Bolja povezanost željeznicom Zagreba i Karlovca

Državni tajnik najavio da će od 1. siječnja 2024. godine umirovljenici imati besplatan prijevoz željeznicom

VIŠE IZ RUBRIKE

Ugodna vožnja vlakom

Električnim niskopodnim vlakom od Karlovca do Zagreba, uvodi se nova linija

Županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Damir Mandić i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić dočekali su danas na željetničkom kolodvoru u Karlovcu peti elektromotorni vlak za regionalni prijevoz, koji je proizvedenim u sklopu projekta Obnova voznog parka Hrvatskih željeznica Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima. Vlak je krenuo iz Zagreba u 9 sati i 10 minuta, a stigao u Karlovac nešto prije 10 sati. Na vožnji regionalnog vlaka bili su državni tajnik za željeznicu Alen Gospočić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i predsjednik Uprave Končar – Elektroindustrije Gordan Kolak. Državni tajnik Alen Gospočić istaknuo je da se puno ulaže u željeznički putnički promet.

-Prezentiramo novi vlak, šesnaesti po redu, još će dolaziti godinama i desetljećima ovakvi ili slični vlakovi, upravo da bi pružili građanima maksimalni komfor u korištenju željezničkog putničkog prijevoza. Velike novce, milijarde eura uložit će se u idućih deset godina u željezničku infrastrukturu, pa tako i u željeznički promet. Mi već sada do početka 2025. godine imat ćemo sedamdeset novih ovakvih niskopodnih vlakova, a mislimo promijeniti cijelu flotu kroz desetak godina. Vlada je donijela odluku da sva djeca i mladi do osamnaest godina imaju besplatan prijevoz. Naši studenti imaju vrlo povoljan prijevoz od deset eura. Vlada je odlučila da od Nove godine svi umirovljenici imaju besplatan željeznički prijevoz, rekao je Alen Gospočić.

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je da je desetljećima željeznica bila zanemarivana, pa vesele ulaganja u infrastrukturu i u prijevozna sredstva.

-Veseli što se sufinanciraju karte za željeznički prijevoz. Kada mladi putuju vlakom oni stvaraju navike, koje mi nismo imali i koriste vlak redovno i svakodnevno. Mi kao Karlovac i  Karlovačka županija, kako se nalazimo u srcu naše domovina uistinu smo povezani željeznicom, ali je nismo dovoljno koristili, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Gradonačelnik Damir Mandić iskazao je zadovoljstvo jer se podiže kvaliteta prometovanja na relaciji Karlovac – Zagreb s novim vlakom.

-Ovaj novi vlak doživljavamo prije svega kao vjesnika realizacije onog projekta kojeg mi desetljećima čekamo, a to je drugi kolosijek Karlovac – Zagreb, jer on je jedan od ključnih razvojnih projekata za grad Karlovac. Drago nam je i da ova naša prekrasna zgrada željezničkog kolodvora ide u obnovu, kazao je Damir Mandić.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić istaknuo je da je ovo pedeseti novi niskopodni vlak.

-Dobivamo sve više vlakova i na taj način možemo povezati sve dijelove Hrvatske. Mogu najaviti da u novom voznom redu HŽ putnički prijevoz uvodi novu brzu liniju Karlovac – Zagreb pored ovih postojećih linija. To je jedna nova dodatna linija, koja će ići od Zagreba do Karlovca, napomenuo je Željko Ukić.

Ovaj električni niskopodni vlak može postići brzinu od 160 kilometara na sat, ali za sada će na ovoj pruzi ići 120 kilometara na sat.