Prvi Karlovački

Dr. Jerković: U KA-županiji  nemamo oboljelih od COVID-a, niti  imamo pacijenata u samoizolaciji

Autor: Miloš Milovanović

25.05.2020

Koronavirus

U Karlovačkoj županiji je nastavljen dobar trend te ni danas nije zabilježen nijedan novi slučaj oboljelih osoba, inficiranih koronavirusom.

S današnjim danom u Karlovačkoj županiji ukupno je testirano 2.566 bolesnika. Jučer je testirano 33 i svi pristigli nalazi su negativni,  a isto toliki broj ih je testirano i danas. Sa zadovoljstvom možemo reći da je Karlovačka županija bez COVID pozitivnih bolesnika; nemamo oboljelih od COVID-a niti  imamo pacijenata u samoizolaciji, izjavio je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite infektolog u karlovačkoj bolnici dr. Luka Jerković i nastavio.

Od ukupno 31 bolesnika u Karlovačkoj županiji, bilo je hospitaliziranih 12. Njih 10 je imalo upalu pluća, svi oni bit će praćeni od pulmologa, te su svi naručeni na daljnju obradu da se vidi da li postoje kakve posljedice. Donedavno serološki testovi nisu bili validirani. Mi smo u bolnici imali neke testove koji su bili više orijentacijski i na temelju njih nismo mogli sa sigurnošću utvrditi da li se radi o stvarnom kontaktu s virusom ili ne. Hoće li se provoditi neke serološke studije na razini naše županije, ne ovisi o nama, nego o napucima iz Hrvatskog zavod za javno zdravstvo i iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ .

Dodao je da su kod ozdravljenih pacijenata rađeni serološki testovi i nađena su im antitijela.

Kod nekih pacijenata koji nisu imali nikakav kontakt sa zaraženima niti ikakav epidemiološki podatak, našli smo isto određena antitijela, ali nesigurna je pouzdanost tih testova. Trajne posljedice ne mogu se odrediti samo na temelju simptoma, nego se moraju raditi daljnje dijagnostičke obrade koje će raditi pulmolozi i tek tada će se moći vidjeti da li je virus ostavio neke posljedice.

Odgovarajući na pitanje koje se osobe proteklih dana testiraju, dr. Jerković je kazao.

Budući da je županija imala COVID pozitivne pacijente, do sada smo testirali veći broj populacije; sve pacijente koji su išli na kolonoskopiju, gastroskopiju, bronhoskopiju, na operaciju, premještaj u druge ustanove te pacijente koji su imali respiratorne simptome koji bi se mogli povezati s koronavirusom. Budući da sada više nemamo COVID pozitivnih pacijenata, smanjit će se broj testiranja. Tako će se testirati samo pacijenti koji imaju pozitivnu epidemiološku anamnezu i kliničku sliku koja se uklapa s COVID-om. Dakle, ako su došli iz inozemstva i ako imaju respiratorne simptome, oni će biti testirani.

Zaključno je dr. Jerković kazao.

Sada će se pacijenti koji imaju povišenu temperaturu gledati prilikom hitnog prijema, jednako kao i drugi pacijenti bez temperature jer se smatra da nema rizika u populaciji.

Došli smo do cilja koji smo zacrtali: Karlovačka županija bez oboljelih! Sad smo tu, na kraju. Zahvaljujem svima koji su se pridržavali mjera koje smo donosili; nisu baš bile popularne, ali se moralo da bi se stiglo do postavljenog cilja, istaknuo je načelnik Stožera Josip Ribar.

Zahvalio se svim općinskim i gradskim stožerima u županiji koji su dali veliki obol u postizanju ovog rezultata.

Dosezanje zadanog cilja ne znači i da će županijski Stožer prestati raditi: dok god ne budu stavljene izvan snage sve odluke koje su od početka koronakrize donijete, on će djelovati, premda ne kao prije 24 sata dnevno 7 dana u tjednu.

Dok god bude potrebno, županijski Stožer će raditi, gradske i općinske ćemo probati relaksirati, njihov rad svesti na minimum, ali mi i Nacionalni stožer ćemo i dalje biti u funkciji kao i do sad, rekao je Ribar.

(m.m.)

Foto: i.č.

Autor: Miloš Milovanović