Prvi Karlovački

Dr. Višnja Mihalić Mikuljan: Energetskom obnovom ostvarit će se uštede od pola milijuna kuna

Autor: Miloš Milovanović

13.06.2020

Arhitektice društva

Svako jutro dok idem na posao veselim se jer se tu, s tim ljudima osjećam kao kod kuće u svojoj obitelji, ističe ravnateljica

Dugoreška Specijalna bolnica za produženo liječenje pred završetkom je velikog projekta energetske obnove. Doduše iz razumljivih razloga zbog korona krize radovi malo kasne, ali kako obećava izvođač radova, trebali bi završiti do kraja srpnja. Bio je to ujedno i povod za razgovor s ravnateljicom ove ustanove dr. Višnjom Mihalić Mikuljan. Uz to od ravnateljice smo doznali kako je bio organiziran rad za vrijeme epidemije i u vrijeme izuzetno strogih epidemioloških mjera, broju pacijenata koje mogu zbrinuti, ali i o poteškoćama s kojima se susreću u poslovanju.

Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa  ima 165 zaposlenika od čega je  124 zdravstvenih, a 41 nezdravstvenih djelatnika.Kako smo primili nekoliko medicinskih sestara za sada nismo u prevelikom deficitu iako bi kvalitetniji rad bio s više medicinskih sestara,no limit o kome ovisimo nije porastao i ako bi zaposlili još medicinskih sestara ne bi imali dovoljno za plaće,tj. išli bi u veći minus jer i sada nam za plaće nedostaje oko 200 tisuća kuna svaki mjesec. Zadovoljni smo brojem liječnika, a na specijalizaciji imamo dva kardiologa, gerijatra, neurologa, psihijatra i jednog specijalistu fizioterapije .Ove godine se sa specijalizacije vraća dipl. ing medicinske biokemije. Predali smo molbu za specijalizaciju iz endokrinologije i dijabetesa i nadamo se ove godine pozitivnom rješenju, kaže nam na ravnateljica.

O tome kako je Bolnica poslovala za vrijeme korona krize i izuzetno strogih epidemioloških mjera Mihalić – Mikuljan je rekla.

U vrijeme korona krize, točnije od 15. ožujka zatvorili smo polikliniku i radili smo samo na odjelu gdje je ležalo između 60 i 100 bolesnika.Uveli smo sve mjere po preporuci stožera i naše dr. Hranilović i uz veliki trud i zalaganje svih djelatnika uspjeli smo ostati  ”čisti”. Posebno smo ponosni jer se kod nas liječe stariji i imunokompromitirani bolesnici pa je rizik bio veći nego u staračkim domovima o kojima smo imali prilike čitati i gledati svakodnevno na TV-u. Jedan odjel pretvoren je u izolaciju gdje smo primali bolesnike iz drugih ustanova, a nakon 14 dana i nakon negativnog testa na COVID-19/SARS-CoV-2 selili bi ih na odgovarajuće odjele. Ponosna sam na sve naše djelatnike koji su marljivo radili i pridržavali se svih prepisanih mjera zaštite što ponekad i nije bilo lako.

Govoreći o broju pacijenata koje ustanova može zbrinuti te na koji način se to pravo ostvaruje kao i o mogućnosti individualnog plaćanja smještaja ravnateljica je kazala

Naša bolnica ima ugovor s HZZO-om za 165 kreveta, od čega je 10 palijativnih, a ostalo su kreveti namijenjeni za produženo liječenje.Bolesnici se primaju na uputnicu koju piše ordinarius, a dolaze kao premještaji iz drugih ustanova, dakle općih bolnica i klinika ili od kuće zbog potrebe za produženim ili palijativnim liječenjem. Imamo i ugovor s HZZO-om za 10 kreveta koje možemo staviti na tržište ukoliko se pokaže potreba i ukoliko ostvarimo ugovorene obaveze prema HZZO-u.

Rak rana hrvatskog zdravstva su liste čekanje, a one su produžene i zbog korona krize. O stanju u dugoreškoj bolnici i kako ih riješiti te na koje se pretrage najduže čeka, ravnateljica je istaknula.

Zbog činjenice da smo jedna od dvije bolnice u RH koje primaju kronične bolesnike na produženo liječenje velik je pritisak za hospitalizacijama i liste čekanja su i do 6 mjeseci. No, moram naglasiti da se za premještaj iz druge ustanove čeka oko sedam dana, gdje Opća bolnica Karlovac ima naravno prednost,  a paliijativni bolesnici ne čekaju za prijem. U poliklinici smo zbog korona krize uveli popodnevni rad i rad subotom i nadamo se da će bolesnici koji su bili naručeni od 15. ožujka do 4. svibnja biti pregledani do kraja sedmog mjeseca. Isto tako, svi naručeni bolesnici u terminima od 4. svibnja obavljaju se po narudžbama. U nekim ambulantama nema lista čekanja, a to je gastroenterološka ambulanta i internistička ambulanta. Manje se čeka u neurološkoj ambulanti, a  liste čekanja za dijabetološku i endokrinološku ,kardiološku i ambulantu fizikalne medicine su i do šest mjeseci. Rtg dijagnostika se ne naručuje, osim ultrazvučnih pretraga koje imaju liste čekanja do rujna. Te liste nisu odraz nerada, već kvalitete naših specijalista pa imamo velik broj bolesnika iz Ogulina, Karlovca, Siska, Zagreba, Delnica… S veoma malim brojem specijalista, tj. s njih devet (kardiolog, dva gastoenterologa, fizijatar, neurolog, dijabetolog, psihijatar i dva specijalista rendgenologije odrađujemo velik broj bolesnika iz cijele regije i sve ugovorene obaveze prema HZZO-u, čak i prelazimo.

Jedno od pitanja bilo je i ima li pritužbi pacijenata, na što se žale te kako ih rješavaju, ravnateljica je rekla.

Zahvalna sam našim liječnicima jer ne da nemamo pritužbe, već barem jednom mjesečno primam pisma zahvale i pohvale našim liječnicima i sestrama. Tako je nedavno pisala jedna gospođa iz Zagreba i zahvalila se na dobroj i humanoj komunikaciji za vrijeme zabrane posjeta te posebno izrazila pohvale našim  dobrim međuljudskim odnosima koji naravno da pridonose i toplini koju osoblje pruža bolesnicima i njihovim obiteljima.

Pri kraju je veliki projekt energetske obnove zgrade Bolnice, o njegovoj vrijednosti i načinu na koji su osigurana sredstva te o rokovima, ravnateljica je precizirala.

Ove godine, točnije 30. srpnja, završavamo energetsku obnovu zgrada bolnice. Ukupna vrijednst projekta je 10.446.507,50 kuna. Vrijeme trajanja projekta je 16.10.2018.do 16.10.2020.Radovi su počeli 23.9.2019., a završavaju po ugovoru s Kolosom 31. srpnja. Planirano financiranje je 6.056.184,50 kuna od Ministarstva graditeljstva  i prostornog uređenja  i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobili  smo 2.742.292,35 kuna, a od decentraliziranih sredstava  Karlovačke županije 1.648.030,65 kuna. Energetskom obnovom obuhvaćena je izmjena vanjske stolarije, toplinske fasade, kotlovnice na pelete, zamjena led rasvjete i sunčana elektrana. Planirana godišnja ušteda je oko 500.000 kuna godišnje.

I ova zdravstvena ustanova muku muči s novcima, a to je vidljivo i u tome da mjesečno samo za plaće nedostaje oko 200 tisuća kuna, tvrdi ravnateljica.

Kako nikada nije sve idealno i postoje problemi i mi ih imamo i to naravno s novcima.Godinama imamo malen limit koji nam nije dovoljan za plaće te nam svaki mjesec nedostaje  oko 200.000 kuna. Nastojimo to nadoknaditi  kroz sistematske preglede i neke dodatne ugovore npr. s Ministarstvom branitelja. Polažemo velike nade u uštedu zbog energetske obnove, a nadamo se i da će Ministarstvo zdravstva i HZZO prepoznati važnost i ulogu naše bolnice u liječenju kroničnih i palijativnih bolesnika,te u smanjivanju dana ležanja i listi čekanja u akutnim bolnicama.

Zaključno je ravnateljica Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa dr. Višnja Mihalić Mikuljan proučila.

U budućnosti planiramo povećati kvalitetu naših usluga s dodatnom ponudom te razvojem zdravstvenog turizma i izgradnjom bazena. Na taj način bi i turistička ponuda naše županije bila veća, ali to je ipak budućnost kojoj se nadamo i mogla bih o tome pričati do sutra. Ovom se prilikom iskreno zahvaljujem svim djelatnicima Bolnice na trudu ,znanju  i ljubavi koju pružaju našim  teškim bolesnicima. Svako jutro dok idem na posao veselim se jer se tu s tim ljudima osjećam kao kod kuće u svojoj obitelji.

Foto: Igor Čepurkovski