Prvi Karlovački

Dugoreški HNS traži besplatne higijenske uloške i tampone za sve učenice u Dugoj Resi

Autor: Sunčica Laić

17.11.2021

Politika

Predsjednica Ženske inicijative HNS-a Duge Rese Elvira Radočaj podsjeća kako je Grad Karlovac među prvima u zemlji koji osigurava higijenske uloške za sve učenice osnovnih  škola – od idućeg polugodišta čekat će ih u školama.

-Ženska inicijativa HNS-a Duge Rese zatražila je sastanak s predstavnicima vlasti Grada Duge Rese radi toga da se svim fertilnim učenicama osnovnih i srednjih škola omoguće besplatni higijenski ulošci i tamponi.

Hrvatska je jedina država u Europskoj uniji koja primjenjuje opću poreznu stopu na menstrualne potrepštine od 25 posto kao da je riječ o luksuzu, te je Ženska inicijativa zatražila sastanak kako bi se našao najbolji model za rješenje problema preskupih uložaka i tampona.

Smatramo da za učenice osnovnih i srednjih škola nije rješenje pojeftinjenje nego besplatna dostupnost tih higijenskih potrepština.

„Nitko se ne bi trebao brinuti o tome kako nabaviti higijenske uloške i tampone za sljedeću menstruaciju“ (Monika Leonn), a Radočaj je poručila:˝Nemojmo dozvoliti da se učenice našeg grada nađu u takvoj situaciji.˝