Prvi Karlovački

Drugim rebalansom Gradski proračun povećan na 375,7 milijuna kuna

Autor: Sunčica Laić

25.09.2020

Karlovac

To je povećanje za 13,3 milijuna kuna u odnosu na proračun nakon prvog rebalansa.

Drugim rebalansom Gradski proračun povećan je na 375,756 milijuna kuna što je povećanje za 13,3 milijuna kuna odnosno za 3,7 posto u odnosu na proračun nakon prvog rebalansa.

Podsjetimo, proračun za 2020. godinu usvojen je u iznosu od 369,292 milijuna kuna.

Nakon prvog rebalansa proračun je iznosio 362,492 milijuna kuna, što je bilo smanjenje za 6,8 milijuna kuna, odnosno za 1,8 posto u odnosu na početni proračun za 2020. godinu.

-Na porast prihoda u Proračunu Grada Karlovca najveći učinak je imao porast takozvanih općih prihoda i primitaka, te kompenzacijskih mjera Ministarstva financija, kao i prihoda od prodaje zemljišta u zoni Gornje Mekušje, te prihoda za plaće zaposlenih u osnovnim školama. Prihodi poslovanja povećani su za 15,4 milijuna kuna i iznose 332 milijuna kuna. Porezni prihodi povećavaju se za 10 milijuna kuna i iznose 117,9 milijuna kuna. Prihodi od poreza i prireza na dohodak povećavaju se za 11 milijuna kuna uz pad prometa na porez nekretnina za milijun kuna. Povećanja se temelje na nešto boljem punjenju ovih prihoda u ljetnim mjesecima, govorim prije svega o srpnju, kolovozu, te rujnu u odnosu na drugi kvartal kada smo bilježili veliki pad prihoda zbog epidemije, istaknula je između ostalog pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije, Lidija Malović.

Naglasila je i kako se rashodi povećavaju također za 13,3 milijuna kuna i iznose 375,7 milijuna kuna, a rashodi poslovanja pritom se povećavaju za 14,3 milijuna kuna. Rashodi za zaposlene povećavaju se za 3,6 milijuna kuna, a najveći dio toga odnosi se na povećanje rashoda za plaće u školama, dok se oni za plaće u gradskoj upravi i ustanovama minimalno mijenjaju. Materijalni rashodi planiraju se u iznosu od 105 milijuna kuna i povećani su za devet milijuna kuna, a financijski rashodi planirani su na razini od 1,5 milijuna kuna, a najveći dio, oko milijun kuna, odnosi se na kamate na kredite.