Prvi Karlovački

Državni likovni natječaj “Melitino proljeće”, prva nagrada učenici OŠ Turanj

Autor: Ivica Pilaković

23.06.2022

Karlovac

Učenica 3. b razreda OŠ Turanj Barbara Raić za svoj likovni rad osvojila je 1. nagradu u kategoriji 3. i 4. razreda na državnom Likovno literarnom natječaja „Melitino proljeće“. Tema natječaja je bila „Proljetna bajka“.

Rad je rađen u tehnici akvarela, optičkim miješanjem boja ili pointilizmom. To se postiže nanošenjem boja u obliku kratkih poteza ili točaka koje stvaraju posebnu slikarsku teksturu koja postaje jasnija ako se gleda s određene udaljenosti. Optičko miješanje boja ili pointilizam zapravo predstavlja učinak stapanja boja u našem oku.

Natječaj  organizira i provodi Osnovna škola Oroslavje pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Krapinsko zagorske županije. Na Natječaj je pristigao 1.041 likovni rad iz 116 škola Republike Hrvatske.

Nagrađena učenica Barbara Raić i njezina mentorica učiteljica 3. b razreda Dubravka Kralj bile su pozvane u OŠ Oroslavje gdje se 15. lipnja 2022. održala završna svečanost dodjele nagrada za natječaj „Melitino proljeće“. Cilj natječaja je potaknuti učenike na slikanje i pisanje „Proljetne bajke“ da bi se razvijali osjećaji za stvaralaštvo kroz skrivenu čaroliju prirode koju je iznimno njegovala učiteljica Melita Peternel u čiji spomen je osmišljen i organiziran  ovaj Natječaj.