Prvi Karlovački

Dr. Lončarić Katušin: S brojem  sestara i liječnika ne stojimo dobro, 58 djelatnika Bolnice u samoizolaciji

Autor: Miloš Milovanović

22.10.2020

Koronavirus

Dr. Tutek: Ne treba se javljati prvih 48 do 72 sata febrilne bolesti jer na taj način opterećujemo zdravstveni sustav s nepotrebnim pregledima i gubitkom vremena

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su evidentirane 1.563 novooboljele osobe zaražene kororna virusom, što je najveći broj do sada. Na bolničkom liječenju je 661 bolesnik, dok je 13 osoba preminulo. 80 posto covid inficiranih osoba  su asimptomatski, što znači da nemaju nikakve simptome, niti ikakve znakove bolesti ili su, pak,  vrlo blago bolesni. Ozbiljnije simptome ima negdje oko 14 posto bolesnika i ne zahtijevaju bolničko liječenje, niti značajniju bolničku obradu. Kritičnu bolest razvija 6 posto bolesnika. Niz je to podataka koje je na današnjoj izvanrednoj konferenciji  za novinare ispred Opće bolnice Karlovac  iznijela voditeljica Zaraznog odjela dr. Vesna Tutek. Što to ovog trenutka znači za naš grad?

U našoj bolnici ovog trenutka je hospitalizirano 40 bolesnika na covid odjelu, nekadašnjem Zaraznom odjelu. U Jedinici intenzivnog liječenja su četiri bolesnika, a isto toliko  ih je u stacionaru koji su sumnjivi na covid infekciju sa slikom upale pluća i čekaju rezultate nalaza kada će se premjestiti. To znači da 50-tak osoba u našem gradu i županiji zahtjeva bolničko liječenje. Ovakve rezultate teško da bi mogli podnijeti i neki puno organiziraniji sustavi, a kamoli netko od nas. Svi smo mi, i naši građani i liječnici i ostali medicinski djelatnici izloženi covidu i u riziku smo da zatrebamo liječničku pomoć. Pogotovo je to izraženo zadnjih dana kada je znatan broj zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika naše bolnice zahvaćeno ovom neugodnom bolesti, bilo sa slikom razvijene bolesti, bilo sa slikom samo infekcije covid pozitivnih ili osoba koje su u samoizolaciji. Sve ovo ukazuje da i mi djelujemo sa znatno manjim brojem osoba koje su u mogućnosti raditi, rekla je dr. Tutek i pojasnila kako se treba postupati u slučaju razvoja temperature.

Osobe koje imaju sumnju na covid bez simptoma ili s vrlo blagim simptomima ne trebaju se javljati u hitne službe. Niti u hitne službe bolnice, niti u hitnu službu u gradu; oni se trebaju javiti svom nadležnom liječniku i epidemiologu te dogovorno provesti testiranje. Osobe koje su covid pozitivne s blagim tegobama trebaju se javiti svom liječniku i ponašati se kao da boluju od gripe; znači mirovanje, skidanje temperature, uzimanje puno tekućine i praćenje bolesti. Ukoliko šesti, sedmi, osmi dan dođe do razvoja teže slike bolesti , tada se u dogovoru sa svojim liječnikom trebaju pregledati u bolnici. Osobe sa covid nepoznatim podatkom, ali s lošim općim osjećanjem, izraženim tegobama kao što je kašalj, otežano disanje, pritisak u prsima trebaju se javiti u hitnu službu naše bolnice. Osobe sa covid pozitivnim podatkom i s teškom slikom bolesti trebaju dogovorno s nadležnim liječnikom, s liječnikom hitne medicinske službe ili sa članom obitelji dogovoriti termin pregleda i obrade u našem covid odjelu, pojasnila je dr. Tutek i poručila.

Ne treba se javljati prvih 48 do 72 sata febrilne bolesti jer na taj način opterećujemo zdravstveni sustav s nepotrebnim pregledima i gubitkom vremena. Ovo govorim zbog toga što nam dolaze pacijenti koji imaju temperaturu samo dva sata ili pak šest sati, dva puta zakašlju i već su u hitnom traktu, što je doista nepotrebno.

Istaknula je da su jako ponosni što nitko od djelatnika Zaraznog odjela nije zaražen. No, najnovijim razvojem epidemiološke situacije to više nije jednostavno moguće jer je takav pritisak te će se vrlo teško moći zaštiti  kako bolesnici, tako i djelatnici.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome u kakvom su stanju bolesnici trenutno smješteni u bolnici dr. Tutek je kazala:

Četiri bolesnika su na respiratoru i pod paskom su Jedinice za intenzivno liječenje. Drugi bolesnici, njih 40, su smješteni na covid odjelu. Od njih je 20-tak na terapiji kisikom, drugi su bez terapije kisikom, ali srednje teškog općeg stanja. Razlog tome što su to uglavnom štićenici domova za starije i nemoćne Viktorovski i Sveti Antun, to su stariji ljudi, visoke životne dobi do 95 godina s brojnim komorbiditetima i njihove prognoze su prilično loše.

Zamjenica ravnatelja karlovačke bolnice i voditeljica Odjela za anesteziologiju dr. Mirjana Lončarić Katušin je istaknula  veliku progresiju broja bolesnika u posljednjih tjedna dana i nastavila:

U donjoj zgradi bolnice, Švarči 1 imamo 90 posteljnih kapaciteta, opskrbljeni smo i respiratorima i svime ostalim. Ovog časa nije broj kapaciteta i kreveta ono što bi nas zabrinjavalo; ovog trena mi smo spremni i na pražnjenje Odjela psihijatrije za prihvat bolesnika, a uz to postoji i suradnja s ogulinskom bolnicom  gdje se primaju oni pacijenti koji imaju blage simptome. Činjenica je da covid bolesnik ima i svoje pridružene bolesti koje trebaju intervencije. Po posljednjim današnjim imamo 58 djelatnika, od toga 13 nezdravstvenih, koji su u samoizolaciji. To je ogroman broj ljudi, a ovo što nam se dešava sa covidom,  to je trenutačno kao da ste dobili tri nova odjela. Za tri nova odjela radite reorganizaciju u ljudskim resursima što se tiče sestara i liječnika, a nema se otkuda. Takvo je stanje u cijeloj zemlji, nove ljude ne možete povući. Stoga i ovim putem apeliram na sve da se i nas sačuva na neki način i da naše snage ostavimo zaista za one kojima smo potrebni.

Zamolila je pacijente koji dolaze na pretrage u bolnicu da jako ozbiljno ispunjavaju trijažne listiće jer jedan prodor u ustanovu dovoljan je da bude zaraženo 50 ljudi.

Činjenica je da u ovom sustavu ne smije patiti pacijent koji je covid negativan, a imamo potrebu za promptnim hitnim liječenjem ili nastavkom svoje terapije. Jednako tako ne smije patiti na covid odjelu bolesnik koji ima covid, a mora dobiti posve drugu uslugu. Dakle, s brojem i sestara i liječnika ne stojimo dobro i iz tih razloga pokušavamo učiniti racionalizaciju sustava, sukladno pandemiji, zaključila je dr. Lončarić Katušin.