Prvi Karlovački

Dodjela Priznanja “Zvone” odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu

Autor: Sunčica Laić

07.01.2022

Mozaik

Priznanje nosi ime našeg preminulog sugrađana, odgajatelja Zvonimira Tonšetića: “Zvone je bio nešto posebno... definitivno više od odgajatelja, odgajatelj na papiru, a kroz vrijeme s njim i život uz njega posao je i otac, majka, brat i prijatelj.”

Priznanje “Zvone” dodjeljuje se odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu u znak zahvalnosti, prepoznavanja i vrednovanja njihovog osobitog doprinosa životima djece i mladih s iskustvom života u alternativnoj skrbi. Priznanje se ove godine dodjeljuje prvi put, a dodjela će se održati 10. siječnja 2022. godine u maloj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom s početkom u 12 sati.

Zašto priznanje nosi ime Zvonimira Tonšetića? Riječ je jednom od mnogih odgajatelja koji su svoj posao shvaćali kao poziv i kojeg su njegovi kolege, djeca i mladi jako voljeli. Zvonimir je bio socijalni pedagog koji je radio u Centru za odgoj djece i mladeži Karlovac, SOS Zajednici mladih Velika Gorica i Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor. Koristio je svaku priliku da zagovara prava djece/mladih u sustavu socijalne skrbi te su na njegov prijedlog ona djeca iz domova za odgoj koja su ostvarila konkretne pozitivne pomake u ponašanju i ostvarila uspjehe u školskim i izvanškolskim aktivnostima uključena u projekt životnog osiguranja kojeg već 10 godina uz pomoć mnogobrojnih donatora kontinuirano provodi Zaklada “Vaša pošta”. Iz tog razloga će na dodjeli Priznanja “Zvone” biti dodijeljena i polica osiguranja “Vaša pošta” za mladića iz Centra za pružanje usluga u zajednici Split koja je omogućena sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Toni, bivši korisnik doma je za Zvoneta rekao da je “Zvone bio nešto posebno…definitivno više od odgajatelja, odgajatelj na papiru, a kroz vrijeme s njim i život uz njega posao je i otac, majka, brat i prijatelj.”

Nažalost, Zvone je početkom 2021. godine preminuo što je potaknulo grupu od četiri stručnjaka u području alternativne skrbi (prof. dr. sc. Branka Sladović-Franz, doc. dr. sc. Anja Mirosavljević, dr. sc. Toni Maglica i dr. sc. Sunčana Kusturin) i dvije osobe s iskustvom života u alternativnoj skrbi (Kruno Topolski i Damir Barto) da pokrenu Priznanje “Zvone”. Tri su osnovna cilja pokretanja dodjele Priznanja:

  • očuvanje sjećanja na Zvonimira Tonšetića i njegov značajan doprinos životima djece i mladih s kojima je radio unutar SOS Zajednica mladih, Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor i Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac
  • odavanje zahvale i Priznanja odgajateljima/icama koje su sami korisnici/ce alternativne skrbi prepoznali kao pozitivne osobe koje su značajno utjecale na njihov život.
  • afirmiranje rada odgajatelja/ica unutar sustava alternativne skrbi u javnosti.

Odgajatelji/ice su stručnjaci zaposleni u sustavu alternativne skrbi za djecu u ustanovi socijalne skrbi, centru za pružanje usluga u zajednici i kod drugih pravnih pružatelja usluga za smještaj djece. Odgajatelji imaju iznimno odgovornu i zahtjevu ulogu koja uključuje sveobuhvatnu skrb o djeci i mladima te kreiranje sigurnog okruženja za njihov zdrav i siguran rast i razvoj. Odgajatelji preuzimanju dijelove roditeljskih zadataka (npr. briga o fizičkom, kognitivnom, emocionalnom i socijalnom razvoju djeteta, postavljanje granica, usmjeravanje, zastupanje prava i interesa djeteta…) i obavljaju mnogobrojne profesionalne zadatke (vođenje evidencije, kreiranje i provedba razvojnog plana, komunikacija s drugim ključnim osobama u djetetovom životu, priprema za izlazak iz skrbi i sl.). Poslove odgajatelja u ustanovama obavljaju različite profesije poput predškolskih odgojitelja, učitelja, socijalnih radnika, psihologa, edukacijskih rehabilitatora – defektologa, socijalnih pedagoga, pedagoga, logopeda i sl. Nažalost, kao i druge pomažuće profesije, odgajatelji često ne dobiju zasluženo priznanje za svoj rad. Povremeno im se djeca i mladi koji su odrasli jave i zahvale za sav njihov trud, no službeno priznanje od strane sustava često izostane.

Pokrovitelji Priznanja su Pravobraniteljica za djecu i Zaklada “Vaša pošta”, a glavnu nagradu su osigurali sponzori Priznanja Turistička zajednica Virovitičko podravske županije i dvorac Janković.

Javni poziv za nominaciju odgajatelja bio je otvoren od 2. 11. do 2. 12. 2001. godine i u tom razdoblju 15 mladih s iskustvom života u alternativnoj skrbi nominiralo je 8 odgajatelja za dobivanje Priznanja. Djeca i mladi su slali video izjave, pjesmice, sastavke, crteže u kojima su opisivali kakav utjecaj su odgajatelji koje predlažu imali na njihove živote i iz kojih razloga oni zaslužuju dobiti Priznaje Zvone.

Odgajatelji koji su ove godine nominirani za dobivanje Priznanja Zvone su: Merisande Pjerabon (Domu za djecu Lipik); Margareta Brozović Devčić (Centar za pružanje usluga u zajednici “Izvor”, Selce); Ružica Biljman (Centar za pružanje usluga u zajednici “Izvor”, Selce), Daniela Ančić Žunić (Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik), Irena Pendl (Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik), Goranka Gunjević (Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik), Radmila Sekanić (Dječji dom Vrbina Sisak), Marko Bodiš (Odgojni dom Mali Lošinj).

Izbor dobitnika Priznanja proveo je Odbor korisnika sastavljen je od 8 osoba s iskustvom života u alternativnoj skrbi, a ime dobitnika Priznanja bit će proglašeno na samoj dodjeli priznanja koja se održava na dan rođenja Zvonimira Tonšetića (10. siječnja).

Foto: Facebook ZILIK