Prvi Karlovački

Đurić: Zvijezda s Centrom kompetentnosti ostaje nukleus razvoja Karlovca

Autor: Ksenija Begović

01.07.2020

Karlovac

Karlovac jedini u Hrvatskoj dobiva dva centra kompetentnosti. Potpuno zasluženo, kazala je državna tajnica Spomenka Đurić, ali opravdati se mora do kraja, poručila je

Centri kompetentnosti su jedna kvaliteta više u odgojno-obrazovnom sustavu. Strukovno obrazovanje ima posebno mjesto i nama je jasno da moramo odgovoriti na potrebe tržišta rada, rekao je između ostalog pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin.

On je bio, naime, jedan od sudionika početne konferencije projekta uspostave infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti u podsektoru strojarstva pod nazivom „RCK – STRuKA“.

U Karlovcu će u zgradi nekadašnje vojarne tzv. Oružane biti smještena dva regionalna centra kompetentnosti, a vrijednost danas predstavljenog, koji se odnosi na strojarstvo je 19.151.715,10 kuna. Nositelj je Tehnička škola, a partneri su Karlovačka županija, Obrtnička i tehnička škola Ogulin i Srednja škola Slunj. Projekt u iznosu od 19.147.715,10 kuna financira Europska komisija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Razdoblje trajanja projekta je od 7. siječnja 2020. do 27. travnja 2023. godine.

Iza nas je jedna velika pripremna faza i danas ne bismo bili ovdje da taj pripremni dio posla nije kvalitetno napravljen. Ispred nas su tri godine vrlo ozbiljnog i vrlo zahtjevnog posla. Budući da je cijela vertikala, od mojih kolega u školi sa svojim skromnim doprinosom do vrijedne ekipe u Razvojnoj agenciji i našeg osnivača Karlovačke županije do resornog Ministarstva i agencije SAFU, svatko na svoj način u ozbiljnom zahvatu i prema tome očekujem da će se ovaj projekt kao takav u slijedeće tri godine vrlo kvalitetno, vrlo ažurno i s uspjehom završiti, poručio je ravnatelj Tehničke škole Ivan Janković.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar zahvalila je i ministarstvima i svim ostalim državnim institucijama koje su prepoznale jedinstvenost karlovačke Tehničke škole te će Karlovac imati dva centra kompetentnosti.

Što je centar kompetentnosti u Karlovačkoj županiji? Mogućnost učenja, stjecanja znanja i vještina, na najmodernijoj opremi, alatima, strojevima, robotima i uređajima, ne samo učenika srednjoškolskog strukovnog zanimanja već je to i mogućnost da se zajedno s gospodarstvom formiraju novi obrazovni programi, da se uvede gospodarstvo u kreiranje kurikuluma, kazala je zamjenica Hajsan Dolinar.

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin podsjetila je koji su to projekti realizirani s posebnim naglaskom na Zvijezdu. Izdvojila je već realizirane projekte i uspješne prenamjene bivših vojnih objekata u Zvijezdi, ali istaknula je i one koji  će biti realizirani, kao što su Bosanski magazin, stara vojna bolnica, bastion Svetog Josipa. Spomenula je i obnovu Zvijezde kroz projekt Aglomeracija Karlovac – Duga Resa, u koju će biti uloženo 90 milijuna kuna.

Tehnička škola u petak će u Zagrebu potpisati ugovor za centre kompetentnosti, najavio je još pomoćnik ministrice Karin. Ukupno će biti potpisano 20 ugovora vrijednosti 820 milijuna kuna. No, dodao je da ova ulaganja nemaju smisla bez kvalitetnih učitelja i nastavnika što je razlog da se pridaje posebna pozornost ljudima koji rade u sustavu.

Nama su roditelji dali i povjerili ono što im je najvrjednije, a to su njihova djeca. Mi u sustavu se trebamo pobrinuti da im omogućimo da što bolje i što kvalitetnije kroče u život jer oni su naša budućnost. Ne želimo sustav koji će biti protočni, da mi školujemo i obrazujemo djecu koja će puniti tvorničke hale ili restorane na Zapadu. Mi želimo da hrvatska djeca i oni koji žive u Hrvatskoj i obrazuju se u našem sustavu ostanu ovdje da im se stvore takvi uvjeti da više nema potrebe odlaziti van, jer nije trava zelenija u drugoj zemlji. Ima razloga i ovo je jedan od njih da se ostane ovdje i da ne brinemo za budućnost, a budućnost su prije svega naša djeca koja će biti dobri ljudi i dobri stručnjaci, poručio je Karin.

Tomislav Petric ravnatelj SAFU-a je istaknuo da je dobru suradnju s Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem, a rezultati dobre pripremljenosti su i projekti koji su u realizaciji i koji su u fazi ugovorenosti.

Pohvalama se pridružila i Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU dodavši da će u slijedećoj godini naglasak biti na provedbi ugovorenih projekata.

Zvijezda je oduvijek bila nukleus razvoja grada Karlovca. Ona će s ovim projektom to i ostati jer u Zvijezdu se seli znanje, obrazovanje, mladost, istraživanje, razvoj…Atrij znanja, atrij studenata, atrij strukovnog obrazovanja, atrij povezivanja s tržištem rada, Zvijezda postaje atrij i centar razvoja i napredovanja Karlovca što smo i htjeli. Tehnička škola je izvukla ova dva projekta i kvaliteta je bila neupitna i onda je bilo samo da nađemo način da osiguramo financiranje, jedinom gradu i jednoj županiji u Hrvatskoj, dva centra kompetencija. Potpuno zasluženo, ali opravdati se mora do kraja, poručila je državna tajnica.