Prvi Karlovački

Dodir civilizacija: Devet starih gradova postat će žarišta razvoja svojih zajednica

Autor: Ksenija Begović

16.07.2020

Vijesti

Ono što želimo ovim dokumentom i općenito cijelim projektom napraviti je da svaku pojedinu lokaciju napravimo prepoznatljivom vezano za povijest obitelji Frankopan, rekla je Martina Furdek Hajdin

Krovni interpretacijski plan projekta „Dodir civilizacija“ predstavljen je danas u Novigradu na Dobri. Dokument je trenutačno na javnoj raspravi, pojasnila je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin, a namjera je da ga se dodatno predstavi ne samo dionicima projekta nego i široj javnosti.

Radi se naime o projektu koji obuhvaća i povezuje devet starih gradova u županiji Bosiljevo, Cetingrad, Modruš, Dubovac, Novigrad na Dobri, Ogulin, Ozalj, Drežnik, Slunj i karlovačku Zvijezdu.

U  svrhu projekta „Dodir civilizacija“ se izrađuje jedna krovni interpretacijski plan koji se bavi s devet lokacija u ovom trenutku. One su sve vezane za povijest obitelji Frankopan, a tu je i karlovačka Zvijezda s kojom sve počinje i završava, to je središte županije tako da je Zvijezda neizostavni dio kulturno-povijesne baštine naše županije.  Ono što želimo ovim dokumentom i općenito cijelim projektom napraviti je da svaku pojedinu lokaciju napravimo prepoznatljivom vezano za povijest obitelji Frankopan, da isto tako napravimo kalendar događanja, ali i onu ponudu koju svaka lokacija ponaosob nudi, da si međusobno ne konkuriraju nego da se osnažuju i nadopunjuju, istaknula je Furdek Hajdin.

Dodala je da će neke lokalne zajednice tražiti moguće izvore financiranja, posebno europska sredstva, a prilika je novo financijsko razdoblje 2021.-2027. No, razvoj turizma nije jedino što se ovim projektom želi postići.

Kulturni turizam je zaista velika snažna promotivna grana koja može gospodarstvo jače i jasnije popularizirati. Nije ovdje turizam jedina grana koju želimo poticati, tu je definitivno vezana poljoprivreda, znači nuđenje hrane s našeg područja, gastronomija, zatim kultura, manifestacije, outdoor aktivnosti sporta i rekreacije, posebno bih naglasila odgoj i obrazovanje. Zaista moramo raditi na osnaživanju našeg nacionalnog identiteta i svijesti da je naš lokalitet zaista vrijedan, prožet bogatom poviješću, poviješću sukoba i dodira. To je karakteristično za naše područje i to je okosnica. I cilj je gospodarski i demografski oporavak i razvoj, rekla je zamjenica župana.

Interpretacijski plan izrađuje tvrtka Kocka iz Šibenika, a ispred izrađivača Mirna Vulin je naglasila da nije lako deset lokaliteta obuhvatiti, pogotovo kad se sve treba objediniti u zajedničkoj priči.

Naš zadatak je bio osmisliti interpretaciju i plan valorizacije objekata u Karlovačkoj županiji, starih gradova, u svrhu gospodarskog i turističkog razvoja Karlovačke županije. Najveća je vrijednost da će svaki stari grad postati atrakcija svaki da sebe, žarište i točka razvoja svake jedinice lokalne samouprave koje su obuhvaćeni tim projektom. Također postoji i intencija da se i drugi stari gradovi, koji sad nisu tu, uključe. Radili smo na kulturnoj valorizaciji, na edukativnoj  i turističkoj, da se uključi i struka, restauratori, arhitekti, konzervatori, obrazovne institucije i to institucije neformalnog i formalnog obrazovanja, da se rade programi za djecu, učenike osnovnih i srednjih škola, kao i suradnja s fakultetima. Ono što će biti zapravo najviše vidljivo  je razvoj turističke infrastrukture da svaki grad dobiva određene prezentacijske centre, galerijske prostore, multimedijalno će biti opremljeni i slično. To je jedan sveobuhvatan projekt i  volimo ga promatrati kroz dvije dimenzije – „Dodir civilizacija“ je s jedne strane razvojni projekt.  U svaki stari grad stavlja se jedan sadržaj koji će postati atrakcija i koji će donijeti korist široj zajednici. To je ujedno i brend Karlovačke županije jer se oslanja na jednu kulturnu baštinu Frankopana i drugih plemićkih obitelji koji su njima upravljali, rekla je Vulin.

Foto: Dinko Neskusil