Ogulinski gradonačelnik i Građanska inicijativa o aglomeraciji u Zvijezdi

Domitrović i Medić traže podršku drugih gradova i općina i pitaju: „Hoćemo li svi u županiji platiti štetu u Zvijezdi?“

VIŠE IZ RUBRIKE

Aglomeracija

Gradonačelnik Domitrović tvrdi da se štete u Zvijezdi tiču i građana Ogulina i Ozlja, Slunja i svih ostalih općina na području naše županije

Podršku Građanskoj inicijativi Zvijezde i Gaze, vezano uz probleme s radovima u Zvijezdi u sklopu projekta Aglomeracije pružila je i ogulinska gradska uprava, a danas je pred karlovačkom gradskom upravom konferenciju za novinare održao ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović.

-Nije fer i politički korektno da ja kao gradonačelnik radim nešto u tuđem dvorištu. Međutim situacija je toliko ozbiljna da smo jednostavno morali reagirati i odabrali ovo mjesto, rekao je na početku i dodao da je Grad Ogulin također poslao pismo upozorenja Europskoj komisiji zbog radova u karlovačkoj Zvijezdi.

-Zašto ja kao gradonačelnik Ogulina? Pa isključivo štiteći interese svojih građana, a i građana grada Karlovca i naravno cijele županije. Kao budući saborski zastupnik, nadam se da će kroz nekoliko dana Sabor biti konstituiran, dužan sam braniti svoje građane i zaštiti ih od ovakvih problema.

Slušamo već dugo o problemima u Zvijezdi i šteti koja je nanesena našim građanima, realizacijom ovog projekta. Obišao sam nekoliko puta sa strukom i neka paušalna procjena je između 50 i 100 milijuna eura štete. Kad to sagledamo sve i kad dođe 31. 12. i kad se vodovodi i kanalizacije naših gradova i općina pripoje Karlovcu, postavljam pitanje; tko će platiti tu štetu? Upravo sam zbog toga tu! To se tiče naših građana i grada Ogulina i Ozlja, grada Slunja i svih ostalih općina na području naše županije. Ja ih pozivam da se pridruže ovoj inicijativi, da stanu iza ove inicijative i da zaštite svoje građane. To su ogromne štete koje su nedopustive, na koje je trebalo reagirati davno prije, a ne dopustiti da do ovakvih razmjera štete dođe, koje su pogubne u budućnosti i za Vodovod i kanalizaciju Karlovac, ali i za sve isporučitelje koji se pridruže Vodovodu i kanalizaciji Karlovac, rekao je Domitrović.

Komentirao je i priopćenja Vodovoda i kanalizacije rekavši da skreću temu na druge probleme i na probleme Ogulina koji ne postoje.

- Pričaju o tome da se Grad Ogulin i Vodovod i kanalizacija ne želi pripojiti VIK-u Karlovac što uopće nije istina. Dobili smo prijedlog ugovora za pripajanje iz kojeg se jasno vidi da nam se ne nudi nikakva podružnica, nego da mi postajemo dio Društva Vodovod i kanalizacija Karlovac. Znači sve obveze preuzimamo na sebe. Tvrde i da nismo prijavljivali aglomeraciju Ogulin. Greška u toj prijavi datira iz 2010. godine iz vremena HDZ-ove vlasti u gradu Ogulinu. Izuzetno loše su isprojektirali i odbijen je od Europske komisije. Preuzeli smo taj projekt i prije dva tjedna ide prijava od 36 milijuna eura Aglomeracija Ogulin faza B. Tako da sve ono što su iznijeli prije dva dana je laž. Mi nastavljamo sa svojim projektom. I još ću jednom pozvati sve načelnike i gradonačelnike i sve građane da podrže ovu inicijativu da nas zaštite od visokog troška i u budućnosti najvjerojatnije visoke cijene vode kojom ćemo mi platiti ovu štetu, pozvao je Domitrović.

Poziv svim građanima Karlovca da podrže inicijativu uputila je i stanarka Zvijezde Branka Horvatić napomenuvši da moraju biti spremni da će svi snositi posljedice štete.

Ispred Inicijative građana Zvijezde i Gaze Milan Medić je i ovom prilikom naglasio da se radovi izvode nestručno te da prilikom postavljanja nove kanalizacije 1997., kad se također polagala na sedam metara dubine nije došlo do nikakvih oštećenja na zgradama. Ponovio je da mora postojati način da se radovi izvode, a da šteta ne nastaje.

-Rezolutno odbijamo razgovarati s Gradom Karlovcem i s Vodovodom i kanalizacijom na način da će se radovi nastaviti na način da će se prouzročiti nove štete, naglasio je Medić i zahvalio ogulinskom gradonačelniku na podršci.

-S velikim žaljenjem možemo ustvrditi da naš gradonačelnik, Damir Mandić, očito ne prepoznaje javni interes svojega grada, zagovara daljnji nastavak radova i razlupavanje grada. Danas smo sretni utoliko da su susjedne jedinice lokalne samouprave, a to je Grad Ogulin počele reagirati i štititi interese svojih građana i građana grada Karlovca. Nadamo se da će ovaj istup grada Ogulin, njihovo pismo Europskoj komisiji i sve daljnje inicijative koje ćemo kasnije poduzimati predstavljati samo najavu onoga što će uslijediti, a to je da se i druge jedinice lokalne samouprave uključe u ovu našu kampanju i podrže nas u zahtjevima da ovi suludi radovi stanu, da se napravi jedna kvalitetna revizija projekta i da se utvrdi tko je ustvari kriv za ovakve katastrofalne, višemilijunske gubitke i štetu koju nanosi projekt aglomeracije te da nam ta revizija kaže kako radove nastaviti  dalje, na stručan način, a da do štete više ne bude dolazilo. Ako izvođač ne zna raditi svoj posao, onda bolje neka ne rade, poručio je Medić.