Nova aktivnost karlovačkog akademskog slikara Alfreda F. Krupe

Društvo hrvatskih književnika izdalo novu kapitalnu antologiju suvremene hrvatske haiku poezije, Alfred F. Krupa ilustrator

VIŠE IZ RUBRIKE

Krupa ilustrator knjige

Ovo kapitalno izdanje ilustrirano je izborom crteža, iz razdoblja od ranih 1990-tih do danas, akademskog slikara Alfred Krupe

Iz tiska je izišla nova knjiga u posebnom izdanju Društva hrvatskih književnika, Nikola Đuretić i Tomislav Maretić: "Suvremeni hrvatski haiku - Nova antologija" .

-Premda je i prije i poslije Devidéove „Antologije hrvatskoga haiku“ bilo sličnih pokušaja, ona Vladimira Devidéa iz 1996. do danas je ostala paradigmatska. No od te antologije oca hrvatskoga haiku protekla su gotovo tri desetljeća, pojavio se cijeli niz novih, mladih pjesnika koji i dalje bilježe iznimne uspjehe u svijetu, pobirući na međunarodnim natječajima brojna priznanja i nagrade, zahvaljujući čemu je Hrvatska već niz godina, uz Japan i SAD, jedna od svjetskih haiku velesila. U našu antologiju suvremenog hrvatskog haiku uvrstili smo više od sedamsto i pedeset uradaka pedeset i pet autora od etabliranih književnika poput Luka Paljetka, Tomislava Marijana Bilosnića, Ane Horvat, Enesa Kiševića ili Drage Štambuka, preko najnagrađivanijih hrvatskih haiđina Željka Funde, Borisa Nazanskog i Tomislava Maretića do mlađih autora kao što su Goran Gatalica ili Sanela Pliško. Stoga vjerujemo da smo ovom antologijom čitatelju uistinu ponudili ono ponajbolje od suvremenog hrvatskog haiku te da će, čitajući je, uživati barem onoliko koliko smo i mi sastavljajući ovaj pomno "probrani stručak cvijeća", kazali su o knjizi književnici Đuretić i Maretić.

Ovo kapitalno izdanje ilustrirano je izborom crteža, iz razdoblja od ranih 1990-tih do danas, akademskog slikara Alfred Krupe koji je nakon diplome na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine, nastavio svoje usavršavanje u Japanu 1998.-99. godine, kao prvi hrvatski slikar stipendist japanske vlade. Tu se neposredno upoznaje s hakubyou i drugim monokromnim slikarstvom tušem i kistom na dudovu/rižinu papiru, bliskom japanskoj monumentalnoj kaligrafiji, i to će iskustvo, doduše s regresivnim odmakom, biti odlučujuće u njegovu umjetničkome formiranju: u njegovu pronalaženju autentične osobne sinteze pristupa Istoka i tradicije Zapada - kako o tome piše povjesničar umjetnosti Ante Vranković 2019. godine

Nikola Đuretić, rođen je 24. srpnja 1949. u Osijeku, hrvatski pisac, izdavač, pjesnik i haiku pjesnik, koji je više od 20 godina radio kao viši producent na BBC-ju u Londonu. Objavio je više od 30 knjiga proze, poezije, eseja i feljtona, od čega 13 zbirki haikua. Za svoj književni rad primio je brojne nagrade, uključujući počasna priznanja na 16. i 24. HIA haiku natjecanju, 2. nagradu na međunarodnom haiku natjecanju Vladimir Devidé i Merit Award na natjecanju za novi haiku Itoen Oi Ocha, dva put, - sve u Japanu - kao i Međunarodnu nagradu Sakura, Vancouver, Kanada, i pohvale na rumunjskim i poljskim međunarodnim natjecanjima. Đuretić je 1998. godine odlikovan najvišim državnim odličjem za doprinos hrvatskoj kulturi, Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Član je Društva hrvatskih književnika, živi u Zagrebu.

Tomislav Maretić, rođen 3. ožujka 1951. u Zagrebu, hrvatski je haiku pjesnik. Umirovljeni liječnik, radio je u Klinici za zarazne bolesti Zagreb i Županijskoj bolnici u Čakovcu. Bio je suurednik serije Darka Plažanina Samoborski haiku zbornik i član uredništva Irisa. Dobitnik je 94 nagrade za svoje haikue, a njegova su djela često antologizirana i uvrštena u međunarodne antologije. Maretić je svake godine od 2011. do 2022. proglašavan jednim od europskih top 100 najkreativnijih haiku autora, a 2016. dobio je Ludbrešku kolumnu haiku pjesnika. Objavio je četiri samostalne haiku zbirke i knjigu renge sa Zvonkom Petrovićem i Vladimirom Davideom. Živi u Zagrebu.

Alfred Freddy Krupa, rođen je 14. lipnja 1971. u Karlovcu, hrvatski je slikar, crtač i grafičar, umjetnik knjige (book artist). Jedan od najčitanijih svjetskih umjetničkih časopisa Aesthetica iz Velike Britanije Krupu opisuje kao pionirsku silu suvremenog slikarskog pokreta New Ink Art, a za što je stekao međunarodno priznanje. Istovremeno njemački Allgemeines Kunstlerlexikon, AKL, Opći leksikon umjetnika, navodi da se smatra vodećim predstavnikom modernog europskog slikarstva tušem. Krupa je višestruko nagrađivani slikar i crtač uključujući i u Japanu, Kini, SAD-u, Izraelu, Hrvatskoj, Pakistanu, Grčkoj i drugim zemljama. Ovo je treća knjiga tj. treća suradnja između književnika Đuretića i slikara Krupe.