Prvi Karlovački

Drama uz rijeku Dobru, mještani protiv HE Lešće, žele zaustaviti zlo

Autor: Branko Obradović

31.07.2021

Županija

Stanovnici koji žive uz rijeku Dobru ne žele više biti pasivni, žele zajednički zaustaviti zlo koje se zove HE Lešće

Dramatične poruke poslane su danas hrvatskoj javnosti iz Jarčeg Polja s obale rijeke Dobre. MOST-ov saborski zastupnik Zvonimir Troskot iz sedme izborne jedinice održao je danas konferenciju za novinare, a povod je bio događaj koji se zbio u četvrtak, kada je iz HE Lešće iznenada pušten plimni val. Taj dan Mirela Jakuš Froebe kupala se na kupalištu Krvavi mlin u Donjim Stativama i jedva je ostala živa. Na pressicu došla je i Mirela i brojni stanovnici, koji žive uz Dobru. Uvodno se obratio Zvonimir Troskot.

-Moram reći, nažalost, ovdje smo se skupili i u najmanju ruku izražavamo našu zabrinutost s obzirom da je u četvrtak po tko zna koji put pušten taj hladni razorni vodni val, koji dolazi iz HE Lešće. Doveo sam ljude, koji su preživjeli taj plimni val. Imamo sreće da danas nemamo sprovode, nego da još uvijek možemo upozoriti vladajuće i lokalne vlasti i cijelu lokalnu zajednicu na opasnosti i na sve one nevolje i nedaće, koje već cijelo desetljeće proizvodi HE Lešće, koja je od samog početka krivo postavljena, krivo izgrađena, odnijela je tko zna koliko života, uništila floru i faunu, napravila ekocid, potopila špilje, rekao je Zvonimir Troskot.

Mirela Jakuš Froebe ispričala je svoju borbu s vodenim valom u kojoj je pobijedila, a koju će pamtiti cijeli život.

-Ja sam ta, koja je skoro smrtno nastradala u četvrtak, 29. srpnja, kada je iznenada nenajavljeno pušten vodeni val iz HE Lešće. Nalazila sam se na kupalištu Krvavi mlin u Donjim Stativama, u jednom trenutku kada sam zaronila, baš sam prala kosu, u tom trenutku kada sam htjela izroniti kraja vodi iznad mene više nije bilo. Nisam mogla izroniti van, to je krenulo u sekundama, ta silina vode, valjalo me, okretalo, prebacivalo. Moj pas je bio sa mnom i jedva se izvukao. To je bilo nešto prestrašno, taj dan nikada neću zaboraviti. Jako mi je drago da su se moji suseljani i susjedi skupili i dali podršku ovoj inicijativi Zvonimira Troskota da zajedničkim snagama zaustavimo to zlo zvano HE Lešće, kazala je Mirela Jakuš Froebe.

Problemi mještana koji žive uz Dobru bili su i prije izgradnje HE Lešće, tada je probleme radila HE Gojak. Đurđa Filipčić kazala je da 1993. godine na kupalištu Krvavi mlin izgubila brata i šogoricu. Davor Mikšić istaknuo je da su problemi prisutni ne samo od kako je izgrađena HE Lešće nego i od prije. Mikšić je kazao da nema ništa protiv da se voda pušta noću, ali po danu ne.

-U tom terminu puštat branu, to je stvarno neodgovorno i bezobrazno od Hrvatske elektroprivrede, koja se stvarno ponaša monopolistički i nedodirljivo, Nitko im ne može ništa. Oni ne moraju odgovoriti na upite, za ništa nisu krivi. Pušta se voda bez pravila, po noći u redu, ali po danu. Moram reći da sam bio prisutan 1993. godine kada su stradali muž i žena, to je bilo strašno, ne ponovilo se, istaknuo je Mikšić.

Vera Trpčić rekla je da je u četvrtak zvala HE Lešće, ali se nitko nije javljao. Zvonimir Troskot kazao je da je Hidroelektrana Lešće iščupala srce Karlovačke županije, i da se više ne smije pasivno promatrati, već se mora zaustaviti to zlo, pa makar i radikalno, srušiti HE Lešće, jer je od te hidroelektrane mala korist.

-Što smo trebali danas biti Mireli na sprovodu. Imamo sreću, jer je Mirela vrhunska kajakašica, vrhunski ronic i vrhunska plivačica. Prevaren je narod, jer je potopljen najljepši kanjon na svijetu, gdje su ekipe iz Hollywooda snimale filmove. Potrošen je ogroman novac, jer je projekt sa šezdeset milijuna eura skočio na sto milijuna. Na akumulacijskom jezeru nema ničega. Ima rješenja, ovo treba zaustaviti. Danas postoje suvremeni plutajući solarni paneli koji skupljaju alternativnu energiju. Ova vršna elektrana, koja kao ideja nije loša, jer se njome nadomjesti energija, međutim od samih početaka je to krivo napravljeno. To su dvije turbine koje crpe vodu s dna i to su takve siline da ta hladnoća pomete apsolutno sve. Do te mjere da ta silina kroz ponornice odlazi i do Dobre, Mrežnice i Kupe. Možda će vam izgledati radikalno, ali u zapadnoj Europi i SAD-u na dnevnoj bazi se ruše ovakve hidroelektrane. Na 100 milijuna eura je preko noći narasla ova investicija, koja nikada neće biti isplaćena, a u hrvatskom električnom energetskom sustavu sudjeluje s proporcijom manje od jedan posto, rekao je Troskot.

Troskot je na kraju zapitao, ljudi zar će neki lapan iz Zagreba pritiskom na gumb ovo činiti. Mještani su napomenuli da im uz vodene valove velike probleme stvaraju dabrovi, kojih je sve više, a rade štetu.