Prvi Karlovački

“Državni rekord iznosi 8:40, a tko zna možda odem i ispod, ako ne ove sezone, iduće sigurno”

Autor: Branko Obradović

23.07.2022

Sport

Razgovor: Bruno Belčić, član Atletskog kluba "Karlovac"

Atletski klub “Karlovac” jedan je od najuspješnijih sportskih kolektiva u gradu na četiri rijeke. Tome su doprinijeli i dobri uvjeti koje u posljednje vrijeme imaju atletičari. Najprije je postavljena atletska staza iznad tribina u Sportskoj dvorani na Rakovcu, a zatim je obnovljena atletska staza na Stadionu “Branko Čavlović Čavlek”. Atletičarke i atletičari odlično su iskoristili te pogodnosti i postižu sjajne rezultate. Najuspješniji iz te mlade garde članova kluba je seniorski državni prvak na 3.000 metara i seniorski reprezentativac Bruno Belčić, koji je bio i najuspješniji karlovački sportaš u 2021. godini. Razgovarali smo s Brunom Belčićem o ostvarenim rezultatima u prvom dijelu ovogodišnje sezone, o onome što ga očekuje do kraja godine te o planovima za budućnost.

Bruno, ide ti ove godine, jesi li zadovoljan ?

-Jako sam zadovoljan, ide mi jako dobro, nisam ni mislio da će mi biti tako dobra sezona i da će mi tako dobro ići. Osvojio sam naslov državnog seniorskog prvaka i titulu viceprvaka Balkana na 3.000 metara sa zaprekama.

Što ti je važnije, medalje ili spuštanje osobnog rekorda?

-Podjednako mi je važno, dobro, možda mi je u ovom trenutku jako važno što sam u ovoj sezoni dva put popravio osobni rekord napokon. Prvi put na Balkanskom prvenstvu za par stotinke, a drugi put dosta, za čak sedam sekundi na državnom seniorskom prvenstvu ovdje u Karlovcu. Tako da baš sam zadovoljan.

Utrka na 3.000 metara u Karlovcu na državnom prvenstvu bila je vrlo zanimljiva. Ispalo je da ti je glavni suparnik Lovro Nedeljković bio “zec”. O čemu se radilo?

-Da, odlično me povukao. Zapravo, moram priznati da se nisam baš najbolje osjećao taj dan. Brat je bio nešto sitno bolestan mislim da je bio malo prehlađen i taman je mene taj dan malo uhvatila temperatura, tako da nisam znao kako će to ispasti, ali eto ispalo je najbolje moguće. Ja sam rekao Lovri Nedeljkoviću da nisam siguran kako će to ispasti, pa da on ode naprijed, ja sam ga uspio držati i na kraju sam čak dobio snage za finiširati zadnja dva kruga. Ispalo je super, osvojio sam prvo mjesto i ono što je sjajno ostvario sam za sedam sekundi bolji rezultat od svog osobnog rekorda.

Da li možda razmišljaš koje su to neke tvoje mogućnosti, koliko još možeš skidati taj rezultat na 3.000 metara sa zaprekama?

-Pa mogu sigurno skinuti dosta taj rezultat. Ove sezone nisam baš ni trenirao kako se spada, imao sam obaveze na fakultetu, malo sam tamo zaostao, sada sam to nadoknadio i mogu opušteno trenirati. Mislim da sigurno mogu čak i do devetog mjeseca još poboljšati taj rezultat. Imam u rujnu Mediteranske igre za mlađe seniore, sada trenutno se spremam za to i ja vjerujem da mogu ići možda čak i državni ili barem se približiti državnom rekordu, a to mogu sigurno. Državni rekord iznosi 8:40, a tko zna možda odem i ispod ako ne ove sezone, iduće sigurno. Želja mi je skinuti i tatin osobni rekord koji iznosi 8:44 i to bi isto bilo lijepo napraviti ove godine.

Ostvario si odličan uspjeh na Balkanskom seniorskom prvenstvu osvajanjem naslova viceprvaka, iako si još mlađi senior. Kako je bilo?

-Pa, da ja sam već par godina zaredom na tom Balkanskom prvenstvu, nijedne godine nisam baš nešto istrčao, a ove godine sam napokon uspio i osobni sam istrčao, nije bilo za puno, ali opet osobni je osobni. Bila su dva trkača koja su imala puno bolji rezultat od mene. Mislim, prvog nisam ni računao, to je jedan Kenijac koji trči za Tursku, a osobni mu je 8:03, bio je svjetski juniorski prvak. Tako da njega nismo računali, a druga dvojica su imala ispod 8:50 i nije im valjda bio dan, ja sam ih uspio isfiniširati i osvojio sam drugo mjesto. To je značajan uspjeh, to mi je prva međunarodna medalja na takvom nekom natjecanju.

Imaš normu za neka natjecanja, o kojim se natjecanjima radi?

-Za početak ima Europsko prvenstvo u Mȕnchenu za koje nemam normu. Norma je 8:30, ali trenutno sam po rankingu na 38. mjestu, a upada ih 34. Može se dogoditi da netko otkaže od ovih koji su bolji od mene, pa da ja upadnem umjesto njih, to sada ovisi o njima. Ja moram trenirati, biti spreman za to, ali mislim da je malo vjerojatno da će se to dogoditi. Imam sigurnu normu za Mediteranske igre za mlađe seniore u rujnu u Pescari u Italiji. Norma je 8:58, a ja imam 8:50. Znači za osam sekundi sam skinuo normu i baš sam proučavao neke rezultate od drugih atletičara, najbolje vrijeme ima jedan Portugalac 8:25. Cilj je da tamo idem najbolje što mogu.

Znači, može se upasti na veliko natjecanje po rankingu, ne treba imati ispunjenu normu. Kada je to uvedeno?

-To je uvedeno prije tri godine, nismo taj sustav još najbolje upoznali. Mislim da je to zapravo uvedeno za Olimpijske igre u Tokiju. Znači tri najbolja rezultata se gledaju i prosjek ta tri rezultata i plasman vrijedi određeni broj bodova, tipa 1.030 bodova ako sam prvi na nekom natjecanju, na Balkanskom prvenstvu, na primjer, dobijem 70 bodova i onda taj rezultat vrijedi 1.100 bodova. Znači sve ovisi o natjecanju, koju kategoriju ima natjecanje, neka su natjecanja kategorija ABC, Olimpijske igre su, ne znam, rang iznad. Uglavnom, različita natjecanja nose različiti broj bodova i onda plasman i to daje dodatnu vrijednost tom rezultatu. Gleda se prosjek tri rezultata, malo je komplicirano, uglavnom se putem rankinga može upasti na neko natjecanje, iako se nema norma.

U tijeku je Svjetsko atletsko seniorsko prvenstvo u Americi, Hrvatsku predstavljaju samo bacačice i bacači. Kako gledaš na to?

-To je tako već dugo godina, mislim što da kažem, ne znam, možda je to zato što u Hrvatskoj teško se nekako probiti, jer teško je doći na neke jače mitinge. Da bi došao na jače mitinge, mora se istrčati dobar rezultat, a mi teško istrčimo dobar rezultat, jer nas nema tko povući i onda je to tako nekakav začarani krug. Bivša olimpijska pobjednica Sara Kolak morala se boriti da ispuni normu, Tu joj je dosta pomogao i nastup u Karlovcu na državnom prvenstvu, gdje je bila prva, a bacila je koplje preko 60 metara. Za svjetska prvenstva mora se ispuniti norma, iako se i tu može preko rankinga, ali mali broj atletičara uđe preko rankinga, većinom su to atletičari koji imaju normu.

Može li doći koja medalja sa Svjetskog prvenstva u Americi?

-Sandra Perković je najbliža medalji, tu je i bacač kugle Filip Mihaljević, Marija Tolj je u jako dobroj formi, a mogu iznenaditi i Martin Marković i Sara Kolak. Ustvari, svi mogu iznenaditi, nadamo se barem jednoj medalji, a moglo bi biti i više.

Na državnom seniorskom prvenstvu Hrvatske u Karlovcu nastupili su gotovo svi najbolji hrvatski atletičari i atletičarke, osim Sandre Perković. Hrvatski atletski savez jednostavno forsira da se hrvatska atletska elita okuplja u Karlovcu. Kakvo je tvoje mišljenje?

-Da, mi smo dobri domaćini, uvjeti na stadionu su odlični, oprema je vrhunska i Hrvatski atletski savez želi da što više natjecanja bude u Karlovcu, a čini mi se da će seniorsko državno prvenstvo biti svake godine kod nas. Savez je prepoznao naš stadion, staza je zaista vrhunska. Vidio sam da se sada uređuju tribine i neke stvari oko nogometa, mislim da će za pedesetak dana stadion biti još ljepši, tako da ne vidim razloga zašto ne bi iduće godine bili domaćini državnog prvenstva. Ove godine gotovo svi sudionici državnog prvenstva ostvarili su u Karlovcu svoje osobne rekorde, tako da su u razgovorima svi rekli da vole nastupiti na našem stadionu, jer je sve zaista vrhunski. Kako ne bi bili zadovoljni u Karlovcu, kada idu osobne rekorde, tako da je sigurno da će se niz državnih prvenstava i dalje održavati na našem stadionu, a i mnoga druga natjecanja.

Hoćeš li imati ovog ljeta što slobodnih dana, kakva je situacija s odlaskom na more i odmorom od nekoliko dana?

-Trenutno treniram, ne vjerujem da će biti neka prevelika pauza, ako i odem na more trenirat ću ja i na moru tako da ne mogu si to sada priuštiti kada imam Mediteranske igre u devetom mjesecu. Tako da ni ne razmišljam o nekakvoj pauzi, jedino ono razdoblje krajem devetog mjeseca kad prođu natjecanja, a prije početka fakulteta, onda ću moći o tome razmišljati. Ako odem na Europsko prvenstvo, onda nema šanse za nikakvu pauzu, ako se ukaže prilika treba biti spreman.

Tvoja braća Andrej i Matko sve su bolji. Čini mi se da se Andrej odlučio više za srednje pruge, a Matko za trčanje sa zaprekama. Kakvo je tvoje mišljenje o njima?

-Da, dobri su. Andrej je proteklog vikenda bio u Turskoj na Balkanskom juniorskom prvenstvu, a Matko će nastupiti u Slovačkoj od 24. do 30. srpnja na Europskom olimpijskom festivalu mladih. Da nisu dobri, ne bi nastupili na tako važnim natjecanjima. Andrej je na državnom juniorskom prvenstvu osvojio dvije srebrne medalje na 400 i 800 metara. Matko je mlađi junior i bio je na državnom prvenstvu za mlađe juniore drugi, a nastupio je i na seniorskom državnom prvenstvu. Mlađi juniori imaju nešto niže zapreke, prije su svi mali jednaku visinu ali on se sad navikao na tu nižu visinu, a na seniorskom prvenstvu opet je dobro trčao na moju visinu zapreka.

Čini mi se da je da su obnovljeni stadion i ta nova oprema podigli malo kvalitetu i da su i drugi članovi kluba sve bolji. Što ti misliš?

-Na državnom juniorskom prvenstvu Lea Novković bila je prva na 400 metara s preponama i treća na 110 metara s preponama, a Andrej Belčić osvojio je dvije srebrne medalje. Lei Novković već dosta dugo fali jako malo za normu za odlazak na Svjetsko juniorsko prvenstvo, mislim 19 stotinki, nisam siguran, ali tako nešto.  I sada je u Zagrebu, kada je bila prva na juniorskom prvenstvu, bila vrlo blizu norme, ima još priliku da dohvati normu, pa ćemo vidjeti. Ona je još ovu sezonu juniorka, pa bi bilo dobro da ode na Svjetsko prvenstvo, iduće godine bit će mlađa seniorka. Ona i Andrej imaju šansu da se iduće godine plasiraju na Europsko prvenstvo za mlađe seniorke i seniore, očekujem da će ispuniti norme.

Dosta je natjecanja, puno je posla, pa trener, tata Saša Belčić ima puno posla. Je li trenirate svaki dan?

-Da, treniramo svaki dan, neki od nas dva put na dan, radimo dobro i spremamo se za taj drugi dio sezone i sve je pod kontrolom. Za sada nam je sezona jako dobra, a nadamo se da ćemo svi tako i nastaviti.

Treniraš li samo na stadionu ili i u prirodi?

-Pa, ne treniram samo na stadionu. Na stadionu treniram u sprintericama, a kada drugi treniraju na stadionu, ja imam kilometražu u tenisicama onda isto odem s njima na stazu, a kada imam sam trening onda trčim oko Korane, mislim oko mostova, krug je dva i pol kilometra i tu mi brzo prolaze krugovi, za čas sam gotov. Moram biti spreman, pogotovo ako mi se ostvari želja, pa upadnem na Europsko prvenstvo.