Poznati glazbeni urednik o dr. Škrtiću:

''Dr. Dolittle domaće zabavne glazbe''

VIŠE IZ RUBRIKE

lijepe riječi!

Damir je našao paralelan svijet svom pozivu posvećenom ljubavi i brizi prema životinjama - u ljubavi prema poeziji, glazbi i, posebice, folkloru.

Na Facebook stranici Siniša Škarica – Tvornica glazbe prije otprilike deset dana osvanuo je jedan jako lijepi tekst o veterinaru kojeg mnogi od vas poznaju, suradniku u Karlovačkom tjedniku koji piše tekstove za kolumnu ''Iz veterinarske prakse'', a na našem Prvom karlovačkom uređuje i vodi ''Njuškicu zdravlja'', emisiju o životinjama i kućnim ljubimcima, ali također i jednu o glazbi. Radi se o emisiji ''Glazbom kroz život'' koju imate priliku slušati na 90,1 MHz četvrtkom u 18:00 sati.

''Glazbom kroz život'' nije tipična glazbena emisija niti razgovorna emisija bazirana na intervjuu s nekim glazbenikom, radi se o očuvanju glazbene baštine popularne kulture kroz predstavljanje/podsjećanje/otkrivanje zaboravljenih evergreena domaće glazbene scene i poticanju da se, premda lakonotna, ali glazbeno značajna i važna skladateljska, tekstospisateljna, aranžerska i izvođačka umjetnost očuva kroz prikaz kako je ista nastajala kroz vrijeme, razvijala se, mijenjala, evoluirala. Evocira neka drugačija stara vremena, oživljava sjećanja na glazbene legende i hitove te brine o glazbenoj umjetničkoj baštini popularne kulture od pedesetih godina prošlog stoljeća na ovamo. Edukativnog je karaktera, donosi povijesni kronološki prikaz glazbenog stvaralaštva prošlih desetljeća i promovira glazbenu kvalitetu koja ne ovisi o vremenu i žanru, već isključivo o umjetničkom talentu koji je bezvremenski i nežanrovski.

Siniša Škarica je poznati hrvatski glazbeni producent i glazbeni urednik, jedan od začetnika hrvatske rock glazbe, inače član sastava iz 1960-ih: VIS Magneti i Mi. Od 1974. godine radi u diskografskoj kući Jugoton (danas Croatia Records), kao urednik naklade, a utemeljuje i nakladnika HRT-a - izdavačku kuću Orfej. Siniša Škarica bio je predsjednik Hrvatske diskografske udruge, član je Hrvatske glazbene unije i predsjednik je Instituta hrvatske glazbene industrije, tako da njegove riječi zasigurno imaju veliku težinu u ocjeni rada našeg doktora za domaću zabavnu glazbu. Evo što je Škarica o njemu napisao:

Kako se u fade out-u utišavaju zvuci one o disko klubu iliti Bam bam ba ba lu bam šibenske grupe Mi isprekidane najavom „Glazbom kroz život… emisija o domaćim glazbenicima“, glas će konačno najaviti: „Dragi slušatelji, poslušajte drugi dio zanimljive glazbene priče s glazbenom legendom…“ Tako ili slično na valovima Prvog karlovačkog uvodi vas u svijet hrvatske popularne glazbe „doktor veterinarske medicine“, kako se na kraju rečene tjedne 50-minutne muzičke emisije, već skoro će dvije godine, odjavljuje Damir Škrtić: nevjerojatni muzički entuzijast i veterinarski liječnik koji je, rođen 1. siječnja 1963, (bio je prva beba u novoj rođena u Karlovcu!) prije tri dana proslavio jedan pravi okrugli rođendan.

...stoji to u objavi Siniše Škarice, a mi se kao redakcija ovim putem pridružujemo rođendanskim čestitkama Damiru Škrtiću.

''Ovaj dr. Dolittle ili po naški dr. Jojboli'', nastavlja niz komplimenata u svojoj objavi poznati glazbeni urednik, ''našao je paralelan svijet svom pozivu posvećenom ljubavi i brizi prema životinjama u ljubavi prema poeziji, glazbi i, posebice, folkloru. Djetinjstvo u Netretiću malom mjestu na brijegu iznad Pokuplja udaljenom 15-ak kilometara od Karlovca, kako je jednom rekao 'u prekrasnom svijetu životinja i dragih ljudi', odredilo je ta dva univerzuma.'' Evo i ostatka objave:

''Kad čovjek odraste uz glazbu raznih glazbenih stilova s gramofonskih ploča, radija i televizije i ona mu uđe toliko pod kožu da ne može bez nje, poželi upoznati neke glazbenike čije su ga pjesme pratile od mladosti do danas. Da bi to ostvario pronalazi svoj posebni put da ispuni svoje snove”, stoji u uvodu Damirove knjige “Na glazbenom putu” objavljene 2020. kao inventura njegova istoimenog televizijskog serijala od 85 emisija realiziranog od 2016. do 2020. s karlovačkom televizijom. 

U razgovoru prenesenom za Total.info Milivoja Pašičeka, otkrit će kako je sve počelo s nepunih trinaest osnivanjem kluba ljubitelja Gabi i Arsena upravo u Netretiću. Od njihovih prvih ploča narasla mu je fonoteka koja broji preko 8.000 singlica i longplejki, 1.000 CD-a i isto toliko kaseta, glazbe koju voli.

Veterini je dr. Škrtić 2011. posvetio knjigu “Doktore, pomozite”, a usporedo s aktualnom radijskom “Glazbom kroz život” svoju brigu i ljubav prema životinjama otkriva nam na Prvom karlovačkom tjednom emisijom “Njuškica zdravlja” (svojevrsni nastavak “Životinjske farme” producirane za Trend TV), a prema folkloru, kao gotovo 20 godina predsjednik KUD-a “Izvor” iz Generalskog Stola (usput gdje vodi veterinarsku ambulantu) - monografijom koja čeka svoj izlazak ovog siječnja.

Svoj mini osvrt o liku i djelu našeg dr. Doolittle-a Škarica je završio najavom Škrtićeve monografije, a mi se pridružujemo nestrpljivom iščekivanju iste. Njegove emisije ''Njuškica zdravlja'' i ''Glazbom kroz život'' i sljedeći tjedan su na rasporedu u programu Prvog Karlovačkog – glazbena emisija ide četvrtkom u 18:00, a ona o životinjama subotom u 09:00 sati. Ali to nije sve, od ovog mjeseca u terminu subota 11:00 sati, jednom mjesečno će ići emisija ''Etno eter'' čije uređivanje i vođenje od ove godine preuzima dr. Škrtić u novom terminu. U emisiji se prezentiraju zanimljive priče o tome kako smo sačuvali i od zaborava spasili našu kulturu, jezik, narodne običaje, nošnje, glazbu, pjesme, instrumente, tradicijske obrte i znate, naše nasljeđe, naš identitet. Gosti su čuvari kulturne baštine i kulturnog naslijeđa, članovi kulturno umjetničkih društava karlovačkog kraja, a uz pomoć starijih članova zajednice koji svojim sjećanjima i pričama kroz emisije ponovno oživljuju stare običaje nastoji se pobuditi interes za upoznavanjem i održavanjem regionalne i lokalne kulturne baštine i tradicijskog nasljeđa te čuvanje od zaborava. Dr. Škrtić se je i u ovoj ulozi odlično snašao, mnogi su jučerašnju emisiju s KUD-om Sveti Juraj Draganić poprilično ishvalili. S obzirom na funkciju predsjednika ZAKUD-a Karlovačke županija - dr. Škrtiću je to također domaći teren. Želimo mu puno sreće, poslovnih i osobnih uspjeha, i dugu suradnju s našim medijima.