Prvi Karlovački

Dom Sveti Antun : „Trenutno nemamo oboljelih od covida, a posjeti korisnicima su prilagođeni“

Autor: Sunčica Laić

12.09.2021

Županija

 U našoj ustanovi cijepljeno je 90 posto djelatnika i isto toliko korisnika. Preostali postotak korisnika, odnosno djelatnika koji nije cijepljen ili nema imunitet, redovito jednom tjedno testiram na covid, poručuje ravnateljica Štefica Ljubić Mlinac

U Domu za starije i nemoćne osobe Sveti Antun trenutno je smješteno 223 korisnika. te je kapacitet te ustanove gotovo u potpunosti popunjen.

Kakva je trenutna situacija vezana uz epidemiološke mjere, na koji način su organizirani posjeti korisnicima, te aktivnostima koje korisnici provode, otkrila je ravnateljica Doma, Štefica Ljubić Mlinac.

-Mi trenutno nemamo oboljelih od covida. Prije nekih tri tjedna imali smo jednu covid oboljelu djelatnicu i jednu djelatnicu u samoizolaciji, međutim to je sve dobro prošlo, one nisu bile u nikakvim drugim kontaktima s našim korisnicima i covid se nije proširio, naglasila je Ljubić Mlinac.

Osvrnula se i na posjete korisnicima.

-Mi imamo prilagođene posjete članova obitelji korisnicima na način da kod nas u prostor doma slobodno mogu doći cijepljeni članovi obitelji kojima je isteklo 14 dana od druge doze cjepiva ili koji su preboljeli covid te unutar 270 dana od preboljenja imaju imunitet. Oni mogu boraviti kod naših korisnika koliko žele, uz pridržavanja epidemioloških mjera. Posjetitelji koji nisu cijepljeni, odnosno koji nemaju imunitet također mogu posjetiti svoje članove obitelji i to na sljedeći način. Ukoliko je riječ o stacionaru, tada je posjet omogućen tijekom jednog sata prijepodne i jednog sata poslijepodne, u trajanju od maksimalno 15 minuta i uz pridržavanje distance i nužno nošenje maske, a  korisnicima koji su smješteni na stambenom odjelu omogućit će se posjet u  dvorištu doma, odnosno sa članovima obitelji susrest će se izvan doma, istaknula je.

Što se tiče procijepljenosti, rekla je kako je u njihovoj ustanovi cijepljeno 90 posto djelatnika i isto toliko korisnika.

-Preostali postotak korisnika, odnosno djelatnika koji nije cijepljen ili nema imunitet mi redovito jednom tjedno testiram na covid. To se pokazalo odličnim kako bi prevenirali širenje zaraze, navela je Ljubić Mlinac.

Ravnateljica se osvrnula i na aktivnosti koje korisnici provode u skladu s epidemiološkim mjerama, kako bi imali bar donekle ispunjen društveni život,.

-Tako na kraju mjeseca obilježavamo rođendane onih korisnika koji su taj mjesec rođeni, to je možda i nekih 10-ak korisnika,  koji tada imaju priliku pojesti si komad torte, zapjevati i podružiti se, naravno uz održavanje distance i pridržavanje svih ostalih epidemioloških mjera. Također, među aktivnostima su igranje njima omiljenog „binga“, zatim rado vrijeme provode i nadmećući se u visećoj kuglani u dvorištu doma. Važno je istaknuti i da naša sugrađanka Biserka Schmuck od lipnja ove godine svake srijede korisnicima besplatno pripovijeda svoje priče o raznim temama kao što su boje, biljke, karlovački parkovi  drugo. Riječ je o provođenju projekta Karlovački storytelling kojeg gospođa Schmuck provodi u suradnji s Paviljonom Katzler. Uglavnom, sve aktivnosti provodimo skromno, bez velikih događanja jer moramo se svega pridržavati i paziti da nam se covid slučajno ne unese u dom. Tako ćemo idućeg mjeseca obilježiti Dan doma, a to će također biti skromno, bez  gostiju izvana. Družiti ćemo se međusobno – radnici i korisnici i to u natjecanju u visećoj kuglani i uz neminovnu  pjesmu. Nakon toga slijedi svečaniji ručak, izjavila je.

Što se tiče povećanog broja oboljelih posljednjih dana u našoj županiji, Ljubić Mlinac kazala je kako u dogovoru sa županijskom stožerom očekuju eventualno i neke strože mjere, jer se, kako ističe, naprosto moraju prilagoditi situaciji.