Free Dance

Drugi blok Jesenske edicije Karlovac Dance Festivala od 9. do 11. studenog

VIŠE IZ RUBRIKE

Nastupaju recentni umjetnici i organizacije

Dvije recentne plesne izvedbe i zanimljiv popratni program koji će privremeno Karlovac učiniti - središtem plesa!

Karlovac Dance Festival, međunarodni festival suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, po trinaesti se put održava u Karlovcu i to u dva ciklusa.

Ljetna edicija uspješno se održala od 30. lipnja do 10. srpnja. Prvi blok Jesenske edicije trajao je od 16. do 21. listopada.

Nadolazeći drugi blok jesenske edicije održati će se od 9. do 11. studenog, te će ugostiti recentne umjetnike i organizacije.  Izvedbe i popratni program će se održati u Gradskom kazalištu Zorin dom i Kinu Edison, a radionički program u Ateljeu suvremenog plesa u Karlovcu.

Drugi blok festivala započinje okruglim stolom "Što vam je potrebno da budete umjetnici?"

Pitanje i razgovor kreću se u petak, 10. studenog, u 12 sati u Kinu Edison u okviru projekta Mreže izvedbenih umjetnosti.

U razgovoru će sudjelovati recentni hrvatski umjetnici i stručnjaci: 𝗔𝗹𝗲𝘅𝗮𝗻𝗱𝗿𝗮 𝗠𝗮𝗱𝘀𝗲𝗻, 𝗞𝗼𝗿𝗮𝗹𝗷𝗸𝗮 𝗕𝗲𝗴𝗼𝘃𝗶𝗰́, 𝗧𝗲𝗮 𝗞𝗮𝗻𝘁𝗼𝗰𝗶, 𝗭𝘃𝗼𝗻𝗶𝗺𝗶𝗿 𝗗𝗼𝗯𝗿𝗼𝘃𝗶𝗰́, 𝗠𝗮𝘁𝗶𝗷𝗮 𝗙𝗲𝗿𝗹𝗶𝗻 𝗶 𝗔𝗻𝘁𝗼𝗻𝗶𝗮 𝗞𝘂𝘇𝗺𝗮𝗻𝗶𝗰́. Moderirat će 𝗠𝗮𝗷𝗮 𝗣𝘂𝗿𝗴𝗮𝗿.

Namjera okruglog stola je otvoriti potrebnu diskusiju o položaju plesnih umjetnika i radnika u kulturi te preispitati i učiniti vidljivijim uvjete prekarnog rada u području suvremene plesne umjetnosti.  Program se odvija u suradnji organizacija Free Dance, Domino i Pozitivna sila u okviru projekta Mreža izvedbenih umjetnosti 2023. koji podržava Zaklada Kultura nova.

Festival službeno otvara predstava HEROES, autora Brune Isakovića i Mie Zalukar u petak, 10. studenog u 20 sati u Zorin domu.

Znakovit je naslov predstave, ne samo jer daje naslutiti da ona svoju inicijalnu referentnu točku traži u liku, djelu i mitologiji Davida Bowiea, već jer “herojima” otvara mogućnost postojanja u nekim drugim dimenzijama.

Autorski i kreativni tim ove predstave istražuje povezanost onoga što gledamo na sceni i onoga što najčešće ne vidimo u sebi. Prepoznatljiv stih “we could be heroes, just for one day” ne ostavlja nas samo u domeni lake pop-pjesme koja nam ne izlazi iz glave već prerasta u poruku koja nam dolazi iz naše vlastite budućnosti.

Okrećući se prema zvijezdama i bijegu u svemir ova nas predstava vodi na putanju propitivanja kakve su to naše revolucije danas i kakve (anti)heroje zapravo zazivaju? Predstava je nastala u produkciji Udruge Domino i Umjetničke organizacija Malo sutra, a izvode je Gendis Putri Kartini i Mateja Miković.

Jesenska edicija zatvara se predstavom MOJA BABUSJA NE POZNAJE IZRAZ BIOPOWER autora Nastasje Štefanić Kralj i Matije Kralja Štefanića u subotu, 11. studenoga, u 19 sati u Kinu Edison.

Ova intimna predstava je nastala kao reakcija na rusku invaziju Ukrajine, a vezuje se na ukrajinsko porijeklo autorice. Predstavu izvodi Nastasja Štefanić Kralj koja ujedno potpisuje i koreografiju.  Dramaturgiju potpisuje Jasna Jasna Žmak, koja je i autorica tekstova zajedno sa Matijom Kraljem Štefanićem. Za dizajn svjetla zadužen je Anton Modrušan.

Pored spomenutih predstava i ova edicija uključuje edukativni program.

Kreativnu plesnu radionicu voditi će renomirana samostalna umjetnica, Koraljka Begović. Radionica će se održati 10. studenog od 14.30 do 16.30 sati u Ateljeu suvremenog plesa, Free Dance na Korzu.

Karlovac Dance Festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Ulaznice za predstave u kazalištu podižu se na izvedbenim lokacijama, na blagajni Zorin doma ili Kina Edison.

Detaljnije informacije o festivalu pronađite na https://freedance.hr/kdf-hr/  i Program kdf013 jesenska edicija