Vlada jednoglasno usvojila odluku da je "Projekt zaštite od poplava grada Karlovca" strateški investicijski projekt Republike Hrvatske

Dvije i pol milijarde kuna za projekte u Karlovcu i Karlovačkoj županiji

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Gradskom kazalištu Zorin dom održana je danas 130. sjednica Vlade Republike Hrvatske. U sklopu današnjeg boravka u Karlovačkoj županiji premijer Andrej Plenković i članovi Vlade posjetili su prije sjednice hidrocentralu u Ozlju i Opću bolnicu Karlovac. Po dolasku u Gradsko kazalište Zorin dom predsjednik Vlade Plenković održao je sastanak sa županom Damirom Jelićem i karlovačkim gradonačelnikom Damirom Mandićem. Na početku sjednice predsjednik Plenković upoznao je članove s Karlovačkom županijom i temama koje će biti na sjednici. Plenković je istaknuo da se radi o brojnim projektima, koji će ubrzati razvoj Karlovačke županije, a posebno južnog dijela županije, koji je bio okupiran u Domovinskom ratu. Nakon sjednice potpisano je niz ugovora, odluka i sporazuma važnih za Grad Karlovac i Karlovačku županiju, a ukupna vrijednost svih tih ugovora, odluka i sporazuma je dvije milijarde i 582 milijuna kuna. Na konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković istaknuo je da je zadovoljan današnjom sjednicom i boravkom u Karlovcu.

  -Zadovoljstvo je zahvaliti gradonačelniku Mandiću i županu Jeliću na gostoprimstvu ove današnje sjednice Vlade, koja je u najvećoj mjeri bila posvećena projektima za Grad Karlovac i Karlovačku županiju. Ovih 37 točaka pod drugom točkom dnevnog reda govori o tome da smo zajednički pripremili ovu sjednicu. Ugovori koji su potpisani i odluke koje su uručene raznim jedinicama lokalne i područne samouprave pokazuju da je Vlada danas došla s jednim cjelovitim pristupom, kao što inače radimo, kada imamo sjednice izvan Zagreba. Radi se o projektima vrijednim više od dvije i pol milijarde kuna. Posebno bi izdvojio i zakon i strateški projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a to je zaštita grada Karlovca od poplava. Mislim da smo poslali vrlo važne poruke suradnje i razumijevanja lokalnih prioriteta. Posebnu pažnju posvećujemo jugoistočnom dijelu Karlovačke županije, koji pasti od demografskih problema. To su područja, koja su opustošena u Domovinskom ratu i trebaju potporu. Nastavit ćemo podržavati projekte u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, kazao je Plenković.

  Gradonačelnik Damir Mandić izrazio je zadovoljstvo zbog odluka, koje su donesene na današnjoj sjednici, posebno zbog ubrzavanja projekta zaštite od poplava i zbog dobivanja dijela vojarne u Luščiću.

  -Ono što je nama u Karlovcu posebno važno je sama odluka o proglašenju obrane od poplava strateškim projektom. Mislim da je nama jasno što to znači u smislu ubrzavanja cijelog postupka. Danas je išao i konačni prijedlog Zakona o zaštiti sliva Kupe, koji je nas isto tako jednako važan. Iduće godine Grad Karlovac zajedno s Karlovačkom županijom, pa u konačnici i na iskustvima "Ogulinskog modela" kreće u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Zajedno s državom moramo u godinu dana odraditi sve imovinsko-pravne odnose, kako bi projekt mogao krenuti. Mislim da je vrlo vrijedna odluka Vlade o darivanju većeg dijela vojarne u Luščiću. Odluka u sebi uključuje da u roku od tri godine moramo odraditi urbanistički plan uređenja i u roku od deset godina staviti u funkciju. Prema našem prijedlogu mora biti javna namjena, rekao je Mandić.

  Župan Damir Jelić zahvalio je premijeru Plenkoviću i članovima Vlade na svim odlukama te istaknuo da Karlovačku županiju očekuje veliki posao.

  -Dvije i pol milijarde, to je za nas pravi blagdan Svetog Nikole, ali ne naivno zato što će sve to biti sada realizirano, tek nas očekuju veliki poslovi. Od dvije i pol milijarde u grubo jedna trećina može startati u idućoj godini, jedna trećina u sljedećim godinama, a ona zadnja trećina protegnut će se na dva, dva i pol mandata. Box barijere su privremeno rješenje. Mi imamo "Ogulinski model", gdje smo angažirali naše pravnike, prenijet ćemo ga u Karlovac, jedinstven je u Hrvatskoj. Ogroman posao nas čeka, ali ovo nam daje hrabrost i snagu da možemo ići dalje zajedno s Vladom, istaknuo je župan Damir Jelić.

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je nakon 14 sati u pratnji ministra turizma Garija Cappellija, župana Damira Jelića i gradonačelnika Damira Mandića nadograđeni dio hotela Europa na Baniji.