Prvi Karlovački

Draženka Polović: Počinjemo jednomjesečnu kampanju za zaštitu karlovačkih rijeka

Autor: Branko Obradović

13.09.2022

Karlovac

Možemo! Karlovac o održivom razvoju i zaštiti područja uz karlovačke rijeke

Možemo! Karlovac organizirao je danas na obali rijeke Korane konferenciju za novinare, a tema je bila održivi razvoj i zaštita područja uz karlovačke rijeke. Na pressici su govorili koordinatorica karlovačke lokalne grupe Možemo i gradska vijećnica Draženka Polović, gradski vijećnici Dobriša Adamec i Ana Matan te saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora Sandra Benčić. Draženka Polović istaknula je da ovom pressicom počinje jednomjesečna kampanja obraćanja pažnje na devastaciju karlovačkih rijeka.

-Mi ovom pressicom započinjemo jednomjesečnu kampanju obraćanja pažnje na sve probleme i na sve ono što devastira naše karlovačke rijeke, Kupu, Koranu, Mrežnicu i Dobru. Mi mislimo da su lokalne strukture, znači i Karlovačka županija i Grad Karlovac izdali svoje rijeke, da su ih prepustili građevinarima, turističkim djelatnicima, gospodarstvenicima, raznim lobijima, političkim zaslužnicima i mešetarima nekretnina. Događa se intenzivna i snažna uzurpacija riječnih obala i nezakonita apartmanizacija, rekla je Polović.

Gradski vijećnik Dobriša Adamec kazao je da je rijeka Korana ugrožena u samom gradu Karlovcu.

-Rijeka Korana je kao i sve ostale karlovačke rijeke dio Nature 2000, europske ekološke mreže, cijelim svojim tokom pa i u ovom urbanom, gradskom dijelu. Korana koja zapravo čini Karlovac, ali nažalost ekološka održivost Korane ugrožena je baš u samom gradu višegodišnjom, više desetljeća nedovoljnom brigom o osjetljivom eko sustavu rijeka. I trenutna aktualna vlast pridružila se tome da ne čini dovoljno kako bi sanirala velike greške prošlih uprava ili onemogućila daljnju devastaciju rijeke i njezinih obala, istaknuo je vijećnik Dobriša Adamec.

Gradska vijećnica Ana Matan rekla je da je cilj Možemo najviša razina zaštite karlovačkih rijeka.

-Inzistirat ćemo na punoj provedbi plana upravljanja zaštićenim područjem Natura 2000 Mrežnica-Tounjčica, koju je izradila Javna ustanova Natura Viva te na što žurnijoj izradi takvog plana za ostale karlovačke rijeke, prvenstveno za Koranu. Međutim, Javna ustanova Natura Viva po vlastitom priznanju nedovoljno je kapacitirana da upravlja ovim područjem na najvišoj razini zaštite. Tako da mi nećemo dozvoliti, jer znamo što se događalo u Županijskoj upravi za ceste, da Javna ustanova Natura Viva postane parkiralište za HDZ-ove kadrove, ali hoćemo inzistirati da ta javna ustanova dobije dovoljno stručnih ljudi koji će biti na terenu i koji će nadzirati i prijavljivati probleme s našim rijekama. Sudjelovat ćemo u ponovljenoj javnoj raspravi uz šeste izmjene i dopune Prostornog plana Karlovačke županije i upućivat ćemo prijedloge koji se tiču zaštite karlovačkih rijeka. Javno izlaganje prijedloga Prostornog plana Karlovačke županije bit će 21. rujna u 10 i 18 sati, kazala je Matan.

Sandra Benčić je napomenula da gotovo svakodnevno dobiva na razini Odbora za zaštitu okoliša i prirode prigovore od građana i građanki Karlovačke županije vezane za devastaciju rijeka i obala rijeka.

-Ja ću reći nekoliko stvari, što je to što na nacionalnoj razini možemo napraviti da bismo zaštitili karlovačke rijeke, ne samo rijeke nego i obale uz te rijeke. Naime, ja na razini Odbora dobivam svakodnevno od građanki i građana iz Karlovačke županije prigovore i molbe za jačom zaštitom, za inspekcijama oko bespravne gradnje, oko pritisaka na obalu, oko zagađivanja rijeka nelegalnim ispustima te drugim intervencijama na rijekama. To pokazuje da rijeke i obale uz rijeke postaju jednako tako pod pritiskom kao i obala koja predstavlja pomorsko dobro na moru, rekla je Benčić.

Benčić je istaknula da će predložiti održavanje tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode o zaštiti rijeka i riječnih obala.

-Predložit ću tematsku sjednicu Odbora za zaštitu okoliša i prirode na temu zaštite rijeka i riječnih obala na kojoj će biti cilj donijeti zaključke na koji način zakonski napraviti bolji okvir, koji će onemogućiti divlju apartmanizaciju, koja se događa svugdje. Tako bismo onemogućili ilegalnu gradnju i ove vrste intervencija o kojima smo danas slušali, a koje narušavaju tokove naših rijeka, kazala je Sandra Benčić.