PU karlovačka

Dugorešanin na internetu ostao bez veće količine novca

VIŠE IZ RUBRIKE

Još jedna prijevara

Policija savjetuje da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjerite adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica

U javljanju za naš radio voditelj smjene u OKC-u PU karlovačke Tomislav Dujam izdvojio je jedan događaj.

-U Policijskoj postaji Duga Resa zaprimljena je prijava 42-godišnjaka koji je prijavio da ga je 27. svibnja putem mobitela kontaktirala nepoznata ženska osoba te mu ponudila mogućnost zarade preko kriptovalute „bitcoin“, što je 42-godišnjak prihvatio te na traženje ženske osobe dao svoje identifikacijske podatke, broj kreditne kartice, CVC broj i broj tekućeg računa banke, kao i lozinke za aplikaciju banke. Istog dana nepoznati počinitelj je putem mobilnog bankarstva, realizirao kredit na ime 42-godišnjaka u značajnijem iznosu. Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navode vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati više na poveznici: https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.