Ova istraživanja bila su nužna prije početka realizacije velikog infrastrukturnog projekta Karlovac II

Dosadašnja arheološka iskapanja u Radićevoj otkrila „nova vrata“ i lukove mosta

VIŠE IZ RUBRIKE

  Arheološka istraživanja u Radićevoj ulici bila su tema današnje konferencije za novinare održane na samoj lokaciji iskapanja.

  -Započeli smo s arheološkim istraživanjima Radićeve ulice i ovo je prva faza gdje smo imali zadatak utvrditi arheološke slojeve i eventualno ostatke nekakve arhitekture koja bi se vezivala na našu Zvijezdu i uz pomoć i savjete Krešimira Raguža iz Konzervatorskog odjela u Karlovcu zajednički smo odredili točku gdje ćemo započeti s iskapanjima. Naišli smo upravo na taj dio ulaznih vrata odnosno takozvanih „novih vrata“ koja smo na kraju krajeva i tražili. S druge strane smo prije desetak dana pronašli i ostatke lukova od mosta, istaknula je  voditeljica arheoloških istraživanja, Matea Galetić. Ujedno je zahvalila Igoru Čuligu, kustosu na kulturno-povijesnom odjelu Gradskog muzeja koji se bavi proučavanjem starih nacrta i planova i koji je uspio utvrditi da se ova faza koju su pronašli, podudara s planovima iz 1845. godine, ali kako nije isključeno niti da postoje i ranije faze, a što će se vidjeti kada obrade svu arheološku dokumentaciju.

  -S istraživanjima idemo dalje, kretat ćemo se u smjeru Džafera, tražit ćemo nastavak mosta kojeg smo otkrili u ovim posljednjim danima, odnosno tražit ćemo njegov završetak na drugoj strani i stupove koji su ga podupirali i držali i nakon toga se selimo u pravcu Glorijete prema takozvanim „starim vratima“, najavila je Galetić.

  Na istraživanja se ispred nadzora osvrnuo i Krešimir Raguž, arheolog iz karlovačkog Konzervatorskog odjela.

  -To nije prekomplicirano za ljude koji znaju svoj posao iako uvijek ima brojnih iznenađenja. To je  istraživanje, dokumentiranje i onda predavanje sve te dokumentacije drugim kolegama kao što je Igor Čulig, kao što su moje kolegice u Konzervatorskom odjelu, arhitektima, povjesničarima, kolegama iz Grada koji će to sve skupa onda protumačiti, staviti sve u zajednički skup dokumentacije za jedno buduće uređenje i nadam se i ljepše korištenje Zvijezde nego što je do sada bilo. Ovo je zgodna prilika pohvaliti i Grad Karlovac, evo mi smo iz sustava Ministarstva kulture i Grada Karlovca koji su veliki sustavi i znaju nekada biti inertni. Međutim u posljednje vrijeme ipak se neki dosta dobri pomaci događaju,naglasio je Raguž podsjetivši kako se s istraživanjem Zvijezde prvi put započelo prije 15 godina.

  Voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu Grada Karlovca, Marinko Pleskina pojasnio je kako su ova istraživanja bila nužna prije početka realizacije velikog infrastrukturnog projekta Karlovac II.

  -Plan upravljanja Zvijezdom kao jedan od ključnih projekata za njezinu revitalizaciju predviđa izmjenu komunalne infrastrukture  i već u ovoj godini nam dolazi projekt Karlovac II koji predviđa izmjenu vodovodne i kanalizacijske mreže u kompletnoj Zvijezdi. Prije izvođenja svih tih radova nužno je bilo u zonama arheologije obaviti istraživanja kako bi imali sve potrebne preduvjete da bi nam projekt Karlovac II mogao proći kroz Zvijezdu, naglasio je Pleskina.

  Istaknuo je i kako će cijeli projekt polaganja komunalne mreže apsolutno poštivati sve što u istraživanjima bude nađeno. Dodao je i kako će ukupna vrijednost ovih radova biti poznata tek nakon što završe sva iskapanja, a prema predviđanjima iznosit će oko pola milijuna kuna. (sl)

  Foto: I. Čepurkovski