Boban: Veliki sam pobornik kontinentalnog turizma i pokušat ćemo sve napraviti da ova ideja župana procvjeta u punom sjaju

"Dodir civilizacija“ - projekt koji veže 10 naših utvrda

VIŠE IZ RUBRIKE

  Državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban posjetio je danas Karlovačku županiju. Tom prigodom je uz prisustvo župana Damira Jelića i njegovih suradnika potpisao Ugovore o davanju na uporabu dvoraca Bosiljevo, Cetin, Modruš i Drežnik. Ugovore su  potpisali načelnici Općina Bosiljevo, Cetingrad, Josipdol i Rakovica  Josip Kasun, Marina Kalić, Zlatko Mihaljević i Franjo Franjković, a potpisivanju je nazočio i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

  -Posebno mi je drago da ovaj naš plakat, podsjetnik „407 za 047“ je i zvijezda vodilja puta kojim idemo. „Dodir civilizacija“ je naš projekt u kojem vežemo 10 naših utvrda; ishodište je karlovačka Zvijezda koja je u malo širem obliku utvrda i kroz sve ove burgove i stare gradove navedene i one druge kao što je ogulinski Kaštel, Stari grad Dubovac, zatim Ozalj te Novigrad koji je već išao ovim putem veže se jedna nova turistička atrakcija Karlovačke županije za koju vjerujemo da ima itekakve posebitosti u povijesnom kontekstu one Zrinsko – Frankopanske povijesti koja nam služi kao Hrvatima na čast. To sigurno može generirati one strateške prednosti koje imamo, a to je turistička otvorenost koja se mjeri kroz ljepote naše županije koje jesu u srcu Hrvatske. To je jedan pravi srčani korak i još jednom zahvaljujem Ministarstvu, naglasio je prije početka potpisivanja Ugovora župan  Damir Jelić.

  -Mi u Karlovcu imao još nekih ideja s državnom imovinom kao što su poligon u Logorištu, motocross staza i ići ćemo s nekim prijedlozima prema Republici Hrvatskoj. O kojim relacijama se radi  možemo svjedočiti preko Poduzetničke zone Gornje Mekušje .  Naime, kad je država darovala bivšu vojarnu Gradu, onda je uvjetovala da se u određenom roku ona mora staviti u funkciju poduzetničke zone, inače se ugovor mijenja. I to smo sada odradili te smo maksimalno regulirali svoj odnos sa državom. Tako da u ovom trokutu, država, županija, grad; mislim da smo došli do te razine jedne svijesti da smo svi zajedno na neki način odgovorni prema državnoj imovini i da je ona potencijal za razvoj, rekao je između ostalog karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

  Državni tajnik  u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban je govoreći na potpisivanju ugovora istaknuo.

  -Tolika bujica ideja i programa  u okviru projekta „407 za 047“ je doista nešto fascinantno. Župan je došao k nama u Ministarstvo s ovim projektom spajanja civilizacija i prvo što prolazi kroz glavu su financijski iznosi. Međutim, idemo korak po korak i ovu cijelu priču sa 10 burgova, mislim da je nešto prekrasno što će ovom kraju dati na značenju i što će i taj turistički dio Karlovačke županije podignuti na jednu jako visoku razinu. Veliki sam pobornik kontinentalnog turizma i pokušat ćemo sve napraviti da ova ideja župana s njegovim suradnicima procvjeta u punom sjaju.

  Državni tajnik Boban još je rekao.

  -Stojimo vam i dalje na usluzi i služit ćemo vam. Moramo se prisjetiti i situacije stambenog zbrinjavanja socijalnih slučajeva i dodjele stanove u gradu Karlovcu. Ne mogu, a da ne spomenem bivšeg dogradonačelnika, sada u mirovini Dubravka Delića a koji upravo na tome inzistirao. Tada smo u startu uspjeli riješiti 11 stanova. Grad Karlovac ima još jedan veliki problem, a to je zbrinjavanje beskućnika za što upravo ovih dana pokušavamo naći jedno dobro rješenje gdje bi kvalitetno riješili imovinsko pravne odnose za prostor kako bi se sve razvijalo u lijepom i pozitivnom pravcu. I dalje ćemo vam biti na usluzi i slobodno dođite u Ministarstvo u svakoj prilici, poručio je državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban.

  U ime potpisnika Ugovora zahvalio je načelnik općine Rakovica Franjo Franjković.

  -Drago mi je da je Ministarstvo ustupilo državnu imovinu koja je u ovim krajevima godinama bila zapostavljena te se nadam da ćemo uspjeti i realizirati ovaj grandiozni projekt „Dodir civilizacija“

  Istaknuo je da Općina Rakovica već godinu dana  ima građevinsku dozvolu za Stari grad Drežnik. Kao što je poznato on je bio državna imovina i u ruševnom stanju, a što se tiče dosada učinjenog Franković je kazao da je trenutno obnovljena kula. Općina Josipdol sustavno od 2006. godine radi na obnovi Starog grada Modruša, kaže načelnik Zlatko Mihaljević te dodaje da su odrađeni svi projektantski dijelovi i prva lopata je zakopana prije tri godine. Želja im je Stari grad Modruš staviti u funkciju turizma. Marina Kalić načelnica Općine Cetingrad je kazala da je Stari grad Cetin u obnovi od 2008. godine i do sada je sve realizirano sredstvima Ministarstva kulture. Današnje potpisivanje ugovora je stvaranje pretpostavki da se povuku i EU sredstva, no nažalost ono što je najviše kočilo daljnje radove je nedostatak dokumentacije. Stari grad Bosiljevo bi u budućnosti trebao biti bitan elemenat razvoja i življenja na tom području. Po nekim projekcijama za sveobuhvatnu obnovu dvorca Bosiljevo bi trebalo oko 15 milijuna eura, naveo je načelnik Općine Josip Kasun. (m.m)

  Foto: i.č.