Prvi Karlovački

Događanja u Urbanom parku su se zakuhala – kroz cijeli tjedan za svakoga ponešto

Autor: Marta Marinović

23.09.2020

Kultura

Otvorenje Urbanog parka Karlovčani su jedva dočekali. Svrha Urbanog parka je okupiti građane oko kulture, a upravo je ona, kultura, predznak i glavna karakteristika ovoga prostora. Mnoštvo događanja koja su ispunjavala protekli tjedan nastavljaju se, ali u malo drugačijem obliku.

-Ovaj će tjedan biti intenzivan, a sve započinje u četvrtak, 24. rujna kada u Urbani park dolazi Gradsko kazalište “Zorin dom” koje će od 10 sati za djecu pripremiti kreativne eko radionice izrade kazališnih lutaka od plastičnih boca. Na radionicu su pozvani svi, ali su potrebne prijave koje se mogu potražiti na njihovoj službenoj Facebook stranici, istaknula nam je voditeljica projekta Urbanog parka Ivana Francišković Olrom.

Također, sutra navečer će se u Urbanom parku održati u 19 sati i 15 minuta Eko kino. Na repertoaru su filmovi Izlazak Zemlje / Earthrise, redatelja Emmanuela Vaughan-Lee, 2018. Film govori o prvoj fotografiji Zemlje iz Svemira koja je snimljena 1968. godine. Zatim slijedi film Koga je briga? / Who cares? redatelja Mara Mounrão, Film govori o socijalnom poduzetništvu i tko su zapravo socijalni poduzetnici.

-U petak, 25. rujna djecu poziva i Gradski muzej Karlovac na radionicu “Bube u susjedstvu”. To je jedna edukativna i istraživačka radionica na kojoj će djeca školskog uzrasta zajedno s kustosima istraživati svijet raznih kukaca.

Razne aktivnosti će prožeti Urbani park i tijekom vikenda.

-U subotu isto imamo puno sadržaja, najprije u prijepodnevnim satima s debatom gostuje jedna karlovačka škola, a zatim, poslijepodne dolazi Panov mali buvljak. Uz mali buvljak, poslijepodne će se održati i Moment kulture na kojem gostuju umjetnici Marija Graša i Martin Ladika. Tijekom cijele subote održat će se jedna zanimljiva aktivnost koju je osmislila inicijativa mladih Male scena i KAoperative, a to je “Paskiranje”, odnosno događaj namijenjen psima i njihovim vlasnicima.

Tijekom rujna i listopada, koliko će nas dobro vrijeme poslužiti, razne kulturne aktivnosti odvijat će se ondje na otvorenom, a što će biti kada dođu malo hladniji mjeseci?

-To je teško predvidjeti, npr. prošla zima je bila blaga i događaji bi se u tim vremenskim okolnostima mogli održati. Urbani park je namijenjen svima u bilo koje doba godine, prema tome ćemo mi početkom iduće godine raspisati natječaj, a prvi krug poziva kreće prije proljeća. Prijave za događanja su otvorene i sada za one koji tijekom listopada žele organizirati svoj program. Cilj nam je da park bude dostupan i otvoren za sve od travnja do kraja rujna ili početka listopada, dodala je Francišković Orlom.

Projekt Urbanog parka već je u prvom tjednu svog otvorenja polučio odlične rezultate, a ideja, da je to mjesto za svakoga, uistinu se takvom i pokazala.

Foto: FB Hrvatski dom u centru