Obilježen Međunarodni dan žena

Duduković: Žene trebaju biti glasne da bi ostvarile ono što im pripada

VIŠE IZ RUBRIKE

Za veća prava

Naša je poruka: „Dajem ti ovaj cvijet jer priznajem tvoju borbu i poštujem tvoja ljudska prava“, istaknula je Mirjana Duduković

Međunarodni dan žena obilježava 8. ožujka raznim su aktivnostima obilježile udruge, političke stranke, a nekima su se pridružili i predstavnici lokalnih vlasti.

Tradicionalno, obilježile su ga i aktivistice Ženske grupe Korak Karlovac na „Ženskom osmomartovskom skupu“ na gradskoj tržnici. Predsjednica Koraka Mirjana Duduković podsjetila je na povijest borbe žena za njihova prava, a u spomen na te događaje slavi se Dan žena.

-Bojim se kakav je situacija da ćemo opet morati krenuti u borbu za ženska prava, rekla je uvodno i poručila slijedeće:

- Žene treba poštivati svakog dana ne samo 8. marta i na ovaj dan poklonite ženi cvijet uz svo poštovanje. Naša je poruka: „Dajem ti ovaj cvijet jer priznajem tvoju borbu i poštujem tvoja ljudska prava“. Moramo biti ujedinjene i snažne, znati što želimo i to moramo reći, jer ako ne pričamo nitko ne zna da tražimo. Manje plaće za žene za ista radna mjesta su nedopustive, ali danas je to i kod nas i u cijelom svijetu i tome treba stati na kraj. Istambulska konvencija koja je potpisana nije ništa promijenila u odnosu prema ženama. Žene su te koje se moraju izboriti za svoja prava, nažalost nakon toliko godina, tu smo gdje smo. Možda ne možemo nešto sad promijeniti, ali možemo za buduće generacije, rekla je između ostalog predsjednica Koraka.

Pozvala je sve žene koje trpe nasilje da ga prijave. Zaključno je ocijenila da je stanje u našem društvu zabrinjavajuće, da treba puno raditi i da „žene trebaju biti glasne da bi ostvarile ono što im pripada“.

Ovoj akciji Koraka pridružila je i županica Martina Furdek Hajdin koja je uputila čestitku povodom Dana žena svim ženama, posebice onima u Karlovačkoj županiji.

-Društvo u kojem živimo uistinu promišlja, radi i razmatra kakva su prava žena u odnosu na muške suradnike, kolege partnere. Danas sam s grupom Korak koja se već 25 godina suočava s onim tužnim i teškim situacijama kada žene i djeca pate i zahvaljujem im na onome što rade. U Karlovačkoj županiji posebno sam ponosna na mjeru izgradnje dječjih vrtića na ruralnom području. U proteklih četiri godine otvoreno je 10 vrtića, a u našim općinama zatekli smo ih pet. Veselimo se posljednjem koji se planira u Novigradu. Na taj način bi sva naša područja imala dječje vrtiće, a kad ima vrtić u susjedstvu žena se može uključiti na tržište rada i taj se način emancipirati, poručila je županica.

Članice Koraka i županica sugrađanke su razveselile darovavši im cvijeće.