Duga Resa

"Duga Resa će konačno dobiti park u onom ruhu kojega zaslužuje"

VIŠE IZ RUBRIKE

Uređenje

Nakon obrezivanja i uklanjanja stabala, te sadnje novih stabala slijedi uređenje šetnica, zelenih površina, javne rasvjete, prometnica i drugo.

Izvedeni i planirani radovi na stablima u Parku dr. Franje Tuđmana u Dugoj Resi  bili su tema današnje konferencije za novinare.

-U ovom parku stabla su već u nekoliko navrata stručno pregledavana. U prošloj godini sam napravio još dodatne kontrole nad odabranim stablima koja su velike vrijednosti, a koja pokazuju simptome nekih problema i potencijalne opasnosti i na tim stablima smo osim vizualnih kontrola i proračuna statike radili i izmjere debljina drvnih stjenki kako bismo se uvjerili jesu li ona još uvijek u granicama koje smatramo prihvatljivima da ih možemo sigurno zadržati. Uklanjat će se dva stabla, a uređivat će se dvadeseta, tridesetak monumentalnih stabala, istaknuo je između ostalog doktor biotehničkih znanosti, Nikola Lacković, s Hrvatskog šumarskog instituta koji obavlja nadzor nad radovima.

O radovima koji predstoje u ovom parku, a koji se nisu mogli početi realizirati do završetka aglomeracije, više je reka0 gradonačelnik Duge Rese, Tomislav Boljar.

-Nakon obrezivanja i uklanjanja stabala, te sadnje novih stabala slijedi uređenje šetnica, zelenih površina, javne rasvjete, prometnica i drugo.  Nadamo se da ćemo do kraja sljedeće godine, odnosno najkasnije u proljeće 2025. godine vidjeti ovaj park u apsolutno novom ruhu. U proračunu već sada imamo osigurano 90 posto potrebnih sredstava, istaknuo je Boljar.

Dodao je kako potom čekaju ITU mehanizam i uklanjanje predviđenih zgrada, te bi se možda čak na jesen sljedeće godine već moglo krenuti  u izgradnju dugo najavljivanog Društveno-kulturnog centra Miroslav Šutej.

-Grad Duga Resa će konačno dobiti ovaj park u onom ruhu kojega zaslužuje, on će služiti kao mjesto susreta, mjesto događaja, ono čemu sada služi amfiteatar, poručio je Boljar.