Prvi Karlovački

Druženje djece i roditelja iz Sirije, Ukrajine i Hrvatske

Autor: Branko Obradović

09.05.2022

Karlovac

Sportski susreti u Osnovnoj školi Turanj povodom Tjedna Crvenog križa

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac organiziralo je danas povodom Tjedna Crvenog križa u Osnovnoj školi Turanj “Igre prijateljstva – integracija djece”. Susreti su organizirani sa ciljem uključivanja svih ranjivih skupina u vršnjačke sredine te omogućavanja stjecanja pozitivnih iskustava i uspostavljanja prijateljskih odnosa kroz sportsko i kreativno druženje djece. U sportskom dijelu susreta sudjelovali su učenici Osnovne škole Turanj i učenici porijeklom iz Sirije i Ukrajine, koji pohađaju karlovačke osnovne škole. U sportskoj dvorani Osnovne škole Turanj održano je svečano otvorenje manifestacije. U ime škole sve prisutne pozdravila je ravnateljica Snježana Žunac. Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac Branka Hastor kazala je da se “Igre prijateljstva – integracija djece” organiziraju u Tjednu Crvenog križa.

-Naši volonteri i djelatnici svakodnevno pružaju pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine, a također u Karlovcu imamo šest obitelji iz Sirije. Važno je da kao zajednica jačamo humanost među nama, samo to može biti protuteža svim nedaćama koje nas okružuju. Tako smo se u ovom Tjednu Crvenog križa odlučili na ove sportske igre da prezentiramo našim sugrađanima aktivnosti s djecom i roditeljima iz ratom pogođenih zemalja Sirije i Ukrajine pod nazivom “Igre prijateljstva – integracija djece Karlovac 2022”, rekla je ravnateljica Branka Hastor.

U ime Grada Karlovca sve sudionike pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Draženka Sila – Ljubenko.

-Grad Karlovac je Grad prijatelj djece i grad susreta. Svi najbolje znamo da u nekim problemima i u nekim težim situacijama ono što nam je potrebno je prijatelj. I zato neka grad Karlovac sve ovo vrijeme piše s vama jedno prijateljstvo, da budemo svi zajedno kako bi lakše premostili sve naše probleme i situacije, istaknula je Draženka Sila – Ljubenko.

Ukrajinka Tatjana došla je s djecom u Karlovac, a živjela je u mjestu, koje je sto kilometara od Lavova prema Kijevu.

-Ponudili su nam Karlovac, rekli su može Osijek, može Karlovac. Mi smo izabrali Karlovac zbog nogometa, jer sin Danilo trenira nogomet. Stigli smo prije deset dana. Danilo je već krenuo u Osnovnu školu Grabrik. Uzeli su ga iz “Dinama” iz Zagreba, pa malo putujemo u Zagreb na treninge i tako, kazala je Tatjana.

Tatjanin sin Danilo, učenik je škole u Grabriku, voli nogomet, a trenira i za “Karlovac 1919” i za “Dinamo” iz Zagreba.

-Nogomet je u Hrvatskoj jako dobar. Igram za “Karlovac 1919” i malo za “Dinamo” iz Zagreba. U Hrvatskoj je super, rekao je Danilo.

Sportske igre održane su na igralištu pokraj Osnovne škole Turanj, a ekipe su bile mješovite, u svakoj ekipi bili su i Sirijci i Ukrajinci i Hrvati. Ukupno se natjecalo šest ekipa na tri sportska poligona. Bilo je zanimljivo, zabavno i veselo.