Prvi Karlovački

“Došli smo do toga da imamo možda i najbolju stazu u Hrvatskoj”

Autor: Branko Obradović

28.06.2020

Sport

Razgovor: Saša Belčić, trener Atletskog kluba "Karlovac"

Atletski klub “Karlovac” i za vrijeme pauze u radu, zbog epidemije koronavirusa, bio je aktivan, jer su članovi kluba trenirali kod kuće po uputama trenera Saše Belčića. Kada je Nacionalni stožer civilne zaštite dao dozvolu sportašima da mogu početi s treninzima, krenuli su i karlovački atletičari i atletičarke. Trenira se vrlo ozbiljno, a počela su i prva natjecanja. Trener Saša Belčić i svi članovi kluba s nestrpljenjem čekaju otvorenje nove atletske staze na stadionu “Branko Čavlović Čavlek”, jer to će biti i početak novog razdoblja kluba i rada u vrhunskim uvjetima. O treninzima, natjecanjima u ovoj godini i planovima za iduću te o novoj stazi razgovarali smo s trenerom Sašom Belčićem.

Kako se ustvari radilo za vrijeme pauze?

-Što se tiče starije grupe, bili smo stalno u kontaktu. Dao sam atletičarima upute za treninge, a trenirali su kako je tko mogao, kako se tko snašao, no neke su stvari ipak odrađene, nismo baš potpuno mirovali. Mlađa grupa bila je doma, a tu je bilo kako se tko snašao kroz igru. Kako je Nacionalni stožer civilne zaštite dozvolio da se održavaju treninzi i mi smo krenuli sve ozbiljnije i došli smo na razinu da smo dočekali natjecanja. U utorak, 16. lipnja bili smo na prvom natjecanju, a bio je to noćni miting u Varaždinu. To nam je bio prvi miting na otvorenom ove godine. Bilo je malo disciplina. Na 600 metara Bruno Belčić bio je drugi s novim klupskim rekordom 1:21,77, što je jako dobar rezultat, Ivan Katić bio je četvrti, a Tin Dolšak peti. Hrvoje Neralić na 300 metara ostvario je rezultat 36,78, a Lea Novković tu je stazu istrčala za 41,24. Svi su bili na razini osobnih rekorda, što me ugodno iznenadilo. Znao sam da su dosta dobro pripremljeni, ali nisam očekivao da će već sada biti na tako visokoj razini. Nije to još prava forma, ali mogu biti samo puno bolji.    

Jesu li se studenti vratili iz Zagreba?

-Da, tu su, vratili su se u Karlovac. Kako je ova godina ekstremna i čudnovata, tako su oni u principu, već duže vrijeme u Karlovcu. To je meni s jedne strane drago, jer ih mogu nadgledati svaki dan, dozirati neke treninge i puno bolje možemo raditi, nego što bi radili na neviđeno. Mislim da će završetak atletske staze na stadionu doprinijeti kvaliteti rada. Staza će biti uskoro gotova, završen je zadnji sloj na dalju. Trebao bi doći kroz nekoliko dana stručnjak iz Češke, koji će obilježiti linije po stazi. Još se neki detalji trebaju ušminkati, no već sada to jako lijepo izgleda. Došli smo do toga da imamo možda i najbolju stazu u Hrvatskoj. Moram priznati da sam stvarno zadovoljan, sama tvrdoća staze je idealna, nije pretvrda i nije premekana, to je super kvaliteta, staza je optimalna.   

Kakva je situacija s nabavom opreme?

-Iskreno ne znam što će se dogoditi. U nekim razgovorima saznao sam da je taj projekt nabave opreme privremeno zaustavljen, ali da bi se mogao uskoro ponovno pokrenuti. Bilo bi super da se to dogodi. Ako tako bude, onda bi mogli do kraja godine pribaviti tu opremu. To bi značilo da možemo iduće godine početi i s organizacijom nekih natjecanja, državnih prvenstava, mitinga i drugih natjecanja. Mi smo dobili državno prvenstvo za mlađe seniore i mlađe seniorke, koje je trebalo biti početkom rujna, ali smo morali to otkazati, jer nemamo garanciju da ćemo do tada dobiti opremu. Ako se i nešto zakotrlja, ne može oprema doći u tako kratkom roku.   

Organizator “Karlovačkog cenera” Robert Franjković ponikao je u vašem klubu. Hoćete li zajednički organizirati neke mitinge?

-Mi njemu kao pojedinci puno pomažemo u organizaciji “Karlovačkog cenera”. Što se tiče mitinga na stazi, mi planiramo ove godine, u rujnu ili listopadu organizirati jedan miting i da ne dođe oprema. Možemo raditi sva trčanja, štafete, skok u dalj, koplje, kuglu, ne možemo skok u vis i motku, jer nemamo strunjače i ne možemo preponska trčanja, jer nemamo prepone te kladivo i disk, jer nemamo kavez. Nešto moramo organizirati za otvorenje staze, a sigurno da ćemo surađivati s Robertom, jer on ima puno iskustva u tome.

Imate stazu u Sportskoj dvorani, a sada i novu stazu na stadionu. Hoće li to donijeti novi procvat atletike?

-Staza u dvorani puno nam znači i sada puno kvalitetnije odrađujemo zimske treninge. Nadam se da će nam i nova staza na stadionu puno pomoći. Ona stara guma bila je vrlo stara i više je nije ni bilo, već smo trčali po betonu. Mislim da će nova staza puno pomoći, ne samo kod trčanja, nego da ćemo moći kada zaživi oprema, razvijati vis i motku i sve tehničke discipline te da će u nekim disciplinama biti ostvaren veliki pomak. Ova staza je drugačija tehnologija od one stare staze, gdje su bile gotove trake, koje su se samo lijepile na podlogu i jedna pokraj druge su se spajale. Tako da je taj spoj uvijek bio problematičan i ulazila je voda. Kada je staza ostarila, počela je pucati i ulazila je voda, koja je podigla stazu. Ta stara staza lakše se oštetila, nego što će biti slučaj kod ove nove. Nova staza je kompaktna, kompletan premaz, završni sloj se stavlja, a to je neka tekuća guma i onda se one mrvice bacaju na to. Kada se sve to stvrdne, kompletna površina je iz jednog komada. Kada se staza istegne, ona se nema gdje raspuknuti, pa je otporna na vremenske uvjete. 

Hoće li ova nova staza povećati interes djece i mladeži za bavljenje atletikom?

-Ova staza je među najboljim atletskim stazama u Hrvatskoj, kada još dođe ta oprema, kada se sve postavi, to će biti pravo borilište. Kada djeca sve to vide sigurno će imati motiv za bavljenje atletikom. Naravno da mi očekujemo da ćemo dobiti dosta novih članova, onda treba s njima i raditi.

Je li Hrvatski atletski savez napravio novi kalendar natjecanja za ovu godinu?

-Hrvatski atletski savez je otprilike sve pomaknuo za nekih mjesec ili dva, s time da će neka natjecanja biti otkazana, ne puno. Neka će natjecanja biti spojena, kada bude u Varaždinu državno prvenstvo za mlađe juniore, u sklopu toga bit će održano i državno prvenstvo na deset kilometara. Inače je to bilo odvojeno. Što se tiče međunarodnih mitinga, krenulo je. Veća međunarodna natjecanja su otkazana ili odgođena. Tako je Europsko prvenstvo za mlađe juniore i mlađe juniorke, na kojem je trebala nastupiti Lea Novković, odgođeno za iduću godinu, ali ona tada više neće biti mlađa juniorka. Iduće godine bit će i Europsko prvenstvo za juniore i juniorke, pa se nadam da će Lea Novković ispuniti normu za to natjecanje. Sljedeće godine bit će kalendar jako natrpan, jer će biti održana sva odgođena natjecanja iz ove godine, zaključno s Olimpijskim igrama u Tokiju. Bit će naravno i sva europska i svjetska prvenstva koja dolaze po planu. Tako će biti situacija da ćemo imati dvoransko europsko i svjetsko prvenstvo, europska prvenstva bit će za mlađe juniore, juniore i mlađe seniore. Tako da će biti gužva iduće godine. Hrvatski atletski savez odlučio je da će ove godine biti održana sva državna prvenstva, pa nećemo imati u kolovozu pauzu, kao proteklih godina. Većina natjecanja bit će u srpnju, kolovozu, rujnu i listopadu, tako da će nam kalendar biti zaista natrpan. Za nas važno državno prvenstvo za mlađe seniore bit će krajem kolovoza.  

Na obnovljenoj atletskoj stazi bit će uvjeti za treniranje svih disciplina, a ne samo trčanja. Jeste li spremni za to?

-Razmišljamo o tome i poduzeli smo već neke korake. Bit će uvjeti i ja očekujem da počnemo raditi sve discipline. Do sada su svi bili prisiljeni samo trčati. Neki naši atletičari i atletičarke nastupali su u višeboju. Išli smo na prvenstva u višeboju, gdje su zastupljene sve discipline trčanja, bacanja i skokovi, a bili smo bez treninga u nekim disciplinama. I bez treninga Lea Novković je skinula državni rekord i osvojila prvo mjesto. Marko Krivačić, kada je još bio kadet, nastupao je u višeboju. S njim i Leom Novković sam između disciplina trenirao vis. Pokazao sam im kako se skače i Krivačić je osvojio prvo mjesto, a on je bio trkač na 1.000 metara i nije trenirao vis.

Klub je nekada imao istaknute pojedince u bacačkim disciplinama, ima li sada talenata?

-Da, treba samo spomenuti legendarnog Krešu Račića. Imao sam Igora Pruginića, on je bio u rukometu, a bio je prvak države u bacanju koplja za mlađe juniore i juniore. Sada imam Martu Novaković, koja je rođena 2005. godine, zadnju godinu je kadetkinja, s njom ozbiljno radim. Jako dobro baca disk, ali dobro baca i koplje i kuglu. Pokušavam uz nju uvući u bacačke discipline još mladih atletičara i atletičarki, pa da pokrenemo te bacačke discipline. Sada će biti dobri uvjeti kada staza bude gotova. Svaki dan nadgledam radove, otvorenje će biti 10. srpnja. Ta staza će biti i za ostale sportaše, nogometaši će imati na njoj kondicijske treninge, a moći će je koristiti i rekreativci.

Hoćete li trčati na “Karlovačkom ceneru”?

-Moram priznati da sam počeo trenirati, ali utrka je na subotu, a mi imamo taj vikend ekipno državno prvenstvo i neću stići. Rekao sam Robertu Franjkoviću da je utrka uvijek na petak, a ove godine u subotu kada ja ne mogu trčati. “Karlovačka milja” je u petak, ali to je za mene prekratka i prebrza utrka.

Prošle godine imali ste rekordnu žetvu medalja na državnim prvenstvima. Kako će biti ove godine obzirom na situaciju?

-Vidjet ćemo hoće li biti održana sva državna prvenstva ove godine. Bitno je da smo na nekoj razini, da osvojimo broj medalja negdje približno kao prošle godine. Iduće godine očekujem puno bolje rezultate i uspješnu sezonu. Sljedeće godine bit će europska prvenstva i Kup Europe. Imat ćemo opet puno reprezentativaca i nadam se da će neki od njih imati norme za velika natjecanja. Ove godine će od većih natjecanja biti početkom rujna prvenstva Balkana. Ivan Katić, Lea Novković, Bruno Belčić, Helena Valentić i Hrvoje Neralić kandidiraju za reprezentaciju.  

Autor: Branko Obradović