Prvi Karlovački

DugaResaFest kao uzor drugim dječjim festivalima, i ove godine nastavio s vrhunskom produkcijom

Autor: Ivica Pilaković

16.05.2022

Kultura

Nakon dvije godine stanke sinoć je ponovno održan DugaResaFest. Radi se o umjetničkom festivalu natjecateljskog i revijalnog karaktera koji je namijenjen svima koji žele razvijati i pokazati svoje talente. Festival je do sada bio prvenstveno dječji i okupljao je velik broj djece iz čitave Hrvatske, pružajući im priliku da pokažu i razviju svoje mnogobrojne talente iz područja pjevanja, sviranja, plesa, slikanja, pisanja, fotografije s namjerom da se međusobno druže, kreativno izražavaju, uče i dobro zabavljaju. Ova priredba nastala je 2014. godine kao plod vizije, entuzijazma i prijateljstva nekolicine Dugorešana koji su volonterski poklonili svoje vrijeme, znanje, trud i energiju kako bi stvorili svojim mladim sugrađanima priliku za druženje, razvoj i glazbeni izričaj te jednu dodanu vrijednost kakvu ova glazbena manifestacija donosi kulturno-zabavnom životu Duge Rese i cijeloga kraja.

Jedan od njih je naš proslavljeni domaći glazbenik Goran Topolovac koji je kao skladatelj predstavljao Hrvatsku na Eurosongu godinu dana ranije. Donio je dašak europske produkcije u organizaciji jednog dječjeg glazbenog natjecanja u svom rodnom gradu, koristeći svoja glazbenička znanja, iskustva s Eurovizije i mnogobrojne kontakte koje je ondje upoznao. Topolovac je u svih ovih dosadašnjih 7 izdanja bio glazbeni direktor Festivala (bilo bi ih ukupno 9 da nije bilo pandemije u međuvremenu).

Iz godine u godinu ekipa okupljena upravo oko Gorana Topolovca podiže produkcijsku ljestvicu ovog festivala koji je uzor mnogim drugim domaćim dječjim festivalima – s još originalnijom i spektakularnijom pozornicom, dovode se poznati pjevači u show program, kreativno se pristupa samom konceptu večeri uz profesionalno vođenje i svako dosadašnje izdanje ovog festivala proizvede ”wau” efekt kojeg se ne bi posramili ni puno veći i poznatiji svjetski dječji festivali.

Trinaestogodišnjakinju Marinu Muštra iz Splita stručni žiri u čijem je sastavu bio dugoreški glazbenik Damir Biondić, Borna Biondić s Radio Mrežnice i Anamarija Radočaj s Trend radija te HRT-ova voditeljica i urednica Uršula Tolj, odabrao je za pobjednicu večeri. Njoj je nagradu uručio gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar. Trećeplasirana je bila Nina Žalac, a drugoplasirana Zlata Jurišić. Njima su nagrade uručene od strane predstavnika organizatora – udruge za mlade Agora. Takozvani mini grand prix za izvođače od 9 do 12 godina osvojila je Mia Ištvanić kojoj je županica Furdek-Hajdin uručila nagradu. Konkurencija među izvođačima, točnije izvođačicama (svih 14 natjecatelja su ovaj put bile djevojčice) je bila izuzetno velika, a među njima se nekolicina posebno istaknula – Dorotea Prosnik koja je publiku očarala svojim gotovo profesionalni držanjem na pozornici i sjajnom izvedbom, rasplesana i simpatična malena Anja Jaram koja je pjevala Ja sam za ples i minirokerica nevjerojatno snažnog glasa Zoe Šestan. Karlovačku županiju predstavljala je Sara Lipošćak iz Barilovića. Večer je otvorila pjesmom Neka mi ne svane voditeljica Dunja Karem, rekreirajući scenu s Eurosonga skidanjem plašta. Dunja se pokazala osim kao sjajna vokalistica, i kao odlična voditeljica, besprijekorne dikcije, vrlo spontana, elegantna i prezentabilna, a vodila je u dvojcu sa šarmantnim, duhovitim i izuzetno simpatičnim Leom Stakovićem. Bilo je lijepo vidjeti domaće mlade voditeljske snage u ovoj ulozi. U show programu Euforije publiku je zabavljao Matija Cvek.

Podsjetimo, prvotni koncept ovog školskog natjecanja malenih vokalnih izvođača proširen je od 2014. u više smjerova tako da je svaki sljedeći DRF predstavljao brojne novosti. Pored Classica kao nove večeri klasične instrumentalne glazbe, pojavila se i ArtZona kojom je otvoren prostor likovno-literarnom izričaju mladih. Tom svojevrsnom likovno-kreativnom kolonijom otvoren je vikend Duga Resa Fest-a 2022. U subotu 14. svibnja je u Tušmeru oslikan mural na temu znamenitosti Grada Duge Rese, u čemu su sudjelovale vrijedne ruke volontera Udruge za mlade Agora, Društva naša djeca Jozefina i ostalih zainteresiranih građana

DugaResaFest pjevačko natjecanje – Euforija kroz godine je nadraslo županijski karakter, 2018.-te su uveli i plesnu ”smotru” pod nazivom graDRitma i postaju prepoznatljiv dječji festival diljem Hrvatske, a sljedeće 2019. godine, po prvi put natjecanje je prošireno i na škole izvan granica lijepe naše pa postaju i međunarodni festival. Nažalost, DugaResaFest 2020. je zbog epidemije bio otkazan te je održano online natjecanje.

DRF Euforija je već pandemijske 2020. godine krenula s novim konceptom. U prethodnim godinama sudionici su bile osnovne škole, što više nije slučaj te su se sada mogu prijaviti svi “od 7 do 77 godina” koji znaju pjevati. Prijaviti su se mogli svi pjevači ili vokalne skupine do maksimalno 4 izvođača bez obzira na dob ili mjesto prebivališta, a pjesme su mogle biti bilo kojeg glazbenog smjera. Organizacijski odbor DugaResaFesta je od 54 pristigle prijave na ovo natjecanje pjevača-amatera odabrao 15 izvođača i 3 rezervna izvođača, od kojih je sinoć nastupilo njih 14. Veliki posao stoji iza predsjednika Agore, ujedno i predsjednika direkcije Festivala Romana Grobenskog, tajnice Agore i koordinatorice aktivnosti Festivala Martine Tomić, svih volontera… a posebno iza idejnog začetnika Topolovca koji od prvog dana nosi ovaj projekt i glazbeno-produkcijski ga drži na visini zadatka. DugaResaFestu i njihovoj kreativnoj i vrijednoj ekipi želimo još puno izdanja i da nastave započeti trend da su iz godine u godinu sve bolji!

Foto: Fb Karlovačka županija