Otvoren Dom HDZ-a Karlovačke županije

Dom HDZ-a predstavljen danas javnosti

VIŠE IZ RUBRIKE

  Danas je otvoren Dom Hrvatske demokratske zajednice Karlovačke županije u Šimunićevoj ulici u Karlovcu. U prijepodnevnim satima održana je sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva, a zatim je fra Krunoslav Albert blagoslovio novi dom HDZ-a. U poslijepodnevnim satima organiziran je za predstavnike medija obilazak Doma Hrvatske demokratske zajednice Karlovačke županije. Dom HDZ-a predstavila je Mladež Hrvatske demokratske zajednice grada Karlovca i Karlovačke županije. Kroz prostor novinare su proveli koordinator Mladeži grada Karlovca Marinko Pleskina, predsjednica Gradske mladeži HDZ-a Ana Hajsan i predsjednik županijske Mladeži HDZ-a Matija Katić. Na vrhu zgrade, u dvorani Sveti Josip, Marinko Pleskina rekao je novinarima nešto više o zgradi.

  -Ideja o gradnji kuće HDZ-a stara je desetak godina, a od ljeta 2016. godine počelo se na tome aktivno raditi. Kupljena je na ovom mjestu stara kuća, a statički proračuni pokazali su da se ovdje može graditi nova kuća. 2017. godine naručena je projektna dokumentacija, a kuća je građena tijekom 2018. i 2019. godine, a u 2020. godini radilo se na opremanju. Sveukupna cijena kuće, od kupnje stare kuće do opremanja je okvirno tri milijuna kuna. Ono što je važno istaknuti da su financijska sredstva osigurana pedeset posto od donatora, a pedeset posto od članarina i uplata članova stranke. Novac je prikupljan pet godina, a bilo je stotinjak donatora, kazao je Pleskina.

  Marinko Pleskina posebno je istaknuo da je kuća sagrađena vlastitim sredstvima, a ne kreditnim zaduženjima. Pleskina je kazao da je prostor napravljen funkcionalno za potrebe stranke.

  -Sama kuća sadrži 260 kvadrata iskoristivog prostora, sobe su prilagođene funkcioniranju same stranke. Jedan od izazova projektantu bio je kako od stambenog napraviti poslovni prostor. U isto vrijeme vodilo se računa da će se u kući istovremeno održavati nekoliko sastanaka, pa je prostor iskorišten do maksimuma. U kući ima sedam prostora, a nazive nose prema prostorima Karlovačke županije, tako imamo Otok ljubavi, Barilović, dvoranu Svetog Josipa, koja je multifunkcionalna i po potrebi ćemo je ustupati udrugama za njihove aktivnosti. Kuća je osim HDZ-u namijenjena i široj zajednici. Naravno, vodilo je računa da je ovo kuća i gradskog i županijskog HDZ-a, istaknuo je Marinko Pleskina.

  Posebno se vodilo računa o energetskoj učinkovitosti zgrade pa je ona energetske učinkovitosti A+, a grijanje je na zemni plin.

  -Energetska učinkovitost je za nas bila posebno važna, jer je po tom pitanju prostor na Mažuranićevoj obali za nas bio nepogodan. Najam tog prostora iznosio je 33.000 kuna godišnje, a troškovi grijanja bili su godišnje sto tisuća kuna. Ovdje su troškovi grijanja za siječanj iznosili dvije tisuće kuna, rekao je Marinko Pleskina. (b.o.)