Prvi Karlovački

“Došli smo do toga da moramo tjerati djecu da se bave sportom”

Autor: Branko Obradović

12.10.2020

Sport

Razgovori: Dario Mrzljak i Branko Grman Staničić, profesori kineziologije

Karlovački profesori kineziologije Dario Mrzljak i Branko Grman Staničić otvorili su u zgradi “MV Trenda”, u prostoru koji je okrenut prema Kauflandu, sportsku vježbaonicu za djecu “Sport Up”. Vježbaonica je pokrenuta prije deset mjeseci, a okupljaju se djeca i s njima se radi ustvari priprema za bavljenje sportom. Kineziolozi smatraju da je prerano da se djeca sa tri, četiri godine uključuju u određeni sport, već treba napraviti kvalitetnu pripremu, a onda s osam, devet ili deset godina djeca idu u određeni sport, koji im najviše odgovara prema njihovim sposobnostima. Razgovarali smo s Dariom Mrzljakom i Brankom Grmanom Staničićem o radu vježbaonice za djecu “Sport Up”.

-Pokrenuli smo “Sport Up” prije deset mjeseci. Imali smo ideju da bi trebalo Karlovcu još nešto više što se tiče edukacije i rada s djecom u sportskom smislu. Došli smo na ideju da otvorimo nešto kao sportsku vježbaonicu, gdje bi jednostavno razvijali sve motoričke sposobnosti po senzibilnim fazama kod djece od četiri do deset godina, rekao je Dario Mrzljak.

Dario Mrzljak dugo je u sportu, posebno u nogometu, a trenutno je i predsjednik Nogometnog saveza Karlovačke županije. Partner u vježbaonici mu je Branko Grman Staničić.

-Mi smo obojica završili Kineziološki fakultet, gdje smo učili kako se radi s djecom i gdje smo uočili važnost rada s djecom u najmlađoj dobi. Idealno bi bilo kada bi se djeca usmjeravala u određeni sport u osmoj, devetoj ili desetoj godini. Do sada nije bilo kvalitetnog rada s njima od četvrte do osme, devete ili desete godine. Zato smo mi odlučili pokrenuti nešto gdje bi im dali uvid u sami sport. U našoj vježbaonici prolazimo sve sportove, prolazimo sva bazična motorička znanja i biotičko motorička gibanja, a nakon određene dobi, tamo s osam, devet godina usmjeravat ćemo ih u određeni sport. Gdje bi onda dijete naravno išli u klubove Karlovačke županije, kazao je Branko Grman Staničić.

Treneri iz raznih sportova znaju isticati kako je u današnje vrijeme kod djece i mladeži motorika vrlo loša.

-Radim u Tehničkoj školi Karlovac kao profesor tjelesnog odgoja i mogu reći da u zadnjih petnaest godina kako gledam tu djecu, razlika je ogromna. Dolazimo do toga da je problem dečkima sa četrnaest, petnaest godina napraviti kolut unaprijed, a da ne pričamo o kolutu unazad. Mogu reći da ta današnja tehnologija, mobiteli, kompjuteri i laptopi sigurno je dala svoj danak i imamo veliki problem danas. Smatram da je jako bitno da roditelji tjeraju djecu, nažalost došli smo do toga da moramo tjerati djecu da se bave sportom, prije je bilo obrnuto. Smatram da za jedan kvalitetan život stvarno je djeci bitno da budu u nekom sportu. Jednog dana moći će, kada dođu u kritičnu fazu puberteta, imati se gdje ispucati, imati se gdje dokazati. Neće se pokušavati dokazivati na krivim poljima. Zato smatram da je bitno da se djeca bave nekim sportom. Djeca kada igraju neku igricu i kada pređu neki level, ona su ispunjena, jer su dobila adrenalin, a da bi se postigao rezultat u sportu koji daje adrenalin treba puno truda, ulaganja, treninga, znoja i puno muke. Djeca su jednostavno izabrala lakši put s tim igricama. Gledam tu djecu, ona nemaju volje za ničim, nemaju motiva, svi su bezvoljni, sve im je dosadno. Oni su naviknuti da im se sve događa brzo, a to dobivaju kroz te igrice, kroz mobigtele i kroz kompjutere, istaknuo je Dario Mrzljak.

Djeci nedostaje kretanje, nedostaju sportske aktivnosti, na to se moraju privikavati od malena, a za to je bitno uključiti se u ovakvu vježbaonicu.

-U vježbaonicu se mogu uključiti djeca od četiri godine, a čak smo uzimali i djecu od tri, tri i pol godine, pa sve do osam, devet godina, kada mi smatramo da su spremni da idu dalje u klubove. Mislim da je prerano da djeca predškolske dobi idu u klubove, jer je i znanstveno dokazano da bi djeca morala prolaziti sve sportove i sve načine gibanja, a u klubovima se jednostavno specijaliziraju za određeni pokret, određenu aktivnost u određenom sportu, rekao je Branko Grman Staničić.

Dario Mrzljak istaknuo je da se točno zna u kojoj se dobi dijete treba baviti kojim aktivnostima i kada se najbolje razvijaju njegove motoričke sposobnosti.

-U fazama razvoja djeteta ima točno po godinama, u kojoj se godini njegove motoričke sposobnosti mogu najbolje razviti, eksplozivnost, agilnost i koordinacija. Znači, postoje sve senzibilne faze, kada dijete uđe u određeni klub ono se bazira na određene motoričke sposobnosti i onda kasnije u razvoju dolazi do problema, jer dijete nije u godinama kada je trebalo razvilo agilnost u dovoljnoj mjeri. Mi se baziramo na djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, gdje im stvarno pokušavamo po tim fazama razvoja te sposobnosti razviti do razine do koje se može, kazao je Dario Mrzljak.

Vježbaonica za djecu ustvari odrađuje dobar posao za sportske klubove, koji će dobiti djecu spremnu za bavljenje tim sportom.

-Moram napomenuti da će klubovima biti puno lakše kada dobiju djecu iz naše vježbaonice, jer će doći spremna s razvijenim sposobnostima za određeni sport. Bit će bolja od ostalih i bolje će napredovati, rekao je Branko Grman Staničić.

Mrzljak je istaknuo da bazični sportovi gimnastika i atletika razvijaju sve te sposobnosti djece i da se u vježbaonici stvarno puno baziraju na ta dva sporta i puno rade po tom principu.

-Vježbaonica “Sport Up” nalazi se na tržnici, u zgradi “MV Trenda”, na drugom katu i naš prostor gleda prema Kauflandu. Imamo svoju web stranicu, gdje mogu roditelji prijaviti djecu i za vježbaonicu i za proslavu rođendana. Na našoj facebook stranici mogu se naći brojevi mobitela i može nas se kontaktirati. Što se tiče upisa, kada dijete dođe mi mu damo priliku da malo pogleda, da vidi dali mu se to sviđa, pa da onda s roditeljima odluči hoće li se upisati, istaknuo je Dario Mrzljak.

Branko Grman Staničić kazao je da se u vježbaonici po programu s djecom prolazi sve sportove i bazične i kasnije sve ostale. Program se prilagođava prema sportovima koji postoje u Karlovačkoj županiji.

-Jedan tjedan radimo nogomet, pa drugi tjedan rukomet, pa radimo košarkaške elemente, pa gimnastičke elemente, ali uvijek im damo zadnjih deset minuta da se iskaču, tako da idu sretni s treninga. Mi jednostavno kroz igru i zabavu postižemo da oni ne znaju da su na treningu, rekao je Dario Mrzljak.

Vježbaonica će u dogledno vrijeme uspostaviti suradnju sa sportskim klubovima iz Karlovačke županije.

-Nismo još uspostavili suradnju s klubovima, tek se razvijamo, moramo napuniti barem dvije, tri grupe s djecom, kako bi iz tog bazena izašli pravi sportaši za klubove. Nadam se da ćemo u budućnosti ostvariti suradnju s klubovima, pa će zapravo roditelji imati pravilan put, o treće, četvrte godine pa do šesnaeste, sedamnaeste godine. Ako mi surađujemo s trenerima u klubovima, imat će roditelji linearni put razvoja svog djeteta, istaknuo je Branko Grman Staničić.

Vježbaonica nije konkurencija klubovima, već velika pomoć njima, jer im se jedostavno daju kvalitetna djeca za daljnji rad.

-Nakon rada u vježbaonici vidi se tko je za koji sport, vidi se ako netko više teži prema loptačkim sportovima, ako netko ima dobru koordinaciju, pa je za gimnastiku, ako netko ima brzinu i eksplozivnost pa je za atletiku, a netko skočnost pa je za rukomet. Može se stvarno vidjeti kroz tih nekoliko godina, koliko dijete bude u vježbaonici, u kojem sportu dijete može imati najveći uspjeh, rekao je Dario Mrzljak.

Dario Mrzljak dobro prati karlovački i županijski sport i dobro mu je poznata situacija u svim sportovima, a posebno u nogometu.

-Da, dobro pratim karlovački sport, a što reći, uvijek može bolje. Dugo sam u tome i svjestan sam problematike, od kvalitetnih trenera, financijske problematike i raznih drugih problema, stvarno nam nije lako. Smatram da se klubovi i brojni sportski djelatnici bore i daju sve od sebe da se pokuša sve dići na višu razinu ili barem ostati na ovoj. Nije nam lako, potovo zbog onog prvog problema koji smo spomenuli, a to je da nema interesa djece za sport, kakav je prije bio. Danas ima puno mogućnosti, a sport rijetko bude na prvom mjestu. Velika je stvar za grad Karlovac i sve građane je obnova stadiona, sada imamo novi travnjak i novu atletsku stazu. Atletski klub “Karlovac” dugi niz godina kvalitetno radi i postiže odlične rezultate, a sada je nova staza poticaj za još veće uspjehe, kazao je Mrzljak.

Vježbaonica “Sport Up” organizira i sportske rođendane, koje djeca posebno vole, a za mjesec studeni u pripremi je jedna novost.

-Uz vježbaonicu, organiziramo i sportske rođendane, gdje kineziolozi pokušavaju u dva sata kvalitetno animirati djecu sve u sportu. Podijelimo ih u grupe i organiziramo skakanje u vreći, povlačenje užeta, gađanje lukom i strijelom, bacanje na koš i provlačenje kroz tunele. Animiramo ih da su oni nakon dva sata stvarno ispunjeni, veseli i znojni. Planiramo od početka studenog otvoriti i rekreaciju za žene, pa ćemo ovih dana lagano krenuti s promidžbom i marketingom, pozivamo sve žene koje se žele rekreirati da nam se jave, rekao je Dario Mrzljak.

Kineziolozi su istaknuli da roditelji uvijek mogu dovesti dijete na trening, a ako mu se ne sviđa, mogu otići negdje drugdje, jer u Karlovcu ima puno klubova i puno mogućnosti da se dijete bavi nekim sportom.

-Sport je nešto što daje ne samo fizički, nego daje i puno stvari, koje te razvijaju kao osobu. Naučiš se prihvatiti poraz, naučiš se da ti neke stvari nisu teške i naučiš se boriti. Otporniji si na sve, sport ustvari pripremi za život. Meni je sport dao jako puno toga i moram reći da me izgradio kao osobu, zaključio je Mrzljak.