućnog odgoja. 

Kakva je bila ova godina za Inline hokej klub “Karlovac”?

-Ova godina je stvarno bila dobra. Osvojili smo tri naslova prvaka i dva naslova viceprvaka. Sada je počelo ligaško natjecanje, a to je ustvari Regionalna liga. Nestala je Hrvatska liga, a sa Slovencima je formirana Regionalna liga. U Zagrebu je zatvoren inline teren, odnosno dvorana. Zagrebački klubovi jednostavno su se naviknuli na sve gotovo i da im je blizu, pa im se ne da dolaziti u Karlovac. Mi smo pet godina išli u Zagreb subotom i nedjeljom igrati utakmice i s klincima i sa seniorima i nije bilo problema. Već u prvoj sezoni, čim se prvenstvo preselilo u Karlovac, mnogi su odustali, ostala su samo četiri kluba i bilo je puno odgoda utakmica. Od hrvatskih klubova u prvenstvu smo ostali samo “Samobor” i mi. Seniorskog prvenstva trenutno nema, vidjet ćemo na proljeće, možda krene državno prvenstvo, u pregovorima smo sa “Zadrom”. U natjecanju bi nastupili “Karlovac”, “Koprivnica”, “Tapir” iz Zagreba i “Zadar”. Naša dvorana trenutno je jedini inline objekt u Hrvatskoj.

U kakvom je stanju dvorana?

-Stalno nešto radimo u dvorani. Trenira se i po tjednu i vikendom. Imamo dosta termina, mjesta ima za još jedan klub. Podloga je takva kakva je, radimo na tome da konačno dobijemo plastičnu podlogu, nakon dvanaest godina pregovora. To ne možemo sami financirati, mora se uključiti Grad Karlovac. Pričalo se pred nekoliko godina o plastičnoj podlozi na igralištu kod Sokolskog doma, preko zime bi bio led, a ostalo vrijeme plastična podloga. Radi se o 20.000 eura, mislim da to nije puno i da to Grad Karlovac može riješiti. Na toj podlozi mogu se igrati rukomet, odbojka i drugi sportovi, a podloga se može i seliti. Plastična podloga je ono što nama treba.

Uskoro će biti otvoreno klizalište kod Sokolskog doma. Jeste li spremni za zimsku sezonu?

-Nema tu posebnih priprema, kada otvore klizalište, mi ćemo doći na led. Radit ćemo školu klizanja, trenirat će na ledu sve selekcije. U tom razdoblju nećemo trenirati inline hokej, trenirat ćemo samo hokej na ledu. Kada se zatvori klizalište, vratit ćemo se inline hokeju. Moram reći da je kod djece popularniji hokej na ledu od inline hokeja, no klizalište radi tek šest mjeseci, najviše dva mjeseca. Termina na ledu imamo dovoljno, no problem je što klizalište radi prekratko. Trenirat ćemo na ledu te odigrati koju prijateljsku utakmicu. U hokeju na ledu ne sudjelujemo u natjecanju. Mogli bi igrati ligu, ali je led prekratko. Prošlu zimu odigrali smo prijateljsku utakmicu u hokeju na ledu s “Varaždinom”. Ove zime imamo u planu koju utakmicu, koje gostovanje, a možda nastupimo i na kojem turniru.   

Kakav je interes djece za hokej?

-Mi nemamo problema s djecom, od kako imamo dvoranu, djece je sve više, atmosfera je prava sportska. Ne ganjamo rezultate, cilj nam je da djeca što duže ostanu u klubu. Trudimo se da uvjete u dvorani učinimo što boljim. U dvorani za vrijeme treninga ne treba nam grijanje, jer smo u opremi. Svlačionice grijemo s plinskim topovima. Problem nam je što nemamo pitku vodu. U izgradnji su tuševi, skupljamo kišnicu u rezervoare, onda ćemo uz pomoć hidropaka koristiti vodu za isprati sanitarne prostorije. U dvorani ne treba grijanje, ali problem nam stvara jugo, kada je u dvorani hladno, a vani zatopli, to je u veljači i ožujku, dolazi do kondenzacije. Tada je sklisko, ne može se igrati, ali pokušavamo to riješiti bez grijanja, ono je za nas preskupo. Tih četiri, pet dana riskiramo, a ako je potrebno odgodimo utakmice.

Za vas ova dvorana puno znači, konačno možete kvalitetno raditi. Kakva su vaša razmišljanja?

-Moram reći da je ova dvorana spasila klub. Bio sam na rubu da sve raspustim i zatvorim. Svaki put kada ste na rubu, vrata se malo odškrinu, ali samo malo. Ovo sada je u redu, nadamo se toj plastičnoj podlozi i želja nam je da to bude dugoročno rješenje, duže od te dvije, tri godine za koje smo dobili ugovor. Uvijek gledamo naprijed, s tom plastičnom podlogom dvorana bi dobila 50, 60 posto više, to bi bila treća dvorana u regiji s podlogom. Dvije dvorane su u Sloveniji, kod Ljubljane i naša bi bila treća.

Prvi ste od karlovačkih klubova dobili EU sredstva za sportsku djelatnost. Imate i u planu neki novi projekt?

-Za ovu dvoranu ne možemo povući sredstva, jer nismo dobili dugoročni najam, nadamo se da će dvorana ostati. Trenutno smo zaokupljeni uređenjem dvorane i ne radimo na nekom novom projektu. Nadamo se da ćemo dobiti dugoročniji ugovor za najam, na nekih dvanaest, trinaest godina i duže, onda bi mogli povući sredstva za energetsku obnovu i sve ostalo, da napravimo dvoranu kako treba.  

Nekoliko sportskih klubova ima prostor u bivšoj vojarni u Luščiću. Kakva je suradnja?

-Da, u kontaktu smo svi klubovi, koji smo u tom prostoru. Mi jedini imamo struju, pa pomažemo drugima. Grad Karlovac je sada povukao instalacije, pa će i drugi dobiti struju. Mi smo u prostoru bivše vojarne u Luščiću od kolovoza prošle godine, crossfit je od travnja ove godine, a Taekwondo klub “Prana” je u fazi uređenja prostora. Mi nismo imali izbora, morali smo ući u taj prostor. To je jedini prostor u kojem možemo trenirati. Krov smo cijeli promijenili, jer je curio, mantinelu smo novu izradili, mi koji smo u klubu znamo koliko smo ustvari odradili u tom prostoru. Potrudili smo se da djeca imaju gdje trenirati. Za nagradu smo dobili odluku, da moramo plaćati najam.

Kako je došlo do formiranja Regionalne lige?

-Slovenci su u situaciji kao i mi, oni nemaju s kim trenirati, niti igrati prijateljske utakmice, a nemamo ni mi. Došlo je do osipanja i kod nas i kod njih. U Hrvatskoj će se igrati u Samoboru i u Karlovcu, a u Sloveniji u Lukovici i Horjulu kod Ljubljane, u Postojni te u Dolenjskim Toplicama. U Regionalnoj ligi igra se u tri kategorije do 11 godina, do 13 i do 16 godina. Igra se ligaškim sustavom, a na kraju će biti održan završni turnir. Seniori ove godine odmaraju, malo je nedostajalo da igramo Slovensku ligu, ali bi nam to bilo previše. Realno nam fale tri, četiri igrača. Uz uređenje dvorane, to bi nam zaista bilo previše. Seniori će nastupiti na nekoliko jakih turnira. Možda iduće godine odlučimo igrati u Slovenskoj ligi. Kod nas je zaista došlo do velikog osipanja, imali smo u Hrvatskoj jedno vrijeme trinaest klubova, koji su igrali u dvije lige. U zadnjem prvenstvu u Zagrebu igralo je osam momčadi, kojima je sada teško dolaziti u Karlovac.

Branko Obradović