Prvi Karlovački

Dvije novooboljele pacijentice u KA-županiji, ukupno ih je sada 18

Autor: Miloš Milovanović

25.03.2020

Koronavirus

U Karlovačkoj županiji potvrđena su još dva slučaja zaraženih koronavirusom,  tako se broj oboljelih popeo na 18.

-Obje oboljele su žene; jedna je bliski kontakt već oboljele osobe od prije, a druga ženska osoba je bila kontakt izvan Republike Hrvatske. Novooboljeli nisu kontakti osoba povezanih sa sportskim turnirom. Ukupno je 101 osoba testirana u županiji, a čekaju se četiri nalaza iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Pacijenti koji su hospitalizirani u OB Karlovac su stabilnog stanja i blaže kliničke slike. Od ukupnog broja oboljelih u Karlovačkoj županiji, 17 ih je iz Karlovca, a jedan iz Ogulina, kazao je na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Nikša Antica.

U Domu zdravlja Karlovac na Dubovcu u izdvojenom dijelu sedam dana u tjednu otvorena je ambulanta u koju se mogu javiti svi oni koji sumnjaju da su se zarazili koronavirusom. Ambulanta je otvorena svakodnevno 24 sata, a upite građani mogu postaviti i telefonom na broj 091 614 90 52, izvijestila je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar i napomenula.

-Uz ambulantu, svi pacijenti mogu se javiti i svom obiteljskom liječniku. Vikendom su u svakom domu zdravlja dežurne ambulante koje rade od 8 do 20 sati i ukoliko netko ima bilo kakve poteškoće koje nisu vezane uz zarazu koroanvirusom, može se obratit za pomoć. Na web stranici Karlovačke županije svaki tjedna će biti objavljeni telefonski brojevi domova zdravlja u svim gradovima i općini Vojnić.

Nacionalni stožer civilne zaštite uveo je još jednu nužnu mjeru posebne organizacije hitne medicinske službe i  sanitetskog prijevoza za vrijeme trajanja epidemije, kazao je Antica.

-Tom odlukom uspostavlja se koordinacija rada svih hitnih medicinskih službi i sanitetskih prijevoza  u cijeloj RH te zajedničko djelovanje u sklopu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. U Zavodu smo donijeli odluku o upravljanju i organizaciji  timova hitne medicinske službe kao i jednoj vrsti funkcionalne integracije svih sanitetskih prijevoza na području županije. Važno je istaknuti da ukoliko  je pozivatelj životno ugrožen, a ima simptome bolesti COVID-19, na takvu intervenciju izlazi tim Hitne medicinske službe u zaštitnoj odjeći koja štiti članove tima od zaraze. Ako je pak pozivatelj dobrog općeg stanja i  nije životno ugrožen, ali ipak ima simptome bolesti, tim sanitetskog prijevoza izlazi na intervenciju također u zaštitnoj odjeći. Svi timovi hitne medicinske službe bez obzira da li se radi o intervenciji za COVID-19 ili nekoj redovnoj intervenciji,  izlaze u propisanoj zaštitnoj odjeći. Ukoliko je pozivatelj dobrog općeg stanja i nije životno ugrožen, a ima potvrđenu bolest i zarazu kornavirusom, tim sanitetskog prijevoza izlazi na tu intervenciju u zaštitnoj odjeći i prevozi ga do najbliže bolničke ustanove na daljnje liječenje. Isti taj dolazak prijavno dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, najavljuje na trijažni punkt u OB Karlovac kako bi se na propisani način moglo zbrinuti tog pacijenta, objasnio je Antica.

Pridržavaju li se velike tvrtke svih propisanih mjera zaštite, odnosno je li bilo pritužbi zaposlenika i ako ih je bilo na što su se najviše odnosile, bilo je jedno od novinarskih pitanja.

-Stožer nije dobio pritužbe ni usmenim putem, ni putem e-maila. No, u ovom trenutku su u nadzoru načelnik Stožera, zajedno sa sanitarnim inspektorom i inspektorom zaštite na radu u određenim karlovačkim tvrtkama kako bi se provjerilo  pridržavaju li se poslodavci naputaka Zavoda za javno zdravstvo po pitanju sigurnosti njihovih radnika i njihovih obitelji, odnosno svih kontakata radnika na dnevnoj razini, odgovorila je zamjenica župana.

Apelirala je na načelnike stožera jedinica lokalne samouprave da budu prilagodljivi pri izdavanju propusnica jer kako je navela,  nigdje nije propisano da se propusnica izdaje za jedan dan ili za neko vremensko razdoblje.

Hajsan Dolinar je rekla da je u OB Karlovac jučer stigao jedan respirator i to od tvrtke iz Kanade te da se čekaju još dva koji bi trebali stići za otprilike dva tjedna. Još jednom je istaknula da je temeljem Odluke Ministarstva i Nacionalnog stožera civilne zaštite određeno da će svi pacijenti koji budu imali potrebu liječenja na respiratoru biti zbrinuti u zagrebačkoj bolnici. No, kao rezerva, posebice ukoliko zatreba Hitnoj, nabavljena su dva prijenosna respiratora.

Iz Češke je, pak, naručen sofiscitirani set za dekontaminaciju zaraženih i trebao bi stići do kraja mjeseca. Njegovu kupnju, podsjetio je ravnatelj Zavoda Antica, financirala je Županija.

Zamjenica župana je najavila da će u petak po prioritetima zdravstvenih ustanova stići zaštitna oprema nabavljena od jedne tvrtke iz Kine. Županija je osigurala milijun kuna, a naručeno je tri tisuće antivirusnih kompleta, šest tisuća zaštitnih maski, dvije tisuće zaštitnih plastičnih naočala te rukavice. Uz to, resorni ministar je izvijestio da ovaj tjedna dolaze velike količine koje je ugovorila Vlada te će dio biti dodijeljen i  za potrebe ustanova u našoj županiji.

(m.m.)

Autor: Miloš Milovanović